Banner

Even voorstellen: Emiel Stemerdink, van leerkracht tot assistent accountant

30 augustus 2023 | Door:  Astrid Bosch

Afgelopen voorjaar ben ik, Emiel Stemerdink (32), gestopt als leerkracht in het basisonderwijs en overgestapt naar Alfa Accountants als junior assistent accountant agro. Na 9 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, was bij mij de koek op en was het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Dat het tijd was voor iets nieuws, was me al langer duidelijk, maar waar kan ik aan de slag met een Pabo-diploma?

Waar moet ik zoeken?

In het voorjaar heb ik een loopbaanonderzoek laten doen en daar kwam als eerste conclusie uit dat het onderwijs totaal niet bij mij paste. Dit kwam even hard aan, want waarom heb ik dan 9 jaar als leraar gewerkt? Maar aan de andere kant had ik dat zelf ook al wel door. Techniek, ict, planning of financiën zou een stuk beter bij me passen kwam uit het onderzoek. Oké, maar daar heb ik geen diploma’s van en heb ik sinds de middelbare school weinig meer mee gedaan. Toch ben ik in deze richtingen aan het zoeken gegaan, rondgebeld bij bekenden, vacatures bekeken en toen kwam ik het berichtje van Alfa tegen. Stuur je naam en telefoonnummer op als je interesse hebt, zodat we wellicht eens kunnen koffie drinken. Zo gezegd zo gedaan. Zittend op het vliegveld, te wachten om voor 6 weken naar Slovenië en Hongarije te gaan, kreeg ik de uitnodiging binnen voor een kop koffie. Die heb ik toen nog even uitgesteld.

Eerst op reis

Nadat ik in maart klaar was met werken als leerkracht, ben ik in mijn eentje naar Slovenië gevlogen. Ik wilde de afgelopen periode achter me laten en uitzoeken hoe ik verder wilde. In Slovenië ben ik de E7 gaan wandelen. Helaas werd het weer na een week steeds slechter en waren de voorspellingen ook slecht. Daarop heb ik mijn plannen omgegooid en ben naar Cherbourg in Frankrijk gereisd om langs de Franse kust richting het noorden te wandelen. Dit gebied gaf een mooie afwisseling van mooie natuur en historische plekken gericht op de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder D-Day. De dagen kabbelden voort en ik merkte steeds meer dat ik weer zin en energie had om aan de slag te gaan. Ik kreeg weer vertrouwen in eigen kunnen en ontdekte opnieuw hoe breed geïnteresseerd ik ben. Wat ik wilde, was me nog steeds niet duidelijk. Ik had me dan ook vooral voorgenomen om thuis eens goed rond te kijken en ergens gewoon te beginnen, want al werkende merk ik toch het beste wat een beroep inhoud en wat ik er wel en niet leuk vind. 

Koffie drinken

In mijn eerste week na de reis stond meteen het gesprek met Astrid Bosch gepland. Dit voelde goed en daarna heb ik nog gesproken met Evelien Schuurman  en Sven Hofs. Fijne gesprekken en ik voelde me ook gelijk op mijn gemak toen ik werd rondgeleid door het kantoor. Ik heb me nog wel verder georiënteerd, maar bij Alfa voelde het goed, ook al vond ik het wel spannend in wat voor werkleven ik nu terecht zou komen. Zou het wel bij mij passen? Kan ik dit wel? Zou ik het onderwijs niet alsnog gaan missen? De bekende twijfels die iedereen wel zou kennen als je een grote nieuwe stap wilt zetten.

Verschillen

Onderhand werk ik bijna twee maanden bij Alfa en ja, er zijn flinke verschillen, maar ik vind het heerlijk hier. Mijn collega’s zijn zelfstandig, ik hoef ze niet net als de kinderen in de klas in de gaten te houden. Pauze is ook echt pauze en ik kan gewoon naar de wc zonder dat ik bang hoef te zijn voor wat ik aantref als ik weer terugkom :) Waar ik naar mijn gevoel in de klas altijd op meerdere plekken tegelijk moest zijn, kan ik me nu richten op één taak. Wel mis ik de beweging, want achter een bureau zitten is wel wat anders dan lesgeven voor het bord en door de klas lopen om kinderen te helpen of te voetballen in de pauze. Ach, dan maar lekker op de fiets naar het werk en hardlopen met het Alfa-hardloopteam. Zo heeft elk werk z’n voor- en nadelen. Ik heb wel geleerd dat het belangrijk is dat je werk hebt waar je met plezier naartoe gaat, het goed naar je zin hebt en nog energie over hebt als je weer naar huis gaat. Voor iedereen die ook twijfelt over het switchen van baan zou ik dan ook zeggen: Je twijfel zegt genoeg. Wees niet bang voor wat je achterlaat, maar spring in het diepe en sla een nieuwe weg in. Of zoals ze in de Achterhoek zeggen: Vaak bu’j te bang.