“Ik voel me nu echt onderdeel van Alfa”

1 maart 2021 | Door:  Bahar Akgül

Als het werk als management-assistente haar steeds minder bevalt, begint Bahar Akgül aan de opleiding tot salarisadministrateur. Aangemoedigd door vriendin Marijke Hiemstra, die als teamleider Salaris en Personeel bij Alfa werkt en daar altijd enthousiast over is. Inmiddels is Marijke niet alleen maar ‘een goede vriendin’, maar ook haar directe collega. Met nul werkervaring krijgt Bahar de kans om in kantoor Nijverdal haar opleiding in praktijk te brengen.

Ze zit thuis. “Helaas wel”, klinkt de verzuchting van Bahar Akgül aan de andere kant van de lijn. “De ene keer werk ik op zolder, maar ik werk ook weleens aan de eethoek. Net wat ik prettig vind.” Haar twee kinderen zijn sinds vorige week weer naar school. “Ze zitten beiden op de basisschool. De oudste in groep 8. “Ja, dat vraagt veel energie en tijd als die thuis zijn. Maar goed, ik ben niet de enige die daarmee zit. Ik was blij dat de scholen op 8 februari weer opengingen.” Lachend: “Maar het begon meteen al met ijs- en sneeuwvrij!”

Met de discipline van het thuiswerken heeft Bahar minder problemen. “Ik begin later, en dan pak ik na het avondeten het werk wel weer op. Het voordeel van thuiswerken vind ik wel dat je je eigen tijd kunt indelen. We hebben al met z’n allen afgesproken dat we ook ná corona een paar dagen in de week thuis moeten kunnen blijven werken. Je gaat dan naar kantoor voor de dingen waarvoor je wel moet. Ik heb een aardige stapel om in te scannen. Dat doe ik sneller op de grote scanner op kantoor”, zegt Bahar die 28 uur per week werkt.

Tijdelijk werk

Haar functie als salarisadministrateur was niet gepland. “Maar ik weet ook niet of dit nou een functie is waar je bewust voor kiest. Marijke Hiemstra die nu teamleider Salaris en Personeel Oost bij Alfa is, is een goede vriendin van mij. Zij praatte altijd positief over haar werk bij Alfa. Ik was management-assistente, deed tijdelijk werk bij opdrachtgevers zoals gemeenten. Maar ik wilde meer vastigheid. En management-assistente lag mij toch niet zozeer. Ik heb de opleiding tot salarisadministrateur gedaan, maar ik had geen werkervaring. Ik zag dat ze bij Alfa iemand zochten. Doe het gewoon, zei Marijke. Je wordt echt niet in het diepe gegooid. Ik ben ingewerkt door een aantal collega’s, ieder met zijn of haar eigen specialiteiten. Zo kun je proeven van alle dingen. Ik ben eigenlijk van nul gekomen maar ik voel me nu echt onderdeel van Alfa. Een heel verschil als ik terugkijk.”

‘Je blijft je ontwikkelen’

Haar werk is meer dan alleen maar het werk dat standaard is voor haar functie, zegt Bahar. “Ik zit bij Alfa in een werkgroep, om te kijken wat er binnen Salaris en Personeel nog beter kan. Ik hou me bezig met projecten, ik ben beheerder van de ketenmachtiging eHerkenning voor heel Alfa. Het is echt niet alleen maar mutaties en medewerkers invoeren en het draait. Als ik vroeger een vacature voor salarisadministrateur zag dacht ik dat altijd. Maar dat is het niet. Je blijft je ontwikkelen.”

Cursussen en opleidingen

Al hoeft die ontwikkeling van haar niet in een rechte lijn omhoog. “ Je wordt elk jaar bij Alfa gevraagd of je wat anders zou willen en of je nog wel op je plek zit. Maar wat ik nu doe vind ik fijn. De cursussen en opleidingen die je binnen Alfa krijgt zijn meer dan voldoende om bij te blijven. En het is niet alleen maar de salarisadministratie, ik haal mijn voldoening ook uit projecten. Kijk, je kunt ook een werkgever hebben die zegt: ‘Dit is jouw werk en je doet het maar en volgend jaar kijken we wel weer of je het goed doet’, maar bij Alfa word je echt gevraagd of je het nog wel leuk vindt. En als je het niet leuk vindt mag je dat ook aangeven, om te kijken wat er dan wel bij je past. Dat vind ik echt geweldig.”

Veel contact

Met de collega’s van de kantoren Nijverdal en Aalten vormt Bahar Team Oost van Salaris en Personeel. “Ik zit in Nijverdal, maar we hebben onderling veel contact. Eenmaal per twee weken is er teamoverleg. En binnen Alfa heb je toch wel veel contact met collega’s. Dat vind ik dan wel weer een voordeel van de coronatijd. Je had altijd al Teams, maar toch stuurde je eerder een mailtje of ging je bellen. Nu zoek je elkaar toch meer op via Teams. Ook als ik meer werk wil. Ik kan niet stil zitten, deze week heb ik toevallig wat meer ruimte. Als ik van een andere collega hoor dat die niet rond komt helpen we elkaar.”

Bahar Akgül

Bahar Akgül

Salarisadministrateur

088 2532784 | bakgul@alfa.nl


Meer over Bahar