Banner

Wat is het échte rendement van energiebesparend telen?

31 augustus 2017 | Door:  René Grootscholten

Wat is de tuinbouw nu écht opgeschoten met energiezuinig telen? Op die vraag heeft Wageningen UR een antwoord willen geven. Daarvoor zijn telers begeleid die energie-innovaties en Het Nieuwe Telen in de praktijk hebben toegepast. Conclusie: isolerend glas en een tweede scherm leveren het grootste rendement. Alfa helpt je graag om gesubsidieerd te investeren in energiebesparing.

De laatste jaren heeft de glastuinbouw grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Niet elk systeem en niet iedere innovatie levert evenveel rendement op. Wageningen Universiteit geeft investerende telers een houvast. Onlangs zijn de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar energiebesparende maatregelen en Het Nieuwe Telen. Daarvoor hebben de onderzoekers vier jaar lang 23 bedrijven nauwgezet gevolgd. Het monitoringproject levert dankbare gegevens op voor telers die ook hun footprint willen minimaliseren. Een paar conclusies:

De onderzoekers plaatsen bij die laatste conclusie wel een kanttekening: ‘Het project laat duidelijk zien dat er een groot verschil zit in de besparingspotentie en de daadwerkelijk gerealiseerde besparing. Dat heeft te maken met het gebruik van de installatie en daarin speelt het gewenste luchtvochtigheidsregime een belangrijke rol.’

Voorwaarden voor maximaal besparen

Om een maximale energiebesparing te behalen, moet er aan een paar voorwaarden worden voldaan, is de aanbeveling uit het onderzoek:

Wie het complete rapport wil downloaden, kan hier terecht.

Alfa, supporter van energiebesparing

Natuurlijk juicht Alfa het gebruik van energiebesparende maatregelen toe. Niet voor niets zijn we een ‘B Corp’, oftewel een Benefit Corporation: een internationaal netwerk van bedrijven de duurzaamheid hoog hebben staan. En we zijn óók voorstander omdat je als teler nu veel financiële ondersteuning kunt krijgen bij innovatieve investeringen. Subsidie is onder meer mogelijk op:

Denk erom: de EHG-regeling is nog tot en met 15 september open, maar het budget is beperkt.  Toch iets om snel te beslissen, in de wetenschap dat die regeling 25% subsidie cash oplevert. Voor de EIA-regeling geldt een investeringsaftrek van 55%.

Wil je meer weten?

Wat kan de overheid financieel bijdragen aan jouw investeringsplannen op energiegebied? Praat er eens over met je adviseur van Alfa. We rekenen het graag voor je uit!

René Grootscholten

René Grootscholten

Bedrijfskundig adviseur


Meer over René