Banner

Ondernemer in beeld Natuurlijk Staal

4 maart 2019 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

Jos te Linde, de man van staal. Vijfendertig jaar in loondienst had Jos te Linde erop zitten. Geen dag zonder tegenzin. Maar toen zijn taken steeds meer opschoven naar bureauwerk, koos de ambachtsman-in-Jos toch voor het zelfstandigenbestaan. Met Natuurlijk Staal maakt hij meubels en constructies waarin staal de hoofdrol speelt. Sinds hij anderhalf jaar terug de stap waagde, heeft hij over opdrachten niet te klagen.

Ik had in die 35 jaar natuurlijk wel een aardig netwerk opgebouwd. En als je voor jezelf begint, zingt het al gauw rond. Ik heb niet eens een website, ik heb nog steeds geen showroom, maar ik ben aardig actief in het verenigingsleven en in de kerk in Aalten. En ik heb het geluk dat ik blijkbaar heel enthousiast iets kan overbrengen op anderen”, lacht hij.

Sinds de bouwvak van 2017 doet hij wat hij graag doet: iets maken van staal. “En hout. Hout komt er al gauw aan te pas, bijvoorbeeld als ik een tafel maak. Maar het begint altijd met staal. Daarom heet mijn bedrijf ook Natuurlijk Staal, in de dubbele betekenis.”

Geen computerfanaat

Het is een materiaal dat voor Jos geen geheimen meer heeft. Die ervaring deed hij op bij een groot bedrijf in staalbouw en stalinrichting in de buurt. “Ik begon er in de werkplaats en ben meegegroeid, tot ik uiteindelijk als projectleider stalen bedrijfshallen bedacht en maakte. Maar met mijn 54 jaar ben ik niet een echte computerfanaat. Daar ging het werk wel steeds meer naar toe. Ik zag mezelf niet de hele dag achter een bureau zitten, berichtjes op een scherm lezend en beantwoordend. Ook al was het een topbedrijf om voor te werken – ik kom er nog steeds over de vloer – toch had ik het punt bereikt dat ik dit niet meer wilde.”
 
Op de boerderij van zijn ouders aan de Vlasspreideweg waar hij met echtgenote Lizette woont, was al een werkplaats als hobbyruimte ingericht. Jos: “Alle machines voor de houtbewerking had ik al, ik had al een zaagmachine en een lasapparaat voor staal. Steeds heb ik er iets bijgekocht van ons spaargeld, want ik begon met nul budget.”
 

Container voor Vodafone

Ondertussen komen de opdrachten gestaag binnen, zowel van particuliere als van zakelijke opdrachtgevers. “Het is heel breed wat ik maak. Stalen meubels voor interieurs, maar ook voor buiten: een tuinhuisje van hout en staal, een pergola of een prieeltje. In opdracht van een ander bedrijf heb ik pas een open container gemaakt. Daarin gaat Vodafone de zendapparatuur opslaan die wordt gebruikt voor muziekfestivals. En pas vroeg een andere opdrachtgever of ik de uitbreiding van een stalen bedrijfshal wilde begeleiden.”
 

Industriële badkamer

Nog altijd gaat het ontwerp uit het hoofd – moderne CAD/CAM-programma’s komen er niet aan te pas. “Ik kan heel aardig schetsen, dat scheelt. Dat vinden mensen vaak toch nog wat mooier om te zien. Het straalt wat meer sfeer uit.” En anders is er altijd nog zoon Sem die hem te hulp schiet. “Sem studeert industriële vormgeving op de hogeschool Saxion in Enschede, onze dochter Demi doet trouwens interieurontwerp op de HKU in Utrecht. Onze oudste dochter Jocelyn studeert dierengeneeskunde, hierbij zijn geen echte raakvlakken met betrekking tot onze activiteiten”, merkt Jos glimlachend op.
 
“Ik kreeg pas de opdracht voor een industriële badkamer, die heb ik samen met Sem aan de keukentafel uitgewerkt. En pas heeft Sem ook een leuk ontwerp gemaakt voor een aanpassing van de kerktoren Zuiderkerk in Aalten.”
 

Vertrouwen in Alfa

Dat klinkt als een familiebedrijf in de dop. “Ha ha! Ja, voor een ouder is het natuurlijk het mooiste als de kinderen het bedrijf dat jij bent begonnen voortzetten. Maar voorlopig kan ik het nog in mijn eentje aan. Wie weet is er voor ons samen wel een boterham in te verdienen.”

Dat moet Alfa dan eerst maar eens uitrekenen. “lk heb heel veel vertrouwen in Alfa, in het bijzonder in Marije Rougoor die de contacten met ons onderhoudt. De facturen doe ik zelf, Lizette doet de boekhouding. Maar we hebben altijd tegen haar gezegd: Marije, als er iets is, trek dan aan de bel. En dat doet ze. Ze is heel klantgericht, het geeft ons een heel vertrouwd gevoel. Mijn ouders waren al klant bij het kantoor dat Alfa heeft overgenomen, ik ben er voor mijn eigen jaaraangiften altijd klant gebleven toen ik nog in loondienst was. De behoefte om te switchen heb ik nog nooit gehad.”
 


 
Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Directiesecretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien