Banner

Ben jij op de hoogte over de uitkomsten van het vervolgonderzoek over de doorschuifregeling (DSR) en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)?

19 juli 2023 | Door:  Martijn Smits

Recent heeft de Staatssecretaris van Financiën een brief aan de Tweede Kamer aangeboden over de uitkomsten van het vervolgonderzoek over de doorschuifregeling (DSR) en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).
Deze regelingen maken het mogelijk om het ondernemingsvermogen (gedeeltelijk) belastingvrij over te kunnen dragen aan bijvoorbeeld de kinderen van de ondernemers. 

De DSR en de BOR gaan versoberd worden, in de voorjaarsnota 2023 werden al 8 maatregelen geïntroduceerd. Per 1 januari 2024 wordt het aan derden verhuurde onroerend goed voor zowel de DSR als de BOR aangemerkt als beleggingsvermogen waardoor het niet belastingvrij overgedragen kan worden. De over te dragen waarde van de onderneming is tot 1,2 miljoen voor 100 procent vrijgesteld. De voor 100 procent vrijgestelde waarde wordt verhoogd van 1,2 miljoen naar 1,5 miljoen. De ondernemingswaarde die de 1,2 miljoen (in de toekomst 1,5 miljoen) te boven gaat is met de huidige wetgeving voor 83 procent vrijgesteld. Deze vrijstelling wordt verlaagd naar 70 procent.

Toch wel als verrassing introduceerde de Staatssecretaris ook een nieuwe maatregel
(met ingang vanaf 1 januari 2025), namelijk een minimale leeftijd van 21 jaar voor de BOR en de DSR voor de verkrijger/ opvolger. Deze maatregel hangt samen met het afschaffen van de dienstbetrekkingseis van de DSR.

Kom in actie!

Naar verwachting zullen de aangekondigde maatregelingen ervoor gaan zorgen dat bedrijfsopvolgingen zwaarder worden belast. Heb jij kinderen jonger dan 21 jaar waarbij de BOR in de nabije toekomst mogelijk zal gaan spelen? Dan is dit het moment om met ons in gesprek te gaan.

Martijn Smits

Martijn Smits

Senior fiscaal adviseur

088 2532073 | msmits@alfa.nl


Meer over Martijn