Banner

Terugblik op 2023

03-01-2024 | Door:  Sicco de Vries

Het jaar 2023 is ten einde en het is tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. Een jaar waarin veel ondernemers voor grote uitdagingen stonden, maar ook kansen zagen en benutten. Een jaar waarin we jou met onze adviseurs zo goed mogelijk hebben ondersteund en geadviseerd.

We weten dat het een zwaar jaar is geweest voor veel klanten van ons. We denken bijvoorbeeld aan de agrarische ondernemers, die leven in onzekerheid en te kampen hebben met steeds toenemende wet- en regelgeving. We denken ook aan de retail- en horecaondernemers, die te maken hebben met lagere brutomarges in combinatie met sterk stijgende prijzen. We hebben veel respect en bewondering voor de veerkracht en het doorzettingsvermogen die deze ondernemers iedere dag weer tonen in deze moeilijke tijden.

In veel sectoren gaat het nog steeds goed. We zien dat veel ondernemers innovatief en creatief zijn en inspelen op de veranderende markt en klantbehoeften. We zien ook dat ondernemers investeren in duurzaamheid, technologie en personeel. Drie thema's die heel belangrijk zijn voor de toekomst.

Vanaf 2024 zijn er nieuwe duurzaamheidsregels voor grote bedrijven (CSRD) die ook MKB-bedrijven raken, omdat ze onderdeel uitmaken van de keten. Deze regels verplichten bedrijven om meer informatie te verstrekken over hun milieu-, sociale- en bestuurlijke prestaties. Dit betekent dat je als ondernemer meer inzicht moet hebben in je impact op de planeet en de samenleving en dat je meer kansen krijgt om je duurzame ambities te tonen en te verzilveren.

Technologie, met name kunstmatige intelligentie (AI), heeft het afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. AI biedt ongekende mogelijkheden om processen te optimaliseren, klanten beter te bedienen, nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en concurrentievoordeel te behalen. AI brengt ook risico's en verantwoordelijkheden met zich mee, zoals ethische-, juridische- en veiligheidsvraagstukken. Hoe zet deze ontwikkeling het komende jaar door en hoe kun je hierop inspelen?

Personeel is een cruciale factor voor het succes van je onderneming, maar het vinden en behouden van goede medewerkers is niet eenvoudig in een krappe arbeidsmarkt. Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden en de vraag naar werk is groter dan het aanbod. Als werkgever moet je onderscheidend zijn om nieuwe medewerkers aan te trekken en je medewerkers te binden en te boeien.

Bij Alfa Accountants en Adviseurs volgen we deze ontwikkelingen op de voet en we helpen je graag om de kansen en uitdagingen te benutten die ze met zich meebrengen. We geloven in de kracht van lokaal ondernemerschap en staan naast jou als ondernemer om je te ondersteunen met actuele managementinformatie en proactieve advisering. We staan dicht bij jou als ondernemer en willen graag van betekenis voor jou zijn.

We willen je bedanken voor het vertrouwen dat je in ons hebt gesteld het afgelopen jaar. We wensen jou en je dierbaren een gezond en gelukkig 2024. We kijken ernaar uit om je ook in 2024 weer van dienst te zijn.

Sicco de Vries

Sicco de Vries

Directievoorzitter

088 2532300 | sdevries@alfa.nl


Meer over Sicco