Banner

Levenstestament voor ondernemers: zekerheid in onzeker tijden

12 maart 2024 | Door:  Esmee Hoveling

In gesprekken over testamenten en levenstestamenten merken wij vaak dat de laatstgenoemde term nog niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Terwijl testamenten wel bekendheid genieten als middel voor het regelen van nalatenschap, lijkt het levenstestament voor velen onbekend terrein te zijn. Dit gebrek aan bewustzijn kan vooral bij ondernemers grote gevolgen hebben, waarbij zekerheid in onzekere tijden van essentieel belang is.

In onze praktijk hebben we drie groepen mensen geïdentificeerd met betrekking tot testamenten: degenen die het geregeld hebben en het voldoet aan hun huidige wensen, degenen wiens testament jaren geleden is opgesteld en niet meer aansluit bij hun actuele voorkeuren, en degenen die nog moeten beginnen met het regelen van hun testament. Ongeacht de categorie, kunnen wij waardevolle begeleiding bieden om testamenten aan te passen aan de actuele behoeften.

Helaas merken we minder vaak dat mensen een levenstestament hebben geregeld, en dit is juist cruciaal, vooral voor ondernemers. Wij benadrukken dan ook bij elk advies het belang hiervan. Het ontbreken van een levenstestament kan aanzienlijke gevolgen hebben, vooral in onvoorziene omstandigheden, zoals we hebben gezien tijdens de recente corona-pandemie.

Stel je voor dat een ondernemer plotseling in het ziekenhuis belandt en niet in staat is zijn bedrijf te leiden. Een levenstestament komt hier dan van pas, want in een levenstestament worden persoonlijke en zakelijke aspecten vastgelegd. Het omvat onder anderen gedetailleerde instructies over medische en zorgwensen, beheer van persoonlijke financiën en het aanwijzen van een vertrouwenspersoon.

Voor ondernemers zijn de professionele aspecten van een levenstestament van groot belang. Het biedt de mogelijkheid om financiën binnen het bedrijf te regelen, richtlijnen voor bedrijfsoverdracht vast te stellen en belastingplanning te specificeren. Hiermee wordt de continuïteit en integriteit van het bedrijf gewaarborgd, zelfs in de afwezigheid van de ondernemer.

Het recente voorbeeld van de corona-pandemie benadrukt het belang van een levenstestament. In tijden van onzekerheid biedt het ondernemers gemoedsrust, wetende dat hun levenswerk en persoonlijke belangen veilig zijn. Het opstellen van een levenstestament vereist zorgvuldige overweging en aandacht, waarbij ons team klaarstaat om jou als ondernemer te begeleiden bij het opstellen van zowel een testament als een levenstestament. Het is geen overbodige luxe, maar eerder een strategisch instrument om persoonlijke en zakelijke belangen te beschermen, waarmee jij als ondernemer de controle behoudt, zelfs in de meest onvoorspelbare omstandigheden.

Esmee Hoveling

Esmee Hoveling

Assistent vermogensplanner

088 2443688 | ehoveling@alfa.nl


Meer over Esmee