Banner

Astrid Bosch: “Als je proactief bent, kun je bij Alfa overal in meedenken en over meepraten”

1 februari 2024 | Door:  Astrid Bosch

Alfa heeft er een nieuwe functie bij: die van HR Business Partner. Astrid Bosch mag zich sinds 1 februari één van de eersten noemen met het kersverse visitekaartje. Daarvoor geeft ze haar rol als talentmanager en personeelsadviseur voor de Achterhoekse kantoren op. Een heel klein beetje 'met pijn in m'n hart', maar vooral met veel enthousiasme. “Als HR Business Partner heb je ook invloed op het strategisch personeelsbeleid.” 

Mocht er iemand aan twijfelen of je bij Alfa wel ver kunt komen: nog maar drie en een half jaar terug kwam Astrid binnen als... managementassistente. “Ik heb al heel snel personeelszaken naar mij toegetrokken: werving en selectie, doorstroom, uitstroom, zonder dat ik er specifieke ervaring in had of erin geschoold ben. Werving en selectie bijvoorbeeld was een rol die ik erbij deed voor de kantoren in de Achterhoek en tijdelijk Zwolle. Maar recruitment is door de arbeidskrapte een echte functie geworden, net als het behouden van onze waardevolle collega’s en hun welzijn binnen de organisatie. Daarom is die rol van HR Business Partner in het leven geroepen en hebben we Daniek de Goeij aangenomen als regiorecruiter.'

Haar ervaring doet ze min of meer 'on the job' op. “Ik heb heel veel geleerd van mijn collega's die al langer in de organisatie werken. Het scheelt natuurlijk dat we bij Alfa eigen arbeidsjuristen en personeelsadviseurs in dienst hebben. Je leert iedere dag bij, doordat je van alles meemaakt op de werkvloer. Dit gaat van mooie ontwikkelingen en successen vieren tot het bijstaan van collega’s op verdrietige momenten. Hoe haal je bijvoorbeeld in de huidige arbeidsmarkt goede collega’s binnen? Maar ook: hoe ga je om met re-integratie van een collega die kanker heeft gehad?”

Intern solliciteren

Met die brede praktijkachtergrond durft Astrid het wel aan om intern te solliciteren op de nieuwe functie, die van HR Business Partner voor oost-Nederland. “Best wel met pijn in mijn hart, want het betekent ook afscheid nemen van de directe hechte banden die ik heb met veel Achterhoekse medewerkers. Maar ik denk wel dat het een functie is die past bij mijn persoonlijke groei.”

Van online bierverkoop tot agrarisch loonwerk

Zeg dat wel. Carrièreswitches zijn de dertigjarige Astrid niet vreemd. Met een universitaire studie gericht op ondernemerschap en kleinbedrijf op zak werkt ze een jaartje als business analist bij Beerwulf. Vervolgens leidde ze met haar broer het agrarisch loonbedrijf van haar ouders, tot het moment van verkoop. Het zijn ervaringen die ze meeneemt naar haar nieuwe functie, zegt ze zelf. “Ik denk dat het heel erg helpt om vanuit de bedrijfskundige kant personeelszaken in te rollen, omdat ik daardoor de ondernemerskant ook heel goed begrijp.”


Twee petten

Wat haar nieuwe rol precies inhoudt? “Ik heb eigenlijk twee petten op. De ene is die van strategisch personeelsadviseur. Als personeelsadviseur probeer je het beleid van het hoofdkantoor zo goed mogelijk toepasbaar te maken. In tegenstelling tot in mijn vorige rol kan ik in mijn nieuwe functie ook invloed uitoefenen op dit beleid. En de andere pet is die van verandermanager. We zien het werkveld ontzettend veranderen. Daar horen andere competenties van medewerkers bij. Deze tijdgeest vraagt ook andere dingen van leidinggevenden. Voorbeelden van trends die je ziet zijn het snel carrière willen maken, maar ook de toename van mentaal verzuim. Hoe ga je daarmee om als leidinggevende?”


“Alfa is een supermooie organisatie”

Alfa heeft al veel stappen gezet, maar er is nog meer mogelijk denkt ze. “O ja, er kunnen dingen beter. Maar als je zoals ik de luxe hebt gehad om bij andere organisaties binnen te kijken, dan zie je dat Alfa een supermooie organisatie is. Een organisatie die heel erg goed kijkt en luistert naar mensen. Als je proactief bent kun je bij Alfa overal in meedenken en over meepraten. Dat maakt het ook leuk en afwisselend.”

Artificial intelligence geen heilige graal

Oplossingen voor de krappe personeelsmarkt zijn er niet een-twee-drie, weet ze al. 'Artificial intelligence gaat wel iets oplossen, maar ik zie het niet als de heilige graal. In ons werkveld zijn we gebonden aan heel specifieke wet- en regelgeving, als het gaat verantwoordelijkheden in deze sector. Artificial Intelligence gaat de komende jaren nog geen handtekening zetten onder een jaarrekening, of een ondernemer een bedrijfsspecifiek advies geven op basis van de financiële status van een onderneming. Onze collega’s blijven broodnodig. En de instroom blijft heel klein.'

Het lijkt een ideaal klusje voor de spelverdeler die ze op vrijdagen ook is in het vrouwenelftal van het gehucht Wolfersveen bij Zelhem (‘het best bewaarde geheim van Nederland’) “Ik voetbal al vanaf m’n zesde bij de plaatselijke FC, meestal spelend vanuit het middenveld. En ik heb een seizoenkaart voor Feyenoord, dus elke twee weken ben ik in Rotterdam te vinden.” Niet geheel toevallig ook de stad waar Astrid in april haar eerste marathon wil lopen. "Een tijd onder de vier uur. Dat zou heel mooi zijn!"