Banner

Definitieve GLB-aanvraag: de deadline van 30 november is in zicht!

1 november 2023 | Door:  Tjalling Dekker

Agrarische ondernemers hebben tot uiterlijk 30 november de tijd om hun aanmelding GLB-subsidies definitief te maken. Dit doe je via de applicatie van de Gecombineerde opgave. Het tijdig indienen van de definitieve opgave is niet alleen van belang voor de uitbetaling van de GLB-premie, maar ook voor het doorgeven van de inzaaidatum van vanggewassen op zand- of lössgrond.

Perceelsregistratie aanpassen

Het definitief maken van de Gecombineerde opgave wijkt nauwelijks af van het invullen van de Gecombineerde opgave eerder dit voorjaar. Je controleert je opgave en geeft waar nodig veranderingen door in de perceelsregistratie. Wanneer er overlap is bij een ingetekend perceel, dan is het belangrijk dat je dit samen met de andere partij zo snel mogelijk oplost. Als de overlap blijft bestaan, zal RVO de oppervlakte namelijk voor allebei afknippen en verkleinen.

Eco-regeling (gedeeltelijk) intrekken

Bij het onderdeel Regelingen GLB controleer je of de aanmelding van eco-activiteiten nog juist is. Waar nodig trekt je eco-activiteiten in. Is een eco-activiteit deels wel en deels niet op een perceel uitgevoerd? Dan zul je het betreffende perceel moeten splitsen. Het toevoegen van eco-activiteiten na 29 juni 2023 is niet meer mogelijk.

Invullen inzaaidatum vanggewas

Naast de definitieve GLB-aanvraag is dit ook het moment om de vanggewassen als nateelt op te geven in de Gecombineerde opgave. De inzaaidatum is van belang bij vanggewas na mais, en bij gewassen op zand- en lössgrond ter voorkoming van een korting op de stikstofgebruiksnorm. Wanneer je kiest voor een gewas op de lijst met winterteelten, hoef je geen inzaaidatum door te geven. Meer informatie hierover kun je vinden in dit artikel: Vanggewassen en winterteelten 2023 en 2024. Hoe zit het nu?.

Maak je opgave definitief

Het advies is om zo snel mogelijk te beginnen met het definitief maken van de Gecombineerde opgave, aangezien de website van RVO in verband met drukte niet altijd goed bereikbaar is. Daarnaast kun je dan nog tijdig hulp inschieten bij vragen of onduidelijkheden. Heb je vragen over het definitief indienen van je Gecombineerde opgave? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs uit jouw regio. Wij helpen je graag verder! 

Tjalling Dekker

Tjalling Dekker

Bedrijfskundig adviseur

088 2532314 | tdekker@alfa.nl


Meer over Tjalling