Banner

“Ik zeg weleens voor de grap: Alfa is mijn betaalde bijbaan!”

25 november 2020 | Door:  Annelies van de Wetering

Of het geen probleem is, de telefonische afspraak met Annelies van de Wetering op uitgerekend haar enige vrije dag in de week. “Welnee! Ik werk officieel wel vier dagen, 28 uur per week, maar door corona lopen werk en privé door elkaar heen.” Eigenlijk lopen werk en privé altijd al door elkaar heen, blijkt aan het eind van een lang telefoontje. Wat Annelies voor de relaties van Alfa doet, ondernemingen vooruit helpen, doet ze ook zelf als ‘ondernemer’. Met haar vriend en haar vader is Annelies actief in het duurzaam ontwikkelen van natuur.

Die functietitel van personeelsadviseur is eigenlijk beetje misleidend, zegt Annelies zelf. “Bij Alfa heet het personeelsadviseur, ergens anders personeel- en organisatiemanagement. Het heeft allerlei naampjes, omdat het over veel aandachtsgebieden gaat. Het personeelsadvieswerk is mij eigenlijk iets te smal. Ik wil ook graag betekenisvol zijn als organisatie- of bedrijfskundige voor onze relaties: bedrijven meer wendbaar maken, inrichten en sturing geven.” Ze deed het jarenlang voor haar eigen onderneming, sinds een jaar vanuit het Alfa-kantoor in Raamsdonksveer.

Proactief

Een opleiding personeel- en organisatiemanagement was haar start in het vak. “Door de jaren heen heb ik bewust in de volle breedte van het vak gewerkt, in alle typen sectoren: van welzijn tot internationale bedrijven. Dat voelde als een plicht om een goede adviseur te kunnen zijn. Ik heb mijn opleiding aangevuld met opleidingen zoals bedrijfskunde om meer te kunnen betekenen voor ondernemers.

Het personeelsadvieswerk is voor mij meer dan instroom, doorstroom en uitstroom van personeel. Ik help ondernemers graag met een doorkijk naar de toekomst. Waar wil je naartoe? Hoe neem je je personeel daarin mee? En hoe richt je je bedrijf dan in? Hoe stuur je dat aan? Waar het mij om gaat, is een ondernemer meer vooruit te helpen dan hij of zij had verwacht. Net zo belangrijk voor mij is aandacht voor een prettige verstandhouding. Ik hecht daar erg veel waarde aan. Wat dat betreft voel ik me bij Alfa als een vis in het water.”

Passie voor duurzaamheid

Ondernemingen vooruit helpen doet ze ook zelf, buiten Alfa om. Annelies: “Samen met mijn vriend en mijn vader hebben we een passie voor het duurzaam ontwikkelen van natuur. Daarbij zetten we ons in voor kwetsbare mensen en dieren. Als het even niet meer lukt in het leven bieden wij ruimte voor herstelkracht en ontwikkeling. Met onze projecten brengen we natuur, mens en dier samen. Het is een uit de hand gelopen hobby die inmiddels bedrijfsmatig is geworden. We ontwikkelen verder omdat we zien dat bijdragen aan duurzaamheid zoveel moois geeft aan natuur, dier en mens. Dáár ligt mijn passie.” Lachend: “Ik zeg weleens voor de grap: Alfa is mijn betaalde bijbaan!”

Bijzondere tijd

Haar brede ervaring helpt de relaties van Alfa in een moeilijke economische tijd als deze. “De dynamiek is interessant vanwege de extreme verschillen. Het ene moment ben je in gesprek met een ondernemer  die zijn miljoenen heeft zien verdampen en moet reorganiseren. Het andere moment met een ondernemer die té hard groeit en moet remmen. Je merkt aan alles dat iedereen zoekt naar antwoorden op zijn nieuwe realiteit. Empathie, luisteren naar de zorgen en twijfels en zakelijk perspectief brengen:  dat is veel meer op de voorgrond.”

Bewust voor Alfa gekozen

Het is afwisselend werk, constateert Annelies. “Nu weer met bijvoorbeeld de NOW-regeling waar we veel voor onze relaties hebben kunnen betekenen, samen met de financiële collega’s. Zo heb ik ook collega’s van andere vestigingen leren kennen. In de arbeidsmarkt verandert veel. Je moet continu bijscholen en bijblijven. Ondernemers willen van Alfa horen wat er nieuw is.

Met Alfa Salaris en Personeel gaan we voor meerwaarde en samenwerking. Ik draag daar graag aan bij. En ik ben er heel trots op dat ik voor een B Corp organisatie mag werken. Met name hierdoor heb ik vorig jaar voor Alfa gekozen. Ik had het geluk dat ik voor meerdere accountantskantoren kon gaan werken, maar het is met volle overtuiging Alfa geworden.”

Annelies van de Wetering

Annelies van de Wetering

Personeelsadviseur

088 2532055 | avdwetering@alfa.nl


Meer over Annelies