Banner

Marcel Roerdink, een boekhouder in de autohandel

3 mei 2022 | Door:  Ingrid van der Wal

“Dit is gaaf. Dit is uniek in Nederland!” Marcel Roerdink doet geen moeite om zijn enthousiasme te verbergen. En terecht: als bescheiden onafhankelijk autobedrijf in Winterswijk - drie medewerkers sterk - gaat Autobedrijf Meerdink nieuwe auto’s van 28 verschillende merken leveren. “Ik geloof dat we zelfs Jaguars gaan verkopen”, lacht Marcel die het bedrijf sinds 2006 onder zijn hoede heeft. Zijn achtergrond? “Boekhouder!” Tijd voor een bijzonder verhaal.

Het zou inderdaad zomaar kunnen gebeuren dat Marcel Roerdink die Jaguar voor een klant moet bestellen. Het is het resultaat van een opmerkelijke deal die hij sloot met Van Mossel, een van de grootste spelers in Nederland op het gebied van automotive. “Ik kreeg op een gegeven moment van klanten de vraag of ik ook in zakelijk lease deed. Ik heb contact opgenomen met Van Mossel en mocht het onderhoud van zakelijke leaseauto’s gaan doen. Toen kwam de vraag van klanten: private lease, kan dat ook? Maar dat is een moeilijk verhaal, dat is dealergestuurd. Alleen de dealer mag het onderhoud doen. Ik wist dat Eric Berkhoff, de CEO van Van Mossel, springpaarden heeft. Ik heb dressuurpaarden. Ik heb een filmpje gemaakt met mijn paarden. Zo kwam ik bij Eric aan tafel en ik heb hem gevraagd of ik het onderhoud voor private lease mocht doen. Ik weet: de Achterhoek is de enige plek in Nederland die niet door Van Mossel wordt gedekt. Eric zegt: ‘Marcel, jij mag het onderhoud gaan doen.’ En als ik die auto nou eens verkoop zonder lease, vraag ik. Ook daarin stemde hij toe na enig nadenken. Dus nu verkoop ik ineens nieuwe auto’s van 28 merken. Dat is gaaf!”

Meer overview

Het is een stunt, maar wel een stunt die bij Marcel Roerdink past. In 2006 neemt hij het onafhankelijke autobedrijf van zijn schoonvader over. “Ik heb het altijd al anders gedaan. Als boekhouder kijk ik niet als een monteur. Ik heb meer de overview, ik weet precies hoe het met de liquiditeit en de cijfers zit. Veel monteurs die een eigen zaak zijn begonnen hebben dat overzicht niet.”

Occasions verkopen van een collega

Met die andere blik komt het in eerste instantie tot een samenwerking in occasions met Auto Westerveld, collega in Doetinchem, Varsseveld en Sinderen. “Hun auto’s op de website zijn mijn auto’s. Ik doe de verkoop voor hen in Winterswijk. Als een klant een proefrit wil maken, haal ik die auto op of ik ga ermee naar Westerveld. Je moet mogelijkheden zien. Slim bezig zijn. Zo verkoop ik toch auto’s, komen klanten voor het onderhoud bij mij en heeft ook Auto Westerveld meer omzet.”

Nieuwverkoop via internet

Drie technisch specialisten annex APK-keurmeesters heeft Marcel in dienst. Maar plannen om z’n ‘imperium’ uit te breiden heeft hij niet. “Driekwart van de nieuwverkoop gaat via internet. Heel veel mensen geloven het wel. Als jij je hele leven Ford hebt gereden, weet je wat je kunt verwachten. Klanten geven de specificaties door en ik breng een offerte uit. Willen ze toch de rijervaring? Dan ga ik mee naar een van de dealers van Van Mossel.”

Verbaasde blik

Op wel meer vlakken anticipeert Marcel op de toekomst. Op het dak van het pand liggen zonnepanelen, binnen brandt led-verlichting. In auto’s op waterstof heeft hij een heilig geloof. “Die gaan er echt komen.” En als ‘boekhouder’ bekijkt hij de automotivesector met verbaasde blik. “Ik vind dat raar, dat je als dealer maar één merk aanbiedt. Ja, omdat het moet van de importeur. Maar elke dealer van Van Mossel zou ook alle 28 merken van de groep kunnen leveren. Volvo is ook al overgegaan naar internetverkoop. De dealer wordt alleen nog maar afleverpunt. Die functie zouden wij ook kunnen doen. Maar dat is altijd al de strijd geweest tussen de dealer en het onafhankelijke autobedrijf. Zij proberen die klant in de garage te houden, wij proberen ‘m juist af te pakken.”

Alfa Salaris en Personeel

Behalve eigenaar van Autobedrijf Meerdink is Marcel z’n oude beroep nog altijd trouw gebleven. “Ik doe mijn eigen boekhouding en die van een paar eigen klanten. Leuk om bij te houden. Maar de salarisadministratie heb ik uitbesteed aan Alfa Salaris en Personeel. Dat is me zo’n gedoe! Het kost je heel veel werk, terwijl het het makkelijkste onderdeel is om uit te besteden. En het gaat goed met Alfa. Ik kan altijd bellen, ik heb een vast aanspreekpunt in salarisadministrateur Ingrid van der Wal in Aalten. De administratie is altijd netjes op tijd.”

En dan is er nog z’n hobby, dressuur. Genoeg bordjes om hoog te houden, lacht hij. “Ik heb één hoofd, twee benen en een heleboel ideeën. De kunst is om het allemaal op een rijtje te houden!”

Ingrid van der Wal

Ingrid van der Wal

Salarisadministrateur

088 2531260 | ingridvdwal@alfa.nl


Meer over Ingrid