Financiële planning: werk voor de onafhankelijke adviseurs van Alfa

Als ondernemer houd je graag je financiën in de hand. Maar hoe zit het met je privésituatie? Heb je enig idee hoe je inkomsten en uitgaven zich in de toekomst gaan ontwikkelen? En of je later wel de doelen kunt realiseren waar je nu over nadenkt? Daarom is het slim om na te denken over financiële planning. Daarmee krijg je grip op je financiën op de korte en lange termijn. En heb je ook de zekerheid dát die doelen binnen het bereik liggen. De onafhankelijke financieel planners van Alfa helpen je verder: met jouw Financieel Plan dat je de weg wijst in de toekomst.

Het belang van een financiële planning

Misschien wil je later wel een aanvulling op je pensioen. Of streef je ernaar ruim voor die datum al financieel onafhankelijk te worden. Misschien wil je nog een keer een ander huis of een tweede huis kopen. En als je kinderen hebt, kunnen de kosten van een studie flink oplopen. Goed om te weten of tegen die tijd die uitgave of investering wel haalbaar is. En welke strategie je kunt volgen om dan over de gewenste middelen te kunnen beschikken. Je privébalans goed in kaart brengen is niet altijd even makkelijk. Als je er al de tijd voor neemt om alles op een rijtje te zetten. Daarom maken we bij Alfa serieus werk van financiële planning.

Financiële planning: overal rekening mee houden

Er zijn genoeg factoren die jouw financiële situatie beïnvloeden, nu en in de toekomst. Daarom mag je van je financieel planner van Alfa verwachten dat we al die factoren exact in kaart brengen. Bijvoorbeeld:

Maar we kijken ook verder. Je financiële plaatje is immers niet in beton gegoten. Is de verwachting dat je inkomen in de komende jaren gaat veranderen? Of heb je nu al zicht op grote uitgaven of investeringen die je gaat doen? Het Financieel Plan van Alfa houdt er rekening mee. Net als met mogelijke risico’s. Je kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken. Je partner kan komen te overlijden of het draait uit op een echtscheiding. Of je bedrijf ontwikkelt zich anders dan je had verwacht. 

Allemaal factoren die een plan er heel anders uit kunnen laten zien. Het is de reden waarom een Financieel Plan van Alfa gericht kan zijn op verschillende scenario’s. Het hoeft ook niet op te houden bij een eenmalige inventarisatie: net als de apk voor je auto is het goed om een Financieel Plan regelmatig te actualiseren. Regels over pensioenen kunnen wijzigen. Fiscaal verandert er veel in de loop van de jaren. En je eigen levensloop kan ook een heel andere kant opgaan. Daarom heb je bij Alfa de mogelijkheid om het Financieel Plan periodiek te updaten. Bijvoorbeeld elk jaar, of om de twee of drie jaar.

Financiële planning is altijd verstandig

Eigenlijk is het altijd goed om je financiële situatie eens goed door te lichten. Of je nu dertig jaar bent en nog een hele toekomst voor je hebt, of wanneer je vijftig jaar bent en al voorzichtig denkt aan afbouwen. Wel is het uiteraard zo: hoe eerder je met je financiële planner van Alfa om de tafel zit, des te meer speelruimte om maatregelen te nemen.

Financiële planning: stap voor stap

Jouw financiële toekomst in kaart brengen begint met een goed gesprek. Samen met een van onze financieel planners inventariseren we je wensen. De insteek van die oriëntatie is om het ‘lang leven’-scenario uit te werken. Het is de basis van onze financiële planning: het scenario laat je zien welk inkomen je in de toekomst kunt verwachten. Het basisplan is geen advies. Het geeft je alleen maar het inzicht om eens goed over je toekomst na te kunnen denken.

En wat als ik mijn toekomst al in beeld heb?

Misschien heb je al goed nagedacht over je doelen voor de komende jaren. Bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, of je kind(eren) financieel een zetje in de rug geven. In dat geval schakelen we meteen over naar een uitgebreider Financieel Plan. Nog steeds is het ‘lang leven’-scenario’ het startpunt. Met als voordeel dat het plan 100% is toegesneden op de toekomst die je voor jezelf al in beeld hebt.

Wat staat er in mijn Financieel Plan?

Het Financieel Plan is een plan dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Het is een document dat je kunt zien als een scan van je complete financiële hebben en houden, nu en in de toekomst. Wat zijn mijn bezittingen, wat zijn mijn schulden? Wat komt er maandelijks binnen, hoe hoog zijn mijn vaste lasten? Het Financieel Plan geeft je ook houvast voor belangrijke beslissingen die je gaat nemen. Het geeft antwoord op vragen als:

Doordat alles zwart op wit staat, en heel goed is doorgerekend, creëer je rust voor jezelf. Duidelijkheid voor jou en je gezinsleden. En vooral de zekerheid dat je grip op je financiën hebt. Het Financieel Plan van Alfa is ook nog eens heel overzichtelijk. Alles is helder grafisch weergegeven. Een letterlijk financieel plaatje dus. Ook eventuele tussenpersonen waarderen het dat je financiën helder in beeld zijn. Bijvoorbeeld als je een hypotheek, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering wilt afsluiten.

Waarom Alfa?

Jouw persoonlijke financiële situatie gedetailleerd beschrijven is complex genoeg. Kies daarom een financieel planner die weet waar hij of zij over praat. Bij Alfa hebben we professionals in huis die alleen maar financiële plannen maken. En doordat we ook de accountant van jouw bedrijf zijn, hebben we al een goede startpositie voor je plan. Plus: we kennen jou als ondernemer, want een goede klik is belangrijk om een strategie op maat te ontwikkelen. Alfa is ook onafhankelijk. We hebben er geen belang bij om je een financieel product te verkopen.

Maak een afspraak

Benieuwd wat een Financieel Plan voor jou oplevert? Neem gerust contact op met je klantbeheerder. 

Veel gestelde vragen over financiële planning

Wat is financiële planning?

Een Financieel Plan van Alfa laat zien hoe jouw inkomsten en uitgaven in de toekomst zich gaan ontwikkelen. Wat je aan bezittingen hebt, hoeveel schulden en leningen er uitstaan. Aan de hand van je doelen voor de toekomst krijg je met financiële planning het inzicht of die doelen haalbaar en betaalbaar zijn. Je maakt als het ware een foto van je financiële toekomst, op het moment dat je nog de tijd hebt om maatregelen te nemen.

Waarom is financiële planning verstandig?

Financiële planning geeft je meer houvast voor de toekomst. Het plan laat zien hoe je inkomsten- en uitgavenpatroon zich door de tijd ontwikkelen. Daardoor kun je tijdig anticiperen om de doelen die je hebt gesteld ook daadwerkelijk te realiseren. Of om bijvoorbeeld te voorkomen dat je later met een pensioengat wordt geconfronteerd. Het Financieel Plan dat bij Alfa de output is, omvat alle financiële, fiscale en juridische aspecten. In één woord: compleet.

Wat is een Financieel Plan precies?

Een Financieel Plan van Alfa laat zien hoe jouw financiële situatie er nu uitziet, en hoe het zich naar verwachting de komende jaren gaat ontwikkelen. Het plan geeft al je inkomsten en uitgaven weer. Ook zie je wat je bezittingen en schulden zijn. Belangrijker is het doorkijkje naar de toekomst: welke kant gaat het op met je vermogen, welke inkomsten en uitgaven mag je de komende jaren verwachten? De horizon van elk Financieel Plan verschilt. Wel is het verstandig om regelmatig het plan weer eens tegen het licht te houden. Eens per jaar, of eens per twee of drie jaar.

Met het rapport in de hand kun je gerichte beslissingen nemen op belangrijke momenten in je leven: een (tweede) woning kopen, je kinderen laten studeren of hen iets schenken, eerder met pensioen gaan of een extraatje overhouden als je bent gestopt met je bedrijf. In het plan kunnen meerdere scenario’s zijn uitgewerkt, inclusief het doorrekenen van de kosten per scenario.

Hoe ziet het adviestraject eruit?

Bij Alfa heb je altijd direct contact met een financieel planner. Samen stel je in een eerste gesprek de elementen op waar een plan voor jou aan moet voldoen. Dat doen we op een grondige manier. We inventarisen alle gegevens die jouw financiële toekomst maar kunnen beïnvloeden. Het gesprek levert jou een helder rapport op, met daarin uitgewerkt het ‘lang leven’-scenario. Afhankelijk van je wensen kunnen we jouw Financieel Plan natuurlijk nog specifieker toespitsen op je situatie.

Wanneer schakel ik een financieel planner in?

Wil je graag weten hoe je inkomsten en uitgaven zich gaan ontwikkelen door de tijd? Wil je weten hoe je er financieel voor staat als je een belangrijke investering of uitgave overweegt? Of zoek je zekerheid dat je op latere leeftijd kunt blijven leven zoals je gewend bent? Dan is dat het moment waarop het verstandig is om aan financiële planning te denken. Het maakt niet uit in welke levensfase je zit. Maar hoe ouder je wordt, hoe eerder je antwoorden wilt op vragen als hierboven. Daarmee krijg je grip op je financiële status, nu en in de toekomst. Die wetenschap geeft je rust en duidelijkheid.

Hoe ziet het adviestraject eruit?

Het traject begint bij Alfa met een ‘nulmeting’, de basis voor het Financieel Plan. we maken een inventarisatie van alle zaken die je financieel plan beïnvloeden, zoals inkomen, uitgaven, spaartegoeden, levensverzekeringen, de gezinssituatie, je bedrijf etc. Ook vragen we je naar mogelijke doelen je je jezelf al hebt gesteld voor de toekomst. En ook niet onbelangrijk: welke horizon moet jouw financieel plan hebben? Tien of veertig jaar maakt natuurlijk een groot verschil.

Het resultaat is een ‘lang leven’-scenario. Waar sta je nu, en hoe gaat jouw situatie zich de komende jaren ontwikkelen? Dat bespreken we om een lijst met actiepunten op te stellen.

Vervolgens ga je aan de slag met de aanbevelingen uit het Financieel Plan. Deels kun je die zelf uitvoeren, deels is Alfa jouw adviseur om je bij te staan bij de maatregelen die je wilt nemen.

Financiële planning is nooit klaar. Wetgeving verandert, je eigen levensloop kan een andere wending nemen, je kunt andere doelen formuleren. Daarom is een periodieke checkup altijd onderdeel van je financieel plan. Het geeft je de zekerheid dat je plan voor de komende tijd futureproof is.

Wat kost een Financieel Plan?

Financiële planning is altijd maatwerk. Het is aan jou om in overleg met je financieel planner van Alfa te bepalen hoe gedetailleerd je jouw toekomst in beeld wilt laten brengen. Dat bepaalt ook de hoeveelheid adviesuren die we in rekening brengen. Wel kunnen we na een eerste gesprek een redelijke inschatting maken. Het hangt er ook vanaf voor welke vorm je kiest: het Financieel Plan basis of het Financieel Plan uitbreiding. Die laatste is specifiek gericht op het uitwerken van één bepaald scenario, zoals een inbreng in de BV, een lijfrentestoring of het beëindigen van je bedrijf.

Is een Financieel Plan van Alfa wel objectief?

Het is goed om je er vooraf van te overtuigen dat je een onafhankelijk advies krijgt. Iedereen mag zich namelijk financieel planner noemen, het is geen beschermde titel. Je kunt je afvragen of adviseurs met commerciële belangen die ook financieel planner zijn, wel objectief naar je persoonlijke situatie kunnen kijken. Alfa heeft geen belang bij de verkoop van financiële producten. Daarom kijken we onafhankelijk naar je situatie. Ook ben je geheel vrij in het zoeken van partijen als je de aanbevelingen uit het plan wilt implementeren.

Wanneer is het verstandig om een Financieel Plan te updaten?

Als je voor het eerst een Financieel Plan laat maken, spreek je met je adviseur af op welke termijn een update nodig is. Er staan geen standaard termijnen voor. Die termijn is onder meer afhankelijk van de horizon die je met je plan hebt. Bij een horizon van bijvoorbeeld dertig jaar kan de tussentijd langer zijn: om de twee of drie jaar, als indicatie. Heb je een kortere financiële horizon, dan is het van belang dat je plan zo doelgericht mogelijk blijft. In dat geval zit je bijvoorbeeld wél elk jaar met je Alfa adviseur om de tafel.

Mijn zaak is mijn pensioen, dan heb ik toch geen Financieel Plan nodig?

Inderdaad houden veel ondernemers er rekening mee dat hun pensioen in de zaak zit. Maar niets is zo veranderlijk als de economie. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn dat er ook andere tijden kunnen komen. Dat is ook de reden dat Alfa meestal met verschillende scenario’s werkt. Daardoor kun je eventueel ook maatregelen nemen als die zaak als pensioen toch niet zo waardevast blijkt.