Banner

Behulpzame kubieke meters woon- en werkruimte op bestelling

22 oktober 2019 | Door:  Jan Mulder

Kantoorunits, woonunits, sanitairunits, containers of schaftwagens; je kunt het zo gek niet bedenken of het bedrijf Klein Units uit Staphorst verhuurt of verkoopt ze wel. Daarmee biedt het bedrijf een praktische oplossing voor bedrijven en particulieren die voor een bepaalde tijd een oplossing nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat er extra werkplekken gerealiseerd moeten worden voor een project, lokaalruimte bij scholen. Of denk aan de schaftwagens en containers op de bouw.

Het bedrijf bestaat inmiddels zo’n dertig jaar, met aan het hoofd Klaas Klein, zijn vrouw Hanneke en oudste zoon Carlos. Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven op de Nederlandse markt voor verhuur en verkoop van woon- en kantoorunits. Gemiddeld worden er op jaarbasis nu enkele duizenden units van het bedrijf gekocht en gehuurd.
 

Grote groei

Klein Units kende een langdurige periode van rustige groei. Dat veranderde toen het bedrijf vijf jaar geleden verhuisde naar een nieuwe locatie, die drie keer zo groot was. Vervolgens nam het productiebedrijf Brouwer Units en Wagenbouw in Nijkerk over. Directeur Klaas Klein: “We hebben heel lang geopereerd vanuit een soort underdogpositie. Maar wanneer je in een tijd waarin er crisis  in de bouw heerst ineens drie keer zo groot wordt, kun je dat niet langer onopvallend doen. Dan word je ineens wel heel zichtbaar.” Hanneke: “De doelgroep waar we aan verhuren, is in de loop der tijd ook uitgebreid; denk onder andere aan kinderdagverblijven die extra ruimte nodig hadden, woonunits voor arbeidsmigranten.” Door te mikken op zo’n brede doelgroep, maakt het bedrijf zich minder kwetsbaar. Klaas: “Tegelijkertijd maakt die gevarieerde doelgroep met zijn verschillende behoeften het werk voor ons ook uitdagender – en leuker. Het mes snijdt voor ons dus ook aan die kant.”
 

Units en materiaal

Klaas: “Bij zusterbedrijf Brouwer In Nijkerk produceren we schaftwagens, schakelunits  en stand-alone units. Deze units zijn volledig voorzien van sanitair, inrichtingen, net wat de klant wil. Alle producten worden van duurzame, onderhoudsarme materialen gemaakt en standaard voorzien van hoogwaardige isolatie en ledverlichting. Hierdoor hebben ze een hoogwaardige uitstraling, zijn ze makkelijk te onderhouden en gebruiken ze weinig energie. Desgewenst kunnen ze ook nog worden voorzien van zonnepanelen in combinatie met een accupakket, bewegingsmelders, infraroodverwarming en een thermostaat. Als er op een bouw veertig uur per week gewerkt wordt, hoef je zo’n unit immers niet 168 uur per week op twintig graden te houden.”
 
Hanneke: “De klant vindt het steeds belangrijker om een duurzaam product te krijgen. Daar proberen we dan ook vol op in te spelen. Klein Units verhuurt standaardunits, maar de klant kan ook kiezen voor maatwerk. En ook in deze tak van sport geldt: hoe minder maatwerk, hoe sneller de levering. “Een standaardunit van drie bij zes meter kunnen we binnen 24 uur leveren. Wil je maatwerk, of een zeer omvangrijke set units, dan kost dat meer tijd. De strategie is hoe dan ook om vanuit een zeer breed assortiment altijd een oplossing te vinden  voor tijdelijke huisvesting.”
 

Groeipijn en beloning

Het bedrijf groeit de laatste drie jaar onstuimig, waardoor het huidige personeel nooit om werk verlegen zit. Klaas: “Als je medewerkers gedurende korte tijd een paar tandjes moeten bijzetten, is dat niet erg. Maar dat mag niet structureel worden. Om iedereen zich happy te laten voelen, hebben we besloten de verantwoordelijkheden opnieuw te verdelen.” “Daar komt heel wat bij kijken”, merkt Hanneke op. “Iedere medewerker heeft zijn eigen pakket met competenties, zijn eigen karakter. Dat blijkt ook uit de DISC-scan. Alfa heeft hier haar rol van adviseur duidelijk waargemaakt; ik denk dat we hier heel goed uitgekomen zijn. Wij wilden geen mensen van buitenaf aantrekken en op leidinggevende posities zetten, omdat we daarmee het risico nemen dat het bedrijf van ons vervreemdt. Het behoud van onze cultuur vinden we erg belangrijk! Daarom krijgen we nu personele uitbreiding aan de onderkant. Onze huidige medewerkers met voldoende ontwikkelpotentieel geven we nieuwe taken en de kans om door te groeien.”
 
Kantoorunits, woonunits, sanitairunits, containers of schaftwagens; je kunt het zo gek niet bedenken of het bedrijf Klein Units uit Staphorst verhuurt of verkoopt ze wel. Daarmee biedt het bedrijf een praktische oplossing voor bedrijven en particulieren die voor een bepaalde tijd een oplossing nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat er extra werkplekken gerealiseerd moeten worden voor een project, lokaalruimte bij scholen. Of denk aan de schaftwagens en containers op de bouw.
Klaas voegt toe: “Wij willen onze mensen ook goed belonen. Als het met Klein Units beter gaat, krijgen zij een extra beloning, die verder gaat dan de standaard loonafspraak. Maar je moet ook zelf het juiste voorbeeld geven. Wij trekken niet de maximale middelen uit het bedrijf; we herinvesteren veel in productiemiddelen, waaronder rijdend materieel. Medewerkers zijn trots en blij als ze op tijd een nieuwe servicebus of vrachtauto krijgen.”
 

Adviseursrol

Alfa doet bij Klein Units niet het ‘gewone accountantswerk’, maar wordt uitsluitend ingeschakeld als adviseur. Daarbij hebben Hanneke, Klaas en Carlos het meeste contact met directeur Jan Mulder, Lieke Eerbeek en Jan Hansman van Alfa Dodewaard. Hanneke: “Het was en is voor ons een zeer bewuste keuze om ons bedrijf in deze onstuimige groeifase te laten adviseren door Alfa. Hoe goed onze eigen accountant ook is, je hebt mensen met bedrijfskundig inzicht nodig die er weer objectief, met een frisse blik naar kunnen kijken. Die zien namelijk weer andere dingen. Zij hebben ons begeleid met het bedrijfsopvolgingsplan, een strategisch plan en dynamische teamsessies. Hierdoor ga ik me nu ook meer richten op het financiële gedeelte, Klaas op het commerciële en Carlos op het organisatorische. Op deze manier kunnen wij onze groei de baas.”