Banner

Van de jeugdzorg naar de zorg voor klanten: Iris Jaspers

29 juni 2023 | Door:  Iris jaspers

Niet iedere Alfa-medewerker is er op de middelbare school al van overtuigd dat zijn of haar toekomst op een accountantskantoor ligt. Neem nou Iris Jaspers. Hoeveel Alfa-medewerkers hebben een afgeronde opleiding sociaal-pedagogisch werk achter de rug? Weinig vermoedelijk. En hoewel Iris ooit het idee had dat de jeugdzorg haar roeping was, is ze nu dolblij als secretarieel-commercieel medewerkster in Heythuysen.

Al zijn de indrukken in Heythuysen nog vers, zegt ze er zelf bij: “Ik zit hier natuurlijk pas vanaf 1 maart. Maar ik ben supergoed opgenomen door superlieve collega’s”, zegt ze enthousiast. “Ik krijg hier zoveel hulp van collega’s! Het voelt bij Alfa als een warm bad. Het is net alsof ik hier helemaal niet nieuw ben!”

Haar carrièrepad begint op die - voor Alfa tenminste - nogal ongebruikelijke plek, het sociaal-pedagogisch werk. Voor Iris was het minder ongebruikelijk. “Ik kom zelf uit een zorggezin. In eerste instantie heb ik altijd gedacht: hier ga ik mee verder, die weg was mij bekend. Wat mij aantrok? Mensen helpen. Of beter gezegd, hópen dat je mensen kunt helpen.”

Scheepvaartsector

Met de achterstanden in het jeugdzorgwerk is het tegenwoordig amper nog voor te stellen. Maar als Iris een jaar of twintig terug na naar opleiding een baan zoekt, zijn die er amper. Ze switcht naar een commerciële opleiding en gaat aan de slag in de scheepvaartsector, in een commerciële functie. “Ik begon er met een stage en ben er acht jaar blijven plakken. Superleuke jaren, ik heb er van alles gedaan: van het begeleiden van ziekmeldingen tot de planning van transporten, van de telefoon aannemen tot het ondersteunen van collega’s bij van alles en nog wat.”

Streven naar perfectie

Haar ‘roeping’ geeft Iris nog niet helemaal op. In die acht jaar begeleidt ze in de de avonduren jongeren, om vervolgens vier jaar terug toch weer aan de slag te gaan in een baan met jongeren en ouderen met moeilijk verstaanbaar gedrag. “Ja, een uitdaging, maar daar houd ik wel van. Waarom toch de overstap naar Alfa? Ik merkte dat ik steeds vaker vastliep in mijn streven naar perfectie. Ik begon ook stukje administratie dat ik op het scheepvaartbedrijf erbij had te missen. En met een gezin werd het steeds moeilijker te combineren. Werk en privé zijn in de zorg niet eenvoudig gescheiden te houden.”

Haar oog valt op een vacature van Alfa. “Die sprak mij aan: een combinatie van secretarieel en commercieel werk. Dat leek me hartstikke leuk. Mijn man Mike zei ook: wat daar staat, dan ben jij. En wat me ook triggerde is dat je je bij Alfa kunt blijven ontwikkelen. Ik vind dat je altijd moet blijven leren. Zeker in het commerciële werk dat ik in de toekomst ga doen.”

'Ik kan bij iedereen terecht'

Inmiddels is Iris enkele weken naaste collega van directiesecretaresse Tjitske en kantoorfunctionaris Susanne. En? “Het gaat supergoed. Het is nu nog vooral secretarieel werk: opdrachtbevestigingen maken, de telefoon beantwoorden, mailtjes versturen. Het is nog even wennen, maar met de vragen die ik heb kan ik bij iedereen terecht. Ik moet me overal in verdiepen. Het CRM-systeem bijvoorbeeld, het is de bedoeling dat ik ook een stukje acquisitie ga doen en mij ga bezighouden met het commerciële proces. De onboarding van nieuwe klanten, zorgen dat de bestaande klanten blijven. Het is iets wat ik ook al bij het scheepvaartbedrijf deed. Daar ging ik mee naar besprekingen met nieuwe klanten om vervolgens het proces erna op te pakken. Ik krijg bij Alfa de ruimte om mijn 24 uur te verdelen over twee hele en twee halve dagen. Daardoor heb ik ook genoeg tijd voor mijn gezin.” En voor een sportieve hobby als uitlaatklep: suppen op de Maasplassen, vlakbij het dorpje bij Roermond waar Iris met Mike en dochter Lindsay woont. Enthousiast: “Als we op vakantie gaan, is het supboard het eerste dat meegaat!”

Iris jaspers

Iris jaspers

Secretarieel Commercieel medewerker

088 2532162 | ijaspers@alfa.nl


Meer over Iris