Banner

Aniek Ketelaars, van stagiair naar junior assistent in Heythuysen

23 december 2021 | Door:  Tjitske van Kessel

Het is haar zus - studerend aan de Hogere Agrarische School - die haar tipt om eens aan een hbo-stage bij Alfa te denken. “Want ik kende Alfa eigenlijk niet”, zegt Aniek Ketelaars. Inmiddels heeft Aniek (24) die stage tot een goed einde gebracht, inclusief diploma accountancy. En sinds september van dit jaar is zij junior assistent accountant op haar stageadres, Alfa in Heythuysen. “Een gezellig en heel leuk team.”

Daarom is het jammer dat de contacten met haar collega’s in de zoveelste lockdown veelal via Teams verlopen. “Ik ben in coronatijd stage gaan lopen, toen werd er al veel thuisgewerkt bij Alfa. In die tijd mocht ik gelukkig wel veel naar kantoor komen. Nu is het deels thuis, deels op kantoor. Het is even niet anders. Ik was het al gewend dat er weinig mensen op kantoor waren. Gelukkig kan ik vooruit met mijn werk. En als ik iemand nodig heb is het via Teams snel genoeg geregeld.”

Ook al was Alfa voor Aniek een onbekende naam, een voorkeur voor het werkterrein van Alfa had zij al wel. “Mijn ouders hebben een varkenshouderij. Ik heb de financiën van het bedrijf altijd al interessant gevonden. Ik keek altijd mee als de boekhouder op bezoek kwam.” In de vierde van de havo valt de keus op het vak management en organisatie, wat tegenwoordig bedrijfseconomie heet. Aniek: “Op het hbo heb ik nog even getwijfeld: bedrijfseconomie of accountancy? Het is toch accountancy geworden. Waarom? Accountancy leek me gevarieerder. Vooral omdat ik later graag aan de slag wil in de agrarische sector. Daar komen veel meer regels bij kijken. Je hebt te maken met de landbouwnormen, de wetgeving op het gebied van fosfaatrechten…”

BAS-Rapportage

Haar afstudeerscriptie bij Alfa sloot helemaal aan bij haar toekomstige werkkring. “Ik heb een onderzoek gedaan naar de BAS-rapportage van Alfa. Mijn onderzoek ging over in hoeverre het zinvol is dat Alfa Accountants en Adviseurs de BAS-rapportage implementeert in de samenstelpraktijk. Die mogelijkheden zijn er, heb ik gezien. Dankzij dit onderzoek heb ik mij kunnen verdiepen in de agrarische samenstelpraktijk, waarbij ik de toegevoegde waarde van de BAS-rapportage heb kunnen onderzoeken. Nu ik werkzaam ben bij Alfa is het natuurlijk leuk om deze kennis ook te kunnen gaan toetsen.”

Interessant om te doen

Als haar stage erop zit en het hbo-diploma binnen is in juli, zwaait Aniek tijdelijk af bij Alfa. “Thuis even vakantie vieren en mijn vriend helpen met zijn scriptie.” Een aanbod om ergens anders aan de slag te gaan wijst ze af. Eenmaal junior assistent accountant in Heythuysen kan ze verder gaan met waar ze tijdens haar stagetijd is gebleven: “Inboeken, meehelpen met jaarrekeningen maken, aangiftes opstellen… Omdat ik alle programma’s al kende, kon ik mijn werk gewoon weer oppakken. Ik vind het interessant om te doen. Je komt heel veel verschillende variaties tegen in bedrijven. Iedereen doet het weer anders, de bedrijfsvoering. Je ontdekt dat er veel manieren zijn om een bedrijf draaiend te houden.”

Alfa Leerdag

Binnenkort wacht er een uitbreiding van haar takenpakket: assistent accountant en vaste begeleidster Judith van Kempen gaat met zwangerschapsverlof. “Dan krijg ik een deel van haar klantenpakket erbij.” Inmiddels is ook de volgende studie alweer opgepakt: die van AA Accountant. Aniek: “Ik wil graag verder komen en meer leren over de agrarische sector. En bij Alfa krijg ik alle ruimte voor mijn studie en ontwikkeling. Nee, waar het uiteindelijk naartoe gaat weet ik nog niet. We zullen wel zien”, zegt ze zelf over haar toekomstplannen bij Alfa.

Haar eerste Alfa Leerdag, op woensdag 23 november, vond Aniek er gezellig uitzien. “Alleen was het jammer dat het allemaal online moest. De workshops waren leuk om te volgen. En die tekenende accountant, Ferry Timp, vond ik ook een leuke toevoeging. Ik teken zelf namelijk ook in mijn vrije tijd, zoals cartoons en logo’s. Daarbij fotografeer ik graag en zwem ik wedstrijden. Nee, gebruikelijke hobby’s zijn het niet voor een accountant, maar dat hoor ik wel vaker.”

Heb jij interesse om stage te lopen of om te solliciteren bij Alfa? Ga dan naar Groeien bij Alfa - Alfa Accountants en Adviseurs (werkenbijalfa.nl)

Klik hier om meer te lezen over BAS-rapportages

 

Tjitske van Kessel

Tjitske van Kessel

Directiesecretaresse

088 253 2165 | tvankessel@alfa.nl


Meer over Tjitske