Banner

Kabinet zet in miljoenennota fors in op duurzame tuinbouw

19 september 2019 | Door:  René Grootscholten

Vooral de regeling Energie-Efficiëntie Glastuinbouw krijgt in het nieuwe begrotingsjaar een impuls. Het budget wordt met ruim 30 miljoen euro bijna drie keer zo hoog. Ondernemers die geen risico willen lopen met het aanvragen van een subsidie, schakelen daarom op tijd Alfa in.
 
Al langer staat een duurzame tuinbouw hoog op de agenda van het kabinet. De kabinetsbegroting voor het komende jaar maakt duidelijk dat de overheid vaart wil zetten achter de plannen. Tuinbouwondernemers kunnen op verschillende manieren aanspraak maken op overheidsgeld.
 

Energie-Efficiëntie Glastuinbouw

In 2020 is 30,9 miljoen euro beschikbaar voor de regeling Energie-Efficiëntie Glastuinbouw. Nu nog is dat bedrag 10,9 miljoen. In de praktijk wordt het subsidiebedrag vooral besteed aan investeringen in energieschermen. Ook voor de komende jaren zal het kabinet extra geld blijven uittrekken voor de regeling. Dat wordt echter een lager bedrag dan in het komende begrotingsjaar.
 

Kas als Energiebron

Een ander langlopend project dat op extra subsidie kan rekenen is Kas als Energiebron. Daarvoor trekt het kabinet de portemonnee voor een bedrag van 16,2 miljoen euro in het komende jaar.
 

Marktintroductieregeling MEI

Nog eens 5,8 miljoen euro is er te verdelen in het kader van de marktintroductieregeling MEI. Overigens is dit een bedrag dat lager is dan in het huidige begrotingsjaar.
Ook op andere terreinen komt de regering glastuinbouwondernemers tegemoet, blijkt uit de begroting die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Dat betekent dat je extra alert moet zijn op subsidiemogelijkheden, als je in de nabije toekomst wilt investeren in duurzame maatregelen op je tuinbouwbedrijf.
 

Vraag het Alfa!

Wil je daarbij niet het risico lopen dat je een fors bedrag aan je neus voorbij ziet gaan? Neem dan tijdig contact op met Alfa. We houden dan voor jou de indieningsdata in de gaten en nemen ook de gehele afhandeling van de aanvraag voor onze rekening. Dat geeft jou de zekerheid dat je op tijd en op de juiste manier je subsidieaanvraag indient. Overleg dus tijdig met je adviseur op het moment dat je een duurzame investering overweegt!
René Grootscholten

René Grootscholten

Bedrijfskundig adviseur

088 2532475 | rgrootscholten@alfa.nl


Meer over René