Banner

Zonnepark op landbouwgrond: duurzame investering of juridisch gedrocht?

28 augustus 2017

De Nederlandse economie groeit weer. In de crisisjaren werd vooral gesproken over een noodzakelijke verduurzaming van de economie. De vraagstelling of de recente groei te kwalificeren is als duurzaam is een interessante. Een van de belangrijkste sectoren die, al dan niet verplicht, wordt geconfronteerd met verduurzaming is de agrosector. Veel agrarische ondernemers zijn op zoek naar alternatieve economische dragers.

Steeds vaker wordt er gezocht naar een alternatieve invulling van het erfperceel. In lijn met het klimaatakkoord van Parijs krijgen wij echter ook steeds vaker vragen over zonneparken op de landbouwpercelen. Hierbij moet je denken aan meerdere hectaren landbouwgrond waarop duizenden zonnepanelen worden geplaatst. Duurzaam en lucratief tegelijk of goed oppassen? Het antwoord op deze vraag is, zoals zo vaak, tweeledig. Ja, het is duurzaam en het kan lucratief worden, maar je moet erg goed oppassen. Dergelijke projecten worden veelal ingekleed met meerdere contracten. Hierbij is het van belang om de contracten zowel individueel als in samenhang met elkaar te beoordelen. Ook de juridische titel is van belang: hoe wordt de grond gebruikt, hoe worden de zonnepanelen gekwalificeerd en hebben we te maken met huur, een recht van opstal of een andere vorm?


Veel partijen werken met een optieovereenkomst. In deze overeenkomst geef je een partij de optie om een zonnepanelenpark te ontwikkelen waarbij ook direct afspraken worden gemaakt over de exploitatieperiode, uitgewerkt in bijvoorbeeld een overeenkomst voor het vestigen van een recht van opstal. Hieraan zijn een bepaalde termijn en bepaalde vervolgafspraken gebonden. Voor deze optie krijg je vaak niet (direct) betaald, terwijl je wel verplichtingen aangaat. Belangrijk is hierbij om te kijken naar je positie: je bent grondeigenaar, terwijl een derde een planologische procedure op gaat starten waar je nauwelijks invloed op hebt. De gemeente zal je, wanneer je niet oplet, mogelijk zien als mede-ontwikkelaar en de omgeving zal mogelijk ook wat gaan vinden van de plannen. Vaak moet de optienemer nog een investeerder vinden. Lukt dit niet, dan sta je met lege handen.

Als het park er eenmaal staat is de vergoedingssystematiek vaak voor een deel afhankelijk van de elektriciteitsprijzen. Omdat het gaat over langjarige afspraken (20 jaar of langer) zit er ten aanzien van de vergoeding een grote onzekere component aan. Ook zaken omtrent verlenging, oplevering en onderhoud kunnen onvoldoende of eenzijdig geformuleerd zijn.

Het is een mooie uitdaging om na een agrarisch bedrijf je eigendommen in te zetten voor een duurzame investering zoals een zonnepanelenpark. Alfa vindt het ook belangrijk om dergelijke duurzame initiatieven te steunen met een goed advies. Laat je daarom ook goed adviseren over de mogelijkheden en valkuilen als je een zonnepanelenpark overweegt.

Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.