Banner

Janine van Kranenburg: “Belangrijk voor een accountant is dat je kunt sparren met een ondernemer.”

24 september 2020 | Door:  Amber Borst

Voor veel collega’s van Alfa was het even omschakelen naar thuiswerken, toen corona half maart roet in het kantoor-eten gooide. Niet voor Janine van Kranenburg, accountant en teamleider in Gorinchem. “Ik werkte al drie dagen in de week op kantoor en de rest thuis. Via Teams vergaderen deden we ook al. Maar ik moet eerlijk zeggen: als iederéén thuis zit, krijg je wel een andere dynamiek.”

Al op haar achttiende kreeg ze haar eerste baan. Via avondopleidingen werkte Janine van Kranenburg zich op tot accountant en teamleider bij het Alfa-kantoor in Gorinchem. Daar staat ze aan het hoofd van een team van elf om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf verder te helpen. “Ik ben pas later aan een accountancy-opleiding begonnen. Eerst heb ik SPD gehaald, maar dan is het nog niet zo dat je al verantwoordelijk bent voor een klantdossier. Daarom ben ik voor accountant gaan studeren. Ik vind het leuk als je meer onderbouwing kunt geven aan wat je doet. Het geeft je meer body om het gesprek met de klant aan te gaan.”

Het gevoel om ‘iets met cijfers’ te gaan doen was er altijd al, zegt ze. “Maar wat je als accountant doet, is eigenlijk veel breder. Het gaat mij niet zozeer om de cijfers, maar om het verhaal erachter. Cijfers duiden iets. Die vertellen waar het met je bedrijf naartoe gaat. Of je wel die ene investering kunt doen. Wannéér je die investering kunt doen. Die cijfers vertellen je: welke stappen moet ik nemen om succesvol te kunnen zijn. Door cijfers kan een ondernemer meer in control zijn.”

Grote diversiteit aan klanten

Dat werk doet Janine voor een brede schakering aan klanten. “We zijn hier in Gorinchem gespecialiseerd in de transportbranche en we hebben diverse zakelijke dienstverleners als klant. We hebben winkelbedrijven, maar ook de slager om de hoek. Het is een heel grote diversiteit. Voor mij maakt het niet veel uit wat voor ondernemer het is. Natuurlijk, het is belangrijk dat je branchekennis hebt. Maar je hoeft niet overal van op de hoogte te zijn. Dat is die ondernemer wel. Belangrijker is dat je kunt sparren met die ondernemer. Dan kun je heel veel branches bedienen.”

Gematigd positief

Corona heeft, zegt Janine voorzichtig, nog niet tot een kaalslag in mkb-land geleid. “Met veel klanten gaat het nog gewoon goed. De stemming is gematigd positief. Heel anders dan bij die lockdown, toen was het minder. Maar iedereen heeft wel zoiets: er moet nu niet nog meer gebeuren, anders gaat het economisch wel heel veel schade opleveren.”

DISC-analyse

Ook mag Janine zich tegenwoordig DISC-adviseur noemen, een persoonlijkheidsanalyse om het gedrag van mensen in kaart te brengen. “Ik gebruik het nog niet heel vaak, we hebben hier op kantoor een paar collega’s voor wie het wel een echte job is. Maar ik probeer het wel steeds vaker toe te passen. Bijvoorbeeld bij het aannemen van nieuwe mensen. Door de DISC-analyse kun je beter de drijfveren van mensen herkennen. Waarom wil iemand dit werk gaan doen? En past hij of zij wel bij Alfa? Ook bij acquisitie kan ik het goed gebruiken. Bij een kennismakingsgesprek merk ik dat veel ondernemers erin geïnteresseerd zijn.”

Ook die acquisitie maakt deel uit van haar functie als teamleider. Janine: “Het is nu iets minder vanwege corona, maar ik doe het regelmatig. Met Alfa zijn we lid van Blauwzaam, een stichting van bewuste ondernemers. Een leuke club. En Alfa is B Corp, dus dat past goed.”

Week gauw gevuld

Voor wie eraan twijfelt: ja, er blijft ook nog een privéleven over voor Janine. Samen met echtgenoot Johan - zelfstandig aannemer - woont ze in Groot- Ammers met hun vier kinderen. “We wonen lekker landelijk, met allemaal dieren. Ik houd ervan, buiten in de natuur. Tuinieren doe ik graag, lezen ook. En op zaterdag altijd naar de voetbal met de jongens. Dan is de week al gauw gevuld.”