Banner

Elektriciteit vergoeden voor auto van de zaak

30 mei 2023

Rijdt een werknemer in een elektrische of plug-in hybride auto van de zaak? Dan kun je elektriciteitskosten voor het thuis opladen van de auto van de zaak aan de werknemer vergoeden.

Auto van de zaak

Als werkgever draag je in principe de kosten van een auto van de zaak. Als een werknemer kosten voor jou voorschiet, dan kun je deze kosten als ‘intermediaire kosten’ vergoeden. Dit gaat buiten de loonheffing om. Je hoeft hierover dus geen loonheffing te berekenen of jouw vrije ruimte hiervoor te gebruiken.

Thuis opladen auto van de zaak

Laadt jouw werknemer een elektrische of hybride auto van de zaak thuis op, dan draagt de werknemer de elektriciteitskosten voor dit opladen. Je kunt deze kosten als intermediaire kosten terugbetalen aan jouw werknemer.

Kostprijs

Je kunt alleen de kostprijs van de elektriciteit als intermediaire kosten terugbetalen. Tot die kostprijs behoren de extra kosten die jouw werknemer verschuldigd is aan de energiemaatschappij door het opladen. Deze extra kosten bepaal je door de variabele én vaste kosten te delen door het totale kWh-gebruik. Tot de kostprijs kunnen echter ook de afschrijving van zonnepanelen (gebruikt voor het opladen) horen.

Bij het berekenen van de kostprijs moet je ook nog rekening houden met het prijsplafond.

Gebruikt de werknemer een openbare laadpaal in de buurt van zijn woning, dan kun je gewoon de kosten die de werknemer betaalt voor dat opladen als intermediaire kosten vergoeden.

Zakelijke transactie

Heb je met jouw werknemer onder zakelijke voorwaarden afspraken gemaakt over de doorlevering van energie door de werknemer? Dan gaat de vergoeding die je aan jouw werknemer betaalt ook buiten de loonheffing om. Je moet dan wel een zakelijke vergoeding hebben afgesproken. De Belastingdienst vindt een vergoeding op basis van een gemiddelde prijs vastgesteld door het CBS in ieder geval niet zakelijk.

Als de Belastingdienst meent dat de vergoeding die je aan je werknemer geeft, hoger is dan in een zakelijke transactie of bij intermediaire kosten, dan moet de Belastingdienst dat aannemelijk maken. Tot de hoogte waarvoor jij aannemelijk kan maken dat dit overeenkomt met de kostprijs van de elektriciteit, behoort de vergoeding in ieder geval niet tot het loon.

Meer weten?

Wil je meer weten over het vergoeden van de elektriciteit voor een bedrijfsauto? Heb je andere vragen over de fiscale behandeling van de auto van de zaak? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Hij of zij staat je graag te woord. Een afspraak is zó gemaakt!