Banner

Beter met minder vleeskalveren?

25 februari 2020 | Door:  Eric Beindorff

Vraag en aanbod kalfsvlees

Om vraag en aanbod van kalfsvlees meer in evenwicht te brengen hebben verschillende integraties in de zomer van 2019 besloten om 10% minder kalveren op te zetten. In de praktijk wordt dit gerealiseerd door een langere leegstandperiode tussen de koppels kalveren.

Leegstand in contracten

In februari 2020 loopt de leegstand op tot zelfs zeven weken en staat 15 tot 20% van de stallen leeg. Veel vleeskalverhouders hebben de financiële consequenties van deze langere leegstandsperiode goed afgedekt.

Bij contractverlenging blijken integraties echter zeer nadrukkelijk rekening te houden met de langere leegstandsperiodes en passen hier de maximale leegstandsduur en vergoeding op aan. Ben je toe aan contractverlenging neem dan vroegtijdig contact op met onze adviseurs voor een professionele ondersteuning.

Oppervlakte per kalf

In het sectorplan “Versnelling Verduurzaming Kalverhouderij” wordt het idee gelanceerd om de vleeskalveren op 2,0 m2 te gaan huisvesten in plaats van de huidige 1,8 m2. Op deze manier wordt ook de gewenste 10% krimp ook gerealiseerd.

In theorie lijkt het eenvoudig te realiseren: twee hokken van vijf kalveren samenvoegen, één kalf minder dus negen in plaats van tien kalveren in één hok. Dit valt in de praktijk echter vaak tegen.

Het komt niet goed uit met de hokken waardoor er 12 tot 14% minder kalveren gehouden kunnen worden. Daarnaast zijn op de voertroggen automatische melkverstrekking en ruwvoerverstrekking aangesloten en moet dit ook aangepast worden.

Kostprijs

Wat is het effect van kalveren op 2 m2 op jouw bedrijf? Wat betekent dat voor de kostprijs per kalverplaats en hoe hoog moet de contractvergoeding dan zijn? Uiteindelijk moet de exploitatie van het bedrijf voorzien in een volwaardig gezinsinkomen.

Onze specialisten kunnen de financiële gevolgen voor jou in beeld brengen.

Alfa is dichtbij

Wil je meer weten over de dienstverlening van Alfa in de vleeskalverhouderij?
Neem dan contact op met een adviseur van het dichtstbijzijnde Alfa kantoor.

Eerder gepubliceerde artikelen

Inzicht in cijfers van de vleeskalverhouderij

 

Eric Beindorff

Eric Beindorff

Klantbeheerder

088 2531754 | ebeindorff@alfa.nl


Meer over Eric