Banner

Ondernemer in beeld | Henny voor den Dag: het vlees is van een heel andere kwaliteit dan wat je bij de supermarkt koopt. Dat próef je wel!

13 juni 2022 | Door:  Jelena Bajic

Almkerk is tegenwoordig een heuse boerderijwinkel rijker: Uppel’s Weidevlees, van de familie Voor den Dag aan de Bloemweg 7. Die naam verraadt al wat het hoofdingrediënt is van het gezellig ingerichte winkeltje met streekproducten: vlees van de eigen runderen. Belgische witblauwrunderen zijn het, “een heel rustig en braaf ras” zegt Henny voor den Dag. “En het vlees is van een heel andere kwaliteit dan wat je bij de supermarkt koopt. Dat próef je wel!”

Boerderij ‘Van de Blomsteeg’ is van generatie op generatie overgegaan, vertelt Henny op een donderdagmorgen aan de koffie. “Ik ben al de zoveelste generatie.” Met echtgenote Jolanda, dochter Gerianne en zoon John bewoont hij de boerderij aan de rand van Almkerk. Daar lopen de kenmerkende Belgische witblauwrunderen van april tot oktober in de wei. Vleeskoeien zijn het. “In het verleden verkochten we al veel vlees aan particulieren in de buurt, allemaal in pakketten van 12,5 en 25 kilo. Maar steeds vaker vroegen klanten om kleinere verpakkingen, omdat de kinderen het huis uit zijn en ook omdat niet iedereen thuis nog zo’n grote diepvries heeft.”

Dat leidde ertoe dat Henny en Jolanda op het idee kwamen om niet alleen vlees in kleinverpakking te leveren, maar er ook een echte boerderijwinkel van te maken. “Van de dorsvloer, waar vroeger het graan werd gedorst, hebben we een winkel gemaakt met vitrines en een diepvries. Een collega die al een boerderijwinkel had, heeft ons helemaal wegwijs gemaakt. We hebben het plan bij de gemeente voorgelegd, die waren er positief over. Lokaal kopen vinden ze belangrijk.”

(tekst gaat verder na de foto)

‘Dat wist ik helemaal niet!’

Met voldoende passanten over de Bloemweg - fietsers en wandelaars - heeft de winkel over aanloop niet te klagen. Henny: “Mensen komen de winkel tegen en reageren van ‘oh, maar dat wist ik helemaal niet’. Dan komen ze later terug met de auto, want bevroren vlees kun je lastig meenemen op de fiets. Met de auto vanuit Gorinchem ben je hier in tien minuten.”

Ambachtelijke slagerij

Met vers gras, kuilgras en maïs worden de koeien groot gebracht, totdat ze een paar keer hebben gekalfd. Om de paar maanden gaat er een Belgisch witblauwrund naar slagerij Van den Heuvel in Werkendam, om nog ambachtelijk te worden geslacht. Dat levert aardig wat vlees op: van biefstuk en gehakt tot T-bones en barbecue- en gourmetvlees. “We slachten alleen de vrouwelijke dieren. Die zijn het malst”, weet Henny. “Sinds kort hebben we er weer nieuwe producten bij, eigen gemaakte kroketten en bitterballen. Die koop je niet in de winkel. Als je de onze op hebt, heb je echt wel gegeten. En we hebben veel streekproducten van collega’s uit de buurt, zoals eieren, aardappelen, uien, kaas van een eindje verderop en bakmeel van de korenmolen.”

Drie dagen per week geopend

Op woensdag (13.00-17.00 uur), vrijdag (13.00-17.00 uur) en zaterdag (10.00-17.00 uur) is Uppel’s Weidevlees geopend en staan Jolanda en Gerianne klaar om klanten van een goed advies te voorzien. “We maken reclame op Facebook en via mond-tot-mond krijgen we ook nieuwe aanloop. We hebben al aardig wat vaste klanten.”

Niet alleen de tachtig runderen scharrelen er over de weide, ook lopen er sinds een paar jaar schapen. Lamsvlees en lamsrack van de eigen lammeren zijn een prima aanvulling op het assortiment.

(tekst gaat verder na de foto)

Bekend van de fokkerij

Bekend is boerderij Van de Blomsteeg bij collega-boeren vooral van de fokkerij. “We doen altijd mee aan de stamboekkeuring. We hebben al heel veel stieren voor de KI (kunstmatige inseminatie) geleverd. Polly is zelfs de stier met de meeste inseminaties van Nederland. Dat is een stier die we zelf hebben gefokt. Ja, daar zijn we best trots op”, zegt Henny. “Collega’s kennen misschien niet de naam Polly, maar als je de stalnaam Van de Blomsteeg zegt weten ze het wel!”

Klant bij Alfa

Klant is de familie Voor den Dag bij de Gorinchemse vestiging van Alfa. “Ze regelen alles voor ons, van de boekhouding tot het koegedeelte. Dat is steeds ingewikkelder geworden met al die regeltjes, daar moet je tegenwoordig wel voor geleerd hebben. Bedrijfskundig adviseur Jan Dirk Berends doet altijd voor ons de meitelling. Die boert ook zelf, die weet precies wat er aan de hand is. Ja, dat loopt altijd goed met Alfa.”

Ondernemersverhalen

Ben je benieuwd naar andere ondernemersverhalen?

Klik hier voor andere ondernemersverhalen

Jelena Bajic

Jelena Bajic

Secretaresse | PR & Marketing

088 2531998 | jbajic@alfa.nl


Meer over Jelena