Banner

Hoge productie per koe ook hoog resultaat?

9 juli 2018 | Door:  Jelmer Sietzema

Met de invoering van fosfaatrechten heb je als melkveehouder een nieuw productieplafond in de vorm van kilogrammen fosfaat. De gedachte die dan direct boven komt is dat je de melkproductie per koe moet maximaliseren om het optimale resultaat uit je onderneming te halen. Maar is dat ook zo?

Alfa heeft een diepgaande analyse uitgevoerd over de resultaten van hoogproductieve bedrijven met gemiddeld 10.925 kg melk per koe ten opzichte van het gemiddelde met een productie van 8.945 kg. De uitgebreide analyse is toegelicht in het artikel “Hoogproductief brengt uitdaging met zich mee” in de nieuwe editie Cijfers die Spreken 2018.

De belangrijkste resultaten van de hoogproductieve bedrijven t.o.v. het gemiddelde. Hoogproductieve bedrijven:

Het hoogproductieve bedrijf kan de hogere omzet per kg fosfaat dus niet omzetten in een hoger resultaat vanwege de hogere kosten! Daarbij komen ook de bijbehorende uitdagingen en risico’s van een hoge melkproductie vanwege het high input – high output karakter. Bij een topproductie telt elk detail om een goede balans in opbrengsten en kosten te houden.

Je hebt als melkveehouder de productie per koe die past bij je bedrijfsopzet en je kwaliteiten als vakman en ondernemer. Wil je meer melk per koe? Dan zul je de beperkende factoren in je bedrijf moeten verbeteren. Hoge producties vragen extra input van middelen en inspanning. Wat is op jouw bedrijf de optimale productie per koe? De adviseurs van Alfa helpen je graag met een goed plan en praktisch advies.

Met meer dan 30 vestigingen zijn we overal dichtbij.

Jelmer Sietzema

Jelmer Sietzema

Bedrijfskundig adviseur


Meer over Jelmer