Banner

Raad van Bestuur neemt na dertien jaar afscheid van Marco Vermin

20 maart 2024 | Door:  Fou-Khan Tsang

Op 31 maart komt er een einde aan de carrière van Marco Vermin bij Alfa. In die periode maakte hij ruim dertien jaar deel uit van de Raad van Bestuur. Het is een vertrek om leeftijdsredenen: leden van de Raad van Bestuur worden geacht op hun 63ste plaats te maken voor een jongere generatie. “Ik heb aan het begin van mijn carrière nooit het idee gehad dat ik nog eens aan een grote accountantsorganisatie leiding mocht gaan geven”, zegt hij op de drempel van zijn afscheid.

Toch kunnen we achteraf constateren dat Marco de juiste man op de juiste plek was. Niet alleen door zijn fiscale en juridische achtergrond, die hem bij Alfa de supervisie over beide bureaus vaktechniek zou opleveren. Het is vooral zijn menselijke aanpak geweest, die goed bleek te passen bij de cultuur van Alfa. Niet toevallig kreeg hij, naast internationale dienstverlening en bedrijfskunde, de eindverantwoordelijkheid voor de hrm-portefeuille toegeschoven. “Je moet van mensen kunnen houden, anders kun je geen goede leidinggevende zijn. Als je van mensen houdt, zie je welke talenten goed passen in een team. En als je dat gericht kunt inzetten voor onze doelgroep, die van ondernemers, dan heb je goud in handen.”

Directeur bij vrijwilligersorganisatie

Hij nam die menselijke aanpak mee vanuit zijn eerdere functie bij Gave, een vrijwilligersorganisatie die vluchtelingen helpt. Ruim negen jaar lang was Marco er directeur. “Daar heb ik de les geleerd dat je niet moet sturen op financiële prikkels maar op de intrinsieke motivatie van mensen, op het grotere doel. Iedereen wil zingevend bezig zijn. Als je dat weet te raken bij iemand, kom je veel verder dan alleen maar met een financiële beloning. Al moet die beloning wel goed zijn”, zegt hij erbij.

Een positieve bijdrage leveren aan de omgeving

De keuze voor vrijwilligerswerk paste perfect binnen zijn christelijke levensovertuiging, waarbij het streven naar goed doen voor de wereld centraal staat. Voor Marco is elke organisatie, bedrijf of lokale gemeenschap een kans om een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving. Deze levensvisie vond hij ook binnen zijn werk bij Alfa, waar hij zijn overtuigingen kon uiten en naleven.

Rondje langs de kantoren

Hij solliciteerde in 2009 op een vacature die op LinkedIn voorbij kwam: directievoorzitter van de kantoren Bennekom, Dodewaard en Veenendaal. “Ik heb destijds een rondje langs de kantoren van Alfa gemaakt: hoe sturen jullie nou eigenlijk? Ik heb daar blijkbaar heel bevlogen verteld hoe ik vond dat organisaties geleid moesten worden. Want toen binnen een half jaar de opvolging van twee leden aan de orde was, ben ik gevraagd voor de Raad van Bestuur.”

Moderne accountantsorganisatie

Onder de verjongde raad maakt Alfa de metamorfose door naar een moderne, sterk op ICT leunende accountantsorganisatie. Bij zijn vertrek maakt Alfa weer een stap: nu door de voorgenomen fusie met ABAB. “Met ABAB als fusiepartner ontstaat een top-zes, top-zeven organisatie met een heel mensgerichte cultuur, waarin iedere medewerker volledig aandeelhouder is. Een organisatie die niet alleen diensten verleent voor het mkb en de agrarische sector, maar er ook voor de wereld wil zijn. Dan doe je het echt fantastisch.”

Projecten

Onder welke projecten staat zijn handtekening? Er valt een korte stilte. “Dat vind ik moeilijk om van mijzelf te zeggen. We zijn een keer ‘firm of the year’ binnen het DFK-netwerk geworden. We staan bijna altijd bovenaan op lijstjes van beste werkgevers. We hebben de prijs gewonnen voor het beste fiscale accountantskantoor van Nederland. De omslag naar een mens- en klantgerichte organisatie: dat zijn dingen die ik adem. Maar is dat op mijn conto te schrijven? Nee. Alles is bereikt met het team.”

Onder zijn supervisie ging de recruitmentcampagne ‘groeien bij Alfa’ van start. Het is een thema dat ook op Marco zelf van toepassing is, als hij na veertien jaar en acht maanden Alfa de balans opmaakt. “Het is één grote leerervaring geweest. Met de partners met wie ik heb samengewerkt, met commercie, met IT, met innovatie, het oppakken van grote projecten... Ik ben als mens ontzettend gegroeid. En bovenal ontzettend dankbaar.”

Fou-Khan Tsang

Fou-Khan Tsang

Voorzitter Raad van Bestuur

| ftsang@alfa.nl


Meer over Fou-Khan