Banner

Ondernemer in beeld | VOF De Braak

24 november 2020 | Door:  Marije Rougoor

“Alfa is voor ons een verlengstuk van ons ondernemen”

Een melkveebedrijf met 160 koeien, een loonbedrijf en een containerverhuur. Je kunt moeilijk zeggen dat ondernemers Nienke en Arjan Putman (beiden 32 jaar) heel erg van stilzitten houden. “Maar we vergeten niet dat we ook nog een gezin en een eigen leven hebben”, zegt Nienke er meteen bij. Sinds twee jaar terug is het echtpaar de eigenaar van boerderij De Braak in Laag-Keppel. Al was de overname nog niet helemaal voorzien.

Die boerderij is vooral het werkterrein van Nienke. “Ik vind het werk met de koeien leuker. Arjan is nog wel degene die ‘s morgens voert, maar verder is hij veel bezig met de trekkers en het machinepark. Daarom is hij ook met het loonwerk, grondverzet en sloopwerkzaamheden begonnen. Ach, wat je leuk vindt moet je doen”, zegt ze. Die interesse in de koeien was er altijd al. “Het idee om het bedrijf van mijn ouders over te nemen bestond al langer. Ik wist al vroeg dat ik het leuk zou vinden om zelf de touwtjes in handen te hebben. Maar het leek altijd nog ver weg. Totdat mijn ouders twee jaar terug vanwege ziekte gedwongen werden versneld de keuze te maken. Het was mooier geweest om nog een paar jaar in een maatschap te zitten.”

Eigen manier

Arjan: “Of we er klaar voor waren? We draaiden het bedrijf eigenlijk al met z’n tweeën. We hoefden alleen niet meer te overleggen.” Vanaf dat moment zetten Nienke en Arjan het bedrijf meer naar hun hand. Nienke: “Voor ons gaf het de mogelijkheid om het op onze eigen manier te doen. Mijn ouders zijn echte koeienmensen. Mijn vader had een klein machinepark. Wij hebben vanaf het eerste begin meteen flink geïnvesteerd in machines. Ook omdat daar Arjan zijn passie ligt. We hebben een melkrobot en een voeraanschuifrobot. We willen het onszelf zo makkelijk mogelijk maken. Zo kun je met twee mensen en af en toe een paar losse krachten een bedrijf als dit runnen. Anderhalf jaar terug hadden we al een nieuwe stal gebouwd om het aantal koeien van 120 naar 160 uit te breiden. Volgend jaar willen we nog een stukje groeien, naar 170 of 180.”

Brede rug

Ook al lijkt de melkveehouderij in de media de wind tegen te hebben, de twee zien het niet al te somber in. Arjan: “Mensen moeten toch blijven eten. En de bevolking groeit wel door. Ooit zal het tij keren. Je moet alleen wel een brede rug hebben.” Met z’n loonwerktak is Arjan in te huren voor ‘alle voorkomende agrarische werkzaamheden’. Van zaaiwerk en hakselen tot balen persen. We willen een klant zo breed mogelijk kunnen bedienen.” 

Startend bedrijf

Met een zoontje van twee jaar en een tweede kind op komst is het een druk bestaan. Nienke: “Je moet het zo zien: we zijn eigenlijk een startend bedrijf, net na die overname weet je dat je flink moet aanpakken. Maar dat is met startups in andere sectoren niet anders. Zolang we maar niet vergeten dat we ook een gezin en een eigen leven hebben.” Arjan: “We doen nog steeds leuke dingen hoor. Vrienden zijn voor ons heel belangrijk. En we hebben beiden een vaste avond in de week dat we ons eigen ding kunnen doen.” 

Een accountant als Alfa is geen luxe, erkent Arjan. “Vooral omdat we beiden vol ideeën zitten, is het makkelijk om iemand te hebben die we af en toe iets kunnen vragen. Is het wel verstandig wat wij willen doen? En hoe zouden we het dan moeten aanpakken?” Nienke: “Alfa is voor ons een verlengstuk van ons ondernemen. We vertrouwen heel veel op klantbeheerder Marije Rougoor in Zelhem. Zij zoekt alles precies uit, hoe het zit met de fiscus bijvoorbeeld, en dan komt ze met een voorstel hoe we het zouden kunnen aanpakken. Ook voor de dagelijkse boekhouding is Marije voor ons heel belangrijk. We sturen heel sterk op de cijfers, zoals een liquiditeitsprognose met Vision Planner. De plannen voor de bank maken we wel altijd zelf. We hebben gemerkt dat je bij de bank een streepje voor hebt als je zelf al de berekening hebt gemaakt”

Marije Rougoor

Marije Rougoor

Junior klantbeheerder

088 2531316 | mrougoor@alfa.nl


Meer over Marije