Banner

Spoed: dien je aangifte schenkbelasting in vóór 1 maart 2023, ook als het niet verplicht is!

27 februari 2023 | Door:  Jeroen Boele

Als jij aan je kind in 2022 minder dan 5.677 euro geschonken hebt, hoeft er geen aangifte schenkbelasting ingediend te worden. Toch kan het erg zinvol zijn, wél een aangifte in te dienen.

Dit heeft te maken met de “schenkregeling-woning” die in 2022 nog gold: meer dan een ton vrij van schenkbelasting kunnen schenken als de ontvanger jonger is dan 40 jaar en de schenking  aan een eigen woning wordt besteed.

Onder voorwaarden kan daar zelfs in 2023 nog gebruik van gemaakt worden. Als er in 2022 een schenking is gedaan (ongeacht hoe laag) en er een aangifte schenkbelasting 2022 wordt ingediend. Ik verwijs je graag naar het artikel dat hier eerder over geplaatst is. In dit artikel volsta ik met een signaal en bespreek niet alle voorwaarden.

Pake/Beppe

Enne, wat te denken van schenkingen in 2022 aan pake-/beppesizzers? Als de schenking lager was dan 2.274 euro, hoeft geen aangifte schenkbelasting te worden gedaan. Maar… het mag wel! Stel dat het kleinkind jonger dan 40 jaar is en dat opa/oma in 2023 een grote schenking voor de woning willen doen? Door alsnog de aangifte schenkbelasting 2022 te doen, behouden zij de mogelijkheid om meer dan een ton belastingvrij te kunnen schenken (minder mag ook hoor).

Grote schenking 2023?

Mogelijk heb je wel een bedrag in 2022 geschonken, maar denk je niet de middelen te hebben om in 2023 grote bedragen te gaan schenken.
Dat begrijp ik. Ik doe wel eens mee aan landelijke loterijen, jij ook? Ik val nooit in de grote prijzen. Maar dan heb jij daar dus meer kans op. Wie weet kun je dan in 2023 grote bedragen gaan schenken.
Ik wens het jou toe.

Maar vergeet dan niet de aangifte schenkbelasting 2022 in te dienen.
Indiening van een aangifte is niet altijd zinvol; overleg met je adviseur of dit zinvol voor je is. De ontvanger van de schenking kan de aangifte heel gemakkelijk digitaal indienen (als die beschikt over de DigiD-app).

Jeroen Boele

Jeroen Boele

Fiscaal adviseur

088 2532300 | jboele@alfa.nl


Meer over Jeroen