Ondernemer van de maand - 'Ondernemende boerenzonen met passie voor hout'

25 november 2016 | Door:  Johan van Blijderveen

Als twee boerenzoons waren ze het werken als eigen ondernemer wel gewend. Maar de toekomst lag voor Albert en Rick Verwoert niet op de ouderlijke boerderij. Vijf jaar geleden begon Albert in Opheusden zijn eigen houtbewerkingsbedrijf: Het Woud Hout & Timmerwerken. In 2015 kwam Rick (toen 22) erbij. Inmiddels bouwt het bedrijf ook complete woningen van hout. En: met liefde voor het vak.

“Natuurlijk hielpen we van jongs af aan op de boerderij”, vertelt Albert. "Maar ik had het altijd het idee: dit is het niet voor mij. Ik begon daarom in de bouw, op mijn zestiende. Zo kwam ik in aanraking met hout. Na een aantal jaren in de bouw te hebben gewerkt, heb ik toch de stap genomen om een eigen bedrijf op te zetten. Zo ontstond Het Woud Hout & Timmerwerken. Het bedrijf groeide, niet door te adverteren, maar vooral door mond-tot-mond-reclame."

De groei in hoeveelheid opdrachten vertaalde zich echter niet in de gewenste stijging van het resultaat. “We waren de hele dag met man en macht aan het regelen om alles af te krijgen. In die hectiek gaat er weleens wat mis en schiet je uiteindelijk je doel voorbij. We hebben toen besloten: we gaan verder met een vaste groep werknemers. Dat is beter voor het bedrijf en beter voor jezelf. Als iets met heel veel moeite gaat en de resultaten zijn minder, dan moet je terug gaan naar wat je had en wat wél goed liep. We kiezen nu voor de weg van de geleidelijke groei, met de juiste mensen om ons heen.”

DISC-persoonlijkheidsscan

Op advies van directeur Jan Mulder namen de twee broers deel aan een DISC-persoonlijkheidsscan. Die scan laat ondernemers zien waar hun sterke én minder sterke punten liggen op het gebied van gedrag en communicatie. Albert: “Jan kwam met het voorstel. Het leek ons beiden heel interessant. Uit zo’n scan komt mooi naar boven hoe je nu echt in elkaar steekt. In mijn geval was bijvoorbeeld de manier van communiceren een aandachtspunt. Ieder mens is anders, maar de kunst is dat je met iedereen een goed gesprek moet kunnen voeren.”

‘Bij ons kan alles’

In Opheusden maakt Het Woud Hout & Timmerwerken uiteenlopende producten van o.a. FSC gecertificeerd hout. In samenwerking met architecten zijn ook al complete woningen neergezet. “Houtskeletbouw, met gelamineerd hout. Die bouwen we energieneutraal, gevuld met minerale wol of ander isolatiemateriaal. Het zijn duurzame woningen, maar de meeste zijn vooral heel strak van architectuur. Ook verbouwingen en onderhoud van woningen doen we.” De taakverdeling is natuurlijk tot stand gekomen. “Rick is de man die het meest ‘buiten’ werkt. Hij stuurt de jongens aan. Meestal zijn we met z’n zessen. Ik zit meer op kantoor, doe het binnenwerk.” Een taak die de ware liefhebber van hout weleens zwaar valt. Albert: “Hout leeft, dat vind ik er mooi aan. De vorm, de structuur, de geur. Vooral als je met vers hout werkt, komt er een heerlijke geur vrij. Hout heeft karakter."

Alfa is nog altijd belangrijk voor Het Woud. “We zijn vanaf het begin af aan klant. Elk kwartaal praten we met onze adviseur Johan van Blijderveen: wat kan er beter, waar willen we naartoe? We hebben zelf ideeën genoeg, maar we staan ook open voor de ideeën van anderen. Want je moet goed sturen om te bereiken wat je wilt.”

Johan  van Blijderveen

Johan van Blijderveen

Klantbeheerder

088 2531756 | jvanblijderveen@alfa.nl


Meer over Johan