Hoe je situatie ook is, er zijn altijd mogelijkheden!

3 februari 2020 | Door:  Annemiek Pelle

Soms loopt je leven anders, je wordt geboren met een beperking, maar je haalt desondanks alles uit het leven. Ik spreek met Klaasje Slager, onze collega van Alfa in Zwolle. 31 jaar en geboren en getogen in Staphorst. Bij Alfa binnengekomen als assistent accountant en eind 2019 geslaagd voor de opleiding tot accountant. Een kennismaking!

Klaasje is geboren met een aangeboren aandoening, Multipele epifysaire dysplasie (MED), genaamd. Het uit zich door klompvoeten, schisis (open gehemelte) en aantasting van de botgroei en kraakbeenformatie. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Voor mij zit een mooie dame, met energie, die zelf de regie neemt in het gesprek. Vooraf mocht ik documenten inzien, die mij inzicht geven in haar beperking. “Of ik dit niet allemaal wil benoemen, want dan wordt het misschien wel een triest verhaal, en dat is nou juist wat ik niet wil uitstralen”, aldus Klaasje. Deze dame wil alles uit het leven halen, op haar eigen manier en met heel veel doorzettingsvermogen.

“Ik kon niet alles maar deed het op mijn eigen manier”

Even terug naar het begin. Klaasje is geboren in Staphorst. Ze heeft een fijne periode gehad op de basisschool met veel vrienden en vriendinnen, niet anders dan een ‘normaal’ kind. En datzelfde gold voor het VWO en haar studie op Windesheim. “Ik ben nooit anders behandeld, ik kon niet alles, zoals iedereen dat kan, maar deed het wel op mijn eigen manier.” In januari 2011 startte ze als assistent accountant bij Alfa in Zwolle. “Via een oud-klasgenoot kwam ik bij Alfa terecht en heb daar de eerste jaren 40 uur per week gewerkt. In 2016 kreeg ik artroseklachten. Een bijwerking die je vaak ziet bij MED. Voor mij was dit een grote boosdoener want hierdoor werd ik lichamelijk en psychisch beperkt. In 2018 moest ik rust nemen en een tijd van revalidatie volgde. Door maximale inzet en knokken is het gelukt om mijn leven, binnen de grenzen van mijn lichaam, weer in te richten.”

Blijven deelnemen aan het arbeidsproces

Ook voor het werken bij Alfa had dit gevolgen. “Ik werkte 40 uur, en zag wel dat dit niet meer haalbaar was. Maar hoe bouw je nu op en hoe houd ik balans, zakelijk en privé? Ik ben zeer goed begeleid door voormalig directievoorzitter Pier Gerlof Polstra en mijn huidige collega’s: Arjan Jans en Jonny Hilberink. We hebben samen gekeken naar wat het beste is voor mij, zodat ik aan het arbeidsproces kan blijven deelnemen”. Klaasje werkt nu 5 uur per dag, en door een gestructureerde dagindeling blijft er ook tijd over voor vrienden en familie.

Groeien bij Alfa

In december 2019 heeft Klaasje de opleiding tot accountant afgerond. “Het was soms best even afzien, studeren naast het werk kostte veel energie.” Klaasje is door haar eigen omgeving en collega’s gestimuleerd om door te gaan en dat heeft geresulteerd in het felbegeerde diploma. “Ik wil me blijven ontwikkelen, en ook anderen meegeven: ‘Hoe je situatie ook is, er zijn altijd mogelijkheden. Jij bent aan zet en bepaalt samen met je werkgever wat je wel en niet kunt, maar daar moet je ook zelf verantwoordelijkheid in nemen’. Dat is voor mij groeien, groeien als persoon en groeien bij Alfa.” Klaasje werkt in het mkb-team in Zwolle. “Ik heb een hele fijne band met mijn collega’s en krijg afgebakende klussen. Voor mij werkt dit heel prettig, ik sta er sterker in dan ooit!”

Balans zoeken

In haar vrije tijd vindt Klaasje het leuk om kleding te naaien. Ook gaat ze graag een avondje uit of bezoekt ze een sauna. “Ik moet wel balans zoeken, en altijd nadenken wat goed is voor mijzelf. Dat is soms lastig maar ik vind het leven te leuk om bij de pakken neer te zitten. Ik leef mijn leven, ondanks mijn beperking.”

Leven in het nu

Op de vraag waar Klaasje over 10 jaar staat, moet ze even nadenken. “Ik kijk niet zo ver vooruit, ik weet niet wat er in de komende jaren op mijn pad komt. 10 jaar geleden had ik ook nooit gedacht dat ik nu, vanwege gezondheid, minder zou kunnen werken. Ik geniet van nu en van alle mooie kansen die nu voorbij komen. Ik vertrouw erop dat dat over 10 jaar ook zo is, hoe de situatie dan ook is.” 

Klaasje werkt bij Alfa in Zwolle en is ook te vinden op LinkedIn. Heb je vragen? Neem gerust contact met haar op via kslager@alfa.nl of 088 2533011.

Annemiek Pelle

Annemiek Pelle

Marketing en Communicatie

088 2531035 | apelle@alfa.nl


Meer over Annemiek