Banner

Ondernemer in beeld: Koffiehuis De Oude Waal, een pareltje in de Ooijpolder

25 februari 2020 | Door:  Eric Beindorff

Over de Ooijse Bandijk komen in de vroegte twee wandelaars aangelopen. Zouden die op de lucht afkomen van de huisgebakken appeltaart (€ 3,25)? Met een strakblauwe lucht ziet het er vandaag naar uit dat het koffiehuis De Oude Waal zelfs begin februari niet over klandizie te klagen heeft. En dan te bedenken dat het koffiehuis van Johan en - vooral - Geneviève Poelen amper vier maanden open is.

De Ooijpolder is zo’n stukje Nederland dat veel meer bekendheid verdient. Het natuurgebied tegen Nijmegen aan, langs de Waal, is het Nederland van honderd jaar terug. Boerenland, water, hier en daar een boerderij - en sinds kort een koffiehuis, dat van Geneviève Poelen. Aan de Ooijse Bandijk 4, gemeente Berg en Dal, is de melkveehouderij van Johan uitgebreid met een sfeervolle horecagelegenheid. In het populaire wandelgebied is koffiehuis De Oude Waal een schot in de roos. “Gisteren hadden we hier nog een slipjacht op bezoek, 25 ruiters met aanhang. Die kwamen lunchen, borrelen en dineren. Ik had het druk zat gisteren!”, zegt Geneviève als de rust een dag later is weergekeerd.

Klein en kneuterig

In oktober vorig jaar ging De Oude Waal officieel open. De voorbereiding nam maar liefst zes jaar in beslag. “Dit zat altijd al in ons achterhoofd. In 2013 hebben we zelfs een pilot gehad. Gewoon, privé op ons eigen terras, om te kijken wat we konden verwachten. Heel klein en kneuterig, maar we kregen heel veel complimenten: ‘Wat leuk dat hier iets zit.’ Want er is verder bijna niks.” Het zijn vooral het vergunningentraject, de drukte van een bedrijf met 170 melkkoeien en privé-ontwikkelingen die het plan tijdelijk dwarsbomen.

Balletdanseres

Aan de opzet van De Oude Waal is te zien dat Geneviève veel horeca-ervaring heeft. Ze volgde de middelbare hotelschool, werkte in allerlei zaken ‘van exclusief tot een eetcafeetje’ en deed ervaring op als ondernemer. “Ik wilde eigenlijk balletdanseres worden. Ik heb een eigen dansstudio gehad. Maar als je wat ouder wordt ben je wel een keer klaar met dat dansgebeuren. En toen kwam ik Johan tegen en ben ik boerin geworden.”

Ouderwetse wentelteefjes

Die horeca- en ondernemerservaring komen goed van pas in De Oude Waal. Op de kaart staan alleen maar producten met een ambachtelijke oorsprong. “Ik maak veel zelf: de appeltaart, de cheese cake en zelfs het koekje bij de koffie is een zelfbaksel. Eigenlijk alles: huzarensalade, een kipsateetje, stoofpeertjes, ouderwetse wentelteefjes. We proberen zoveel mogelijk regionaal te werken via Oregional, dat boeren en bedrijfjes uit de omgeving bundelt. De koffie wordt voor ons gebrand in Velp, het bier komt van De Hemel, de stadsbrouwerij in Nijmegen.”

Familiebedrijfje

Het is een druk extraatje naast het boerenbestaan en een gezin met twee kinderen. “We zijn wel een familiebedrijfje hoor! Iedereen die iets kán doen, helpt ook mee. Ik fysiek wat minder, maar ik doe wel de administratie. In de keuken van het koffiehuis hebben we twee koks die elkaar afwisselen. In de bediening werk ik veel met oproepkrachten en we hebben een dame voor vast. Het doel is dat ik op termijn het management ga doen, en het volledig op personeel gaat draaien. Maar daar moet je eerst voor investeren. Het struikelblok is personeel in de horeca. Met name vakkundig personeel. Er zijn er veel die wel willen werken in de horeca. Maar die zijn het gewend om aan een tafeltje te zitten en denken dat het gezellig is. Maar het is hard werken.”

25 graden op zondag

Hard werken, dat belooft het eerste jaar ook te worden. “In het begin ging het allemaal prima. Tot het een keer 25 graden op een zondag was. Ik dacht nog: wie gaat er nou in oktober op een terras zitten? Dat overviel ons een beetje. Ach, daar leer je alleen maar van. Je doet op zo’n moment wat je kan. Ik denk dat het van het voorjaar pas echt druk gaat worden. Mensen zeggen het nu al: je weet niet wat er straks allemaal gaat gebeuren. We gaan het zien.”

Begrijpelijke taal

Zowel voor het koffiehuis als voor de melkveehouderij zijn Geneviève en Johan klant bij Alfa. “We zijn in 2016 overgestapt. We zaten bij een ander kantoor, maar dat werd ons iets te onpersoonlijk. Bij toeval had ik een gesprek met klantbeheerder Eric Beindorff. Dat beviel heel goed. Alfa is een accountant van: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Alfa communiceert in begrijpelijke taal. Dat vinden we erg fijn. We hebben Eric al veel nodig gehad. Het praat fijn, de lijnen zijn kort. Eric is ook snel met terugkoppelen. Het werkt gewoon prettig. We zijn blij met Alfa.”

Eric Beindorff

Eric Beindorff

Klantbeheerder

088 2531754 | ebeindorff@alfa.nl


Meer over Eric