Banner

Ondernemer in beeld Klein Wolterink Vastgoed

7 januari 2019 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

“Aan de keukentafel ideeën bespreken is het mooiste”. Als agrarisch adviseur kwam hij al regelmatig in aanraking met makelaars en taxateurs. En op z’n 38ste koos Jan Willem Klein Wolterink ervoor om zélf als makelaar aan de slag te gaan. “lk was dus vrij laat, maar ik heb nog altijd profijt van die achtergrond.” Samen met levenspartner Irma Schutte runt hij een makelaarskantoor dat niet groter hoeft te worden dan het nu is: met z’n tweeën.

In de laatste dagen van december is er van afbouwen geen sprake aan ’t Boske 6 in Aalten. “Integendeel. Vaak moet er aan het eind van het jaar nog van alles worden geleverd of getaxeerd. Dan wordt er een datum in december geprikt en soms loopt het nog uit. Bij ons is het druk, maar bij notarissen, banken en accountants loopt de piek ook op”, weet Jan Willem Klein Wolterink.

Hij is het gewend inmiddels, in het vak dat hij al tien jaar uitoefent. Daarvoor kwam hij ook al op boerenbedrijven, maar dan als bedrijfsadviseur. Ruimtelijke ordening en milieu waren zijn werkterreinen. In 2008 zette Jan Willem de stap naar het vak dat hem nóg meer aantrok, dat van agrarisch en landelijk makelaar. Partner Irma Schutte staat hem bij. Zij is afgestudeerd in bestuurskunde en bedrijfseconomie en bracht ervaring van de Rabobank mee. Het is meteen het complete personeelsbestand. “Die kleinschaligheid is bewust. De lijnen zijn kort. Het werkt super zo. We zijn beiden op de boerderij geboren. We kennen de klanten en we kennen de omgeving.

Specifieke markt

Op de site van Klein Wolterink Vastgoed zijn ‘gewone’ woningen in de bebouwde kom niet te vinden. Jan-Willem: “Het zijn niet de woningen in het dorp. Daar zijn andere makelaars veel beter in.  Ons vak is het buitengebied.  Waar wij in actief zijn is een specifieke markt, die van het agrarisch en landelijk vastgoed buiten de bebouwde kom. Naast agrarische bedrijven en fraaie woonboerderijen hebben we ook  te maken met vastgoed waar iets bijzonders aan is. Er staat een grote schuur op, het is relatief veel grond, de bestemming past niet  of er is sprake van asbest. Sommige projecten lopen jaren. We hebben er toevallig zo enkele  afgerond, beide met een herbestemming.”

Omvangrijke opdrachten

Hij geeft een voorbeeld van hoe omvangrijk een opdracht kan zijn. ”We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een bedrijf dat kippen heeft gehouden. Het staat al jaren leeg,  kippen komen er niet meer in en  er ligt asbest op het dak. Ja, hoe zet je zoiets nou in de markt? Dat is het maatwerk dat wij leveren. Elke situatie is anders”, zegt Jan Willem.

Andere rol

Irma schuift even aan. “Of het thuis ook de hele tijd over de zaak gaat? Dat wordt wel vaker gevraagd”, lacht ze. “Maar we kunnen het prima gescheiden houden. We hebben allebei een andere rol, we zitten niet in elkaars vaarwater. Jan Willem doet de buitendienst, ik run het binnen op kantoor. Dingen uitwerken, zaken terugkoppelen. Samen gaat het goed.”

Heftige tijd

Dat het lastige tijden in de agrarische sector kunnen zijn, is ook in het kantoor te merken. Maar, nuanceert Jan Willem, “tegenwind is van alle tijden. Natuurlijk is het in deze tijd heftiger door alle overheidsmaatregelen. Maar ik denk niet dat het in de agrarische sector daarin anders is als in andere sectoren. Je had vroeger de kleine bakkers, de supermarktjes, locale pompstations. De één haakt af, de ander ontwikkelt door. Dat is niets nieuws. Daarom zijn we ook adviseur. Klanten een spiegel voorhouden: wat zijn bedreigingen, waar liggen mogelijkheden. Dat is het mooiste, aan de keukentafel ideeën bespreken.”

De relatie met Alfa is hecht, ook al omdat zijn vak en dat van de accountants elkaar regelmatig raken. “Alfa spreekt de taal van de ondernemer. Het is een kantoor dat de zaken praktisch aanpakt. Wat is het probleem? En hoe lossen we het op? De lijnen zijn kort. Daar herkennen wij ons in. We kunnen het met de medewerkers goed vinden. Maar het begint natuurlijk met vakkundigheid. Dat moet wel kloppen. We zijn pas anderhalf jaar klant, maar daarvoor hadden we ook al veel contact. En dat voelde altijd goed.”
 

 

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Directiesecretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien