Banner

Wet DBA: opschorting handhaving verlengd

12 februari 2018

Het kabinet verlengt de opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) tot 1 januari 2020. Dat hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën op 9 februari 2018 aan de Tweede Kamer geschreven. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als achteraf blijkt dat sprake is van een dienstbetrekking in plaats van zelfstandig ondernemerschap. Toch is er geen reden arbeidsrelaties niet kritisch tegen het licht te houden: de handhaving bij kwaadwillendheid wordt vanaf juli 2018 verruimd.

Op basis van de Wet DBA moeten zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en hun opdrachtgevers samen aan de slag om te beoordelen of de opdrachtnemer een echte zzp’er is. Zijn zij nu écht zelfstandig of behoren zij eigenlijk in loondienst te werken? De bedoeling van de Wet DBA was om juist op dit punt duidelijkheid te scheppen. In plaats van duidelijkheid leverde de wet veel onrust onder zzp'ers en opdrachtgevers op. Daarom wil het kabinet ervan af. Veel mist bleef bijvoorbeeld hangen rondom de vraag wanneer nu eigenlijk sprake is van een gezagsrelatie; één van de pijlers onder de definitie van een dienstbetrekking. Vervangende wet- en regelgeving moet volgens de huidige planning per 1 januari 2020 in werking kunnen treden. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort.

Goedwillend en kwaadwillend

Volgens de huidige wetgeving hebben zzp’ers en opdrachtgevers de mogelijkheid hun samenwerking vast te leggen in een goedgekeurde modelovereenkomst. Ook nu de wetshandhaving is opgeschort, kunnen ze dat blijven doen. Nieuwe overeenkomsten hoeven echter niet meer aan de Belastingdienst te worden voorgelegd. Ook krijgen (goedwillende) opdrachtgevers geen boete of naheffing als achteraf blijkt dat toch sprake is van een dienstbetrekking.

Bij kwaadwillenden handhaaft de Belastingdienst wel. Per 1 juli 2018 richt de handhaving zich niet langer alleen op de ernstigste gevallen, maar ook op de andere kwaadwillenden. De fiscus kan handhaven bij kwaadwillenden als zij de volgende drie criteria allemaal kan bewijzen: (1) er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking; (2) er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid én (3) er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Alfa helpt graag

Wil je meer weten over de plannen van het kabinet rondom de Wet DBA? Klik dan op deze link om ons artikel over dit onderwerp te lezen. Zijn de huidige ontwikkelingen aanleiding jouw arbeidsrelaties nog eens tegen het licht te houden? Huidige samenwerkingen met zzp’ers ademen soms al zodanig de sfeer van een arbeidsovereenkomst, dat het onvermijdelijk is straks maatregelen te nemen. Maak dan gebruik van onze DBA-check. Verder praten? Onze adviseurs zijn je graag van dienst. Een afspraak is zó gemaakt! Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.