Banner

Doorlopende machtiging VPB: activeer op tijd

3 mei 2022 | Door:  Sabine Rozeboom

Doet Alfa de aangifte vennootschapsbelasting voor jouw bv(‘s), dan ontvang je binnen enkele weken brieven van de Belastingdienst  ‘Formulier Registratie Machtiging Intermediair doorlopende machtiging goedkeuren’. Het kan ook zijn dat je deze brieven recent al hebt ontvangen. Je kunt deze brieven naar Alfa sturen of de instructie volgen om de machtiging online te activeren.    

Wat is eigenlijk een doorlopende machtiging?  

Wanneer de doorlopende machtiging is geactiveerd, ontvangt Alfa een digitale kopie van de aanslagen vennootschapsbelasting die de Belastingdienst naar je bv’s stuurt. Daarmee kunnen wij controleren of opgelegde aanslagen afwijken van de aangiften.   

Wat is er gewijzigd? 

Voorheen kregen wij ook al kopie-aanslagen binnen voor jouw bv ('s). Je kreeg daar jaarlijks een brief over voor elke bv (of van 1 bv, indien sprake is van een fiscale eenheid). Deze werkwijze wordt nu vervangen door een systeem met één doorlopende machtiging. Na het activeren van de hierboven genoemde doorlopende machtiging, ontvang je (vanaf de aanslag over het jaar 2023) geen jaarlijkse brieven meer van de Belastingdienst. En mocht je de doorlopende machtiging willen stopzetten, dan kan dat natuurlijk altijd!  

Hoe activeer je de doorlopende machtiging?  

Met behulp van pagina 5 van de brief ‘Formulier Registratie Machtiging Intermediair doorlopende machtiging goedkeuren’ kun je op drie manieren de doorlopende machtiging activeren:  

  1. Digitaal activeren via je mobiele telefoon. Via deze link kom je op onze website. Door het scannen van de QR code op pagina 5 van de brief kun je direct je machtiging activeren.   
  2. Digitaal activeren met je computer. Via deze link kun je je machtiging activeren door het fiscale nummer van je bv (RSIN) en de activatiecode in te vullen (je vindt deze gegevens ook op pagina 5 van het formulier). 
  3. Per post sturen of mailen aan de Alfa vestiging waar je klant bent. Let op: je hoeft dan alléén pagina 5 (formulier registratiemachtiging) te sturen of te mailen.

Activeer de machtiging snel na ontvangst van de brief! 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na ontvangst van de brief van de Belastingdienst in actie te komen. De machtiging heeft namelijk een beperkte termijn waarin het activeren mogelijk is.   

Heb je vragen over de activering, neem dan contact op met jouw Alfa contactpersoon.

Sabine Rozeboom

Sabine Rozeboom

Fiscaal adviseur

088 2531663 | srozeboom@alfa.nl


Meer over Sabine