Banner

De introductiedag bij Alfa vond ik heel inspirerend

13 maart 2023 | Door:  Wolter-Jan Kistemaker

Eigenlijk had hij graag boer willen worden. “Maar met een vader die een installatiebedrijf heeft en een moeder met een winkel wordt dat lastig”, lacht Wolter-Jan Kistemaker. En nee, het is geen lachje met boerenkiespijn. Als senior fiscaal adviseur scharrelt Wolter-Jan nog altijd regelmatig rond op boerenerven, specialist als hij is in de agrosector. Op z’n 54ste stapte hij over naar Alfa in de Achterhoek. Bepaald niet om af te bouwen, maar met de nodige ambitie. “We kunnen nóg meer voor onze klanten betekenen."

Drie kwartier is het elke dag - enkele reis - van zijn woonplaats Rijssen naar het Alfa-kantoor in Zelhem. “Maar ik heb geen files, ik rij altijd binnendoor”, zegt Wolter-Jan. In een kwart eeuw tijd is Alfa zijn vierde werkgever na zijn studie aan de HAS, richting bedrijfseconomie. Die loopbaan begon aan de andere kant van het land, bij PricewaterhouseCoopers in Rotterdam. “Ik heb er een geweldige tijd gehad. Om de week moest ik voor een klant naar Oostenrijk toe. Iedereen heeft altijd de mond vol over Amsterdam, maar ik vind Rotterdam veel leuker.” Als hij een vriendin krijgt gaat toch het oosten van het land weer trekken (‘ik ben een geboren Tukker’). Het volgende station heet OLM, het tegenwoordige Countus. Wolter-Jan: “Ik heb er van alles gedaan. Ik ben begonnen als assistent accountant, daarna ben ik klantbeheerder en teamleider geworden. En na acht, negen jaar bij Countus had ik bereikt wat ik wilde bereiken: vestigingsdirecteur worden.”

Fiscale advisering

Na een jaar kunnen de visitekaartjes met die titel alweer de papierversnipperaar in. “Het was niet wat ik wilde. Ik miste het klantencontact. Je was alleen maar bezig met wat ik intern geneuzel noem. Ik kreeg er geen energie van. Ik deed bewust een stap terug. Maar voor mij voelde het als een stap vooruit.”
Met inmiddels de benodigde papieren op zak - na een avondstudie - rolt Wolter-Jan zijn huidige werkkring in, de fiscale advisering. “Heerlijk, met de klant om de tafel zitten. Praten over bedrijfsoverdrachten, samenwerkingsverbanden, ondernemingsvormen. Eerlijk gezegd vind ik de cijfers niet eens zo belangrijk, al mag ik dat als fiscaal adviseur natuurlijk niet zeggen. Waar het mij om gaat is de processen binnen zo’n familie boven tafel krijgen. Ervoor zorgen dat iedereen zich uitspreekt. Dát vind ik interessant.”

Veel vrijheid bij Alfa

Als hij er twintig jaar Countus op heeft zitten, stapt hij over naar de collega’s van Flynth. Het wordt een relatief kort avontuur, ruim drie jaar. Met Alfa had hij al eens contact gehad. “Als je in deze sector naar een beetje redelijk kantoor wilt, kom je al gauw bij Alfa uit. Ik had van de buitenkant altijd al het idee dat Alfa een beetje leek op het Countus van vroeger, qua organisatie. Heel regionaal, vrij veel vrijheid, wel een centrale aansturing maar ook ruimte voor eigen initiatief.”

Dat hij de goede keuze heeft gemaakt, merkt Wolter-Jan al op de introductiedag in Wageningen. “Die dag vond ik heel inspirerend. Ook omdat de voltallige Raad van Bestuur erbij was. Niet alleen maar tien minuutjes voor de bühne, maar elk anderhalf uur lang. Ieder van de bestuursleden vertelde een goed persoonlijk verhaal. Toen had ik het gevoel: ik zit wel op mijn plek. Wat ik ook heb gemerkt: mijn leidinggevenden in het verleden waren over het algemeen procesmanager. Die hadden niet zoveel met mensen. Daar kan ik slecht mee omgaan. Dat is hier bij Alfa wel een groot verschil.”

Omslag maken

Op z’n 54ste is Wolter-Jan nog ambitieus genoeg om het veertigkoppige kantoor in Zelhem vooruit te helpen. Iets minder Alfa Accountants, wat meer Alfa Adviseurs. “Qua advies denk ik dat we nog wat stappen gaan maken”, zegt hij enthousiast. “Aan klanten de vraag stellen: waar wil je over vijf, tien jaar staan? Nog meer meedenken met het proces van de klant. Ik denk dat er in Zelhem, en vergeet ook Aalten, Winterswijk en Zutphen niet, genoeg mensen rondlopen die zich er sterk voor willen maken.”

Leuk om nieuwe dingen te leren

Waar hij er - in alle bescheidenheid, Tukkers eigen - graag één van wil zijn. Met een post-hbo-opleiding ‘systemisch adviseren van familiebedrijven’ geeft hij ook z’n eigen toekomst een nieuwe wending mee. “Het gaat over het adviseren van families vanuit familiesystemen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en te doen. Weggaan bij mijn tweede werkgever na twintig jaar was nooit mijn bedoeling. Ik had altijd het idee: hier haal ik mijn pensioen. Achteraf was het een van de beste dingen die mij is overkomen. Ergens anders leer je inzien dat je nog veel meer kunt. Als je altijd maar in één organisatie werkt denk je al gauw: dit is de standaard. Maar ik ben erachter gekomen dat overstappen heel goed is voor je persoonlijke ontwikkeling.”

 

 

 

Wolter-Jan Kistemaker

Wolter-Jan Kistemaker

Senior fiscaal adviseur

088 2531344 | wkistemaker@alfa.nl


Meer over Wolter-Jan