Banner

Leuk om ondernemers iets bij te brengen over de administratie

25 mei 2023 | Door:  Silvia Geraedts

Ze was het van huis uit al een beetje gewend, van haar vader die een eigen administratiekantoor had. “Altijd hard werken. Altijd deadlines halen. En pas in de zomer op vakantie als alle btw-aangiftes waren afgerond”, lacht Silvia Geraedts. Gelukkig is het bestaan van een senior assistent accountant bij Alfa een stuk relaxter. In die rol is de inwoonster van Stramproy sinds 1 januari 2020 actief in de vestiging Heythuysen.

Eerst maar eens het takenpakket van een senior assistent accountant. “Ik stel jaarrekeningen samen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. De bijbehorende aangiften verzorg ik ook. En sinds corona ben ik veel bezig met de NOW-verklaringen. Nee, gelukkig weinig trieste gevallen. Maar het is goed dat die regeling er is.” Het is afwisselend werk, zegt Silvia er meteen bij. “Iedere keer heb je een andere klant die ook weer andere dingen doet. Dat komt allemaal tot uiting in de financiële administratie. Je krijgt echt een inkijkje bij al die verschillende ondernemers. Dan ga je met de cijfers aan de slag: wat is er gebeurd in vergelijking met vorig jaar? Waarom zitten er verschillen in? Je haalt er administratieve foutjes uit. Je maakt het netjes. Je zorgt dat het fiscaal allemaal klopt. Het is een stukje zorg uit handen nemen, een stukje begeleiding. En het is ook het sparren met de ondernemer. Je hebt ondernemers die niet altijd evenveel affiniteit met de administratie hebben. Dan vind ik het leuk om hen er iets over bij te brengen, als ze ervoor open staan.”

‘Opleiding begint te leven’

Misschien onbewust beïnvloed door pa kiest ze na de middelbare school voor een heao-opleiding, in de richting bedrijfseconomie. “Al heb ik nog wel even getwijfeld over de toeristische sector. Maar ik heb toch voor de accountancy gekozen.” Het is in haar eerste baan dat Silvia vol overtuiging kan zeggen dat die keus de juiste is. “Bij die eerste werkervaringen begon de opleiding pas echt te leven. Dan krijg je een veel beter beeld van de inhoud. En wat het ook leuk maakt is de diversiteit aan ondernemers. Je hebt grote en kleine bedrijven. Bij de één zit je met de financiële man aan tafel, bij de ander met de ondernemer zelf. Dat vind ik leuk om te doen.”

‘Fijne club’

Via-via wist Silvia een beetje wat ze kon verwachten bij Alfa. “Ik had altijd al het idee dat het een fijne club was.” Klopte dat beeld in de praktijk? “Ja zeker! Ik merk dat de Raad van Bestuur hier op een heel positieve manier betrokken is bij de medewerkers. Ik was net een paar weken in dienst toen corona uitbrak. ‘Wauw’, dacht ik toen ik zag hoe daar vanuit de Raad van Bestuur mee werd omgegaan. Je kreeg filmpjes thuisgestuurd, waarin je het begrip voor ieders situatie merkte. Alfa zorgde ook voor een fijne werkplek thuis. En Alfa is ambitieus op het gebied van duurzaamheid. Je ziet het steeds actueler worden. Je zou het misschien niet zo snel associëren met een accountantskantoor. Maar ik vind het wel mooi dat Alfa het zo uitdraagt.”

Volleyballen

Naast tuinieren spelen haar avonden en weekends zich af op een oppervlakte van achttien bij negen meter: de afmetingen van een volleybalveld. “Ja, ik ben vroeger vrij fanatiek geweest. Tegenwoordig speel ik nog met een clubje andere meiden die vroeger op redelijk niveau hebben gevolleybald. En dan wordt er ook nog écht gevolleybald hoor! Roepen, elkaar oppeppen, we gaan er nog steeds voor.” Inmiddels probeert Silvia haar enthousiasme voor de sport ook over te brengen op de jeugd. “In februari heb ik een team begeleid tijdens het NOJK, het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap. Leuk om aan de slag te gaan met talentvolle jeugd die fanatiek is en meer wil.” En het was niet zomaar jeugd, zegt ze met de nodige bescheidenheid. Zonen Noud (16) en Mart (15) hebben vermoedelijk de juiste volleybalgenen meegekregen en waren onderdeel van ‘haar’ team.

Ook al komt een mooie smash er niet aan te pas in haar werk: overeenkomsten zijn er wel degelijk. “Ook bij Alfa is het teamwork. Communicatie is in beide gevallen belangrijk. En bij Alfa kom ik ook enthousiaste, fanatieke mensen tegen die ervoor willen gaan.”

Silvia Geraedts

Silvia Geraedts

Senior assistent accountant

088 2532166 | sgeraedts@alfa.nl


Meer over Silvia