Banner

Tijdelijke bescherming derdelanders uit Oekraïne

7 september 2023

Werk jij met zogenaamde derdelanders die een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hebben? In eerste instantie zouden zij vanaf 4 september niet meer voor je mogen werken. De IND heeft deze week laten weten dat dit toch mogelijk is. Een korte update.

Derdelanders. Over wie hebben we het dan eigenlijk? Dit zijn personen die geen burger zijn van een lidstaat van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. In dit geval hebben we het over derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne die vandaar naar ons land zijn gevlucht. Zij hebben op basis van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne recht op opvang, leefgeld en werk.

Stopt tijdelijke bescherming wel of niet?

Vanaf 4 september 2023 zou deze specifieke groep derdelanders (in totaal gaat het om 2.900 mensen) in eerste instantie niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Dit betekende dat zij vanaf die datum niet meer in Nederland mochten werken. Zie dit bericht van de Rijksoverheid voor meer informatie. Salarisverwerking vanaf die datum was dan ook niet meer aan de orde.

Inmiddels is op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een bericht verschenen, waarin staat dat ook na 4 september de rechten van tijdelijke bescherming blijven gelden. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wacht namelijk op een uitspraak van de Raad van State over de vraag of de bescherming voor deze groep derdelanders gestopt mag worden.

Meer weten?

Op dit moment verandert dus niets. Zodra méér bekend wordt, zullen we daarover informeren. Heb je vragen over dit bericht of wil je meer weten over het werken met Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Ze staan je graag te woord!