Banner

Mijn pand verduurzamen, waarom zou ik?

11 februari 2022 | Door:  Machiel Kars

In mijn dagelijks werk als accountant in het MKB is duurzaamheid ondertussen niet meer weg te denken. Voor mijzelf is het een onderwerp dat me aan het hart ligt. Ik was dus ook stiekem jaloers toen ik met mijn zoon een (online) open dag van de opleiding Global Sustainibility bezocht. Wat een enthousiasme en ideeën.

In de dagelijkse praktijk merk ik nog een grote aarzeling bij veel mensen. De laatste maanden heb ik met collega’s en klanten hier regelmatig kort over gesproken. Daarbij kwam naast een besef van urgentie helaas ook termen als groene rakkers, klimaatdrammers en makkelijk praten daar in Den Haag voorbij.

Hierdoor rees voor mij de vraag hoe breed duurzaamheid wordt gedragen en wat duurzaamheid überhaupt is. Het is een enorm containerbegrip waardoor je soms ook door de breedte en grootte ontmoedigd kunt raken.

Een collega vertaalde duurzaamheid als houdbaarheid, die term spreekt mij meer aan dus die gebruik ik nu afwisselend ook.

Maar de vraag over het pand verduurzamen is geen vrijblijvende vraag.

Als een kantoorpand hier niet aan voldoet dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden en het bevoegd gezag (lees de gemeente) moet hiervoor als handhaver optreden.

Er zijn uiteraard ook een aantal voorwaarden of uitzonderingen waaraan het kantoorpand moet voldoen om onder deze eisen te vallen, maar als ik zo eens rond kijk in Leeuwarden, Sneek, Zwolle en Meppel waar ik regelmatig ben of was dan zijn er nogal wat panden waar ik twijfel aan het energielabel.

Dit probleem gaat echter nog verder dan handhaving door gemeenten. Een bank zal bijvoorbeeld bij financiering van een bedrijfspand vragen stellen over het label, want een laag label betekent een risico met hogere rente of zelfs geen financiering vanwege onzekerheid.

Daarnaast is een lager energielabel voor mij als accountant op zijn minst een vraag over de waardering van het kantoorpand, is de balanswaarde nog wel reëel?

De vraagstelling boven dit artikel is een vraag die je als ondernemer en adviseur de komende maanden scherp voor ogen moet hebben. 1 januari 2023 komt snel dichtbij en er staat veel op het spel.

Graag ga ik hierover met jouw in gesprek.

Machiel Kars

Machiel Kars

Relatiemanager

088 2532343 | mkars@alfa.nl


Meer over Machiel