Banner

“Hier wonen gewone mensen, net als jij en ik”

9 november 2021 | Door:  Ada van Drie

Een monumentale boerderij uit 1868 aan de rand van Scherpenzeel. Je zou niet verwachten dat deze historische omgeving tegenwoordig de thuisbasis is voor mensen met een psychiatrische diagnose. Letterlijk thuisbasis, want een aantal cliënten woont er ook 24 uur per dag. Voor weer anderen verzorgt Parousie een zinvolle dagbesteding, gericht op het normaal functioneren in de maatschappij. En voor iedereen die er maar in de buurt komt is het een favoriete plek om verse groenten en fruit of cadeauartikelen te kopen. Noteer maar vast het adres: Vlieterweg 17. 

Vijftien jaar terug nam Parousie - de naam betekent ‘toekomstverwachting’ - haar intrek in het Rijksmonument. Een deel is nieuwbouw. De oude boerderij kreeg een nieuwe toekomst als werk- en trainingscentrum en wordt bewoond door vier cliënten. “Bij de start bleven mensen met een psychiatrische indicatie hier in principe altijd wonen”, zegt bestuurder Tanny Gunter. “Toen de Wmo in 2015 kwam, de Wet maatschappelijke ondersteuning, veranderde dat. Nu is het niet meer dat je hier de rest van je leven woont, maar bewoners stromen in en uit. Net zolang totdat ze vaardig genoeg zijn om zelfstandig te wonen en sociale contacten te onderhouden.” Voor de ‘vaste’ bewoners - mensen met een Wlz-indicatie - staan begeleiders van Parousie dag en nacht klaar. Een andere groep bewoners wordt voorbereid op extern wonen onder begeleiding. Wie eenmaal zelfstandig woont, wordt met wooncoaching niet aan zijn of haar lot overgelaten.  

Meegaan in hun interesses 

“Dit zijn gewone mensen, net als jij en ik”, ontkracht Tanny meteen maar een vooroordeel van velen. “Hier wonen mensen die op mbo- of zelfs hbo-niveau functioneren. Daar stemmen we ook onze begeleidingsovereenkomsten op af. We hebben hier jongeren die nog een studie moeten afmaken of bepaalde vaardigheden verder moeten ontwikkelen. We proberen mee te gaan in hun interesses. We hadden in het verleden een kleine printafdeling, ’t Kopietje, dat inmiddels is uitgegroeid tot volwaardig bedrijf. Daar kunnen mensen hun grafische kennis of ICT-expertise verder ontwikkelen. Maar als iemand het prima vindt om in de tuin te werken is het ook goed.” 

Vier activiteiten 

Daarmee zijn meteen twee van de vier activiteiten van Parousie benoemd. De tuin heet ‘De Hof’, waar groenten en kruiden worden geteeld. Die worden weer verkocht in De Deel, de eigen winkel. Daar is ook een plek ingeruimd voor cadeaus en cadeaupakketten. Wie graag met zijn handen werkt is welkom in De Schuur: een plek die helemaal is ingericht op houtbewerking, van kleine meubels tot accessoires. Verdeeld over zeven dagen werken bij Parousie ongeveer 34 medewerkers goed voor net geen 18 fte’s.  

Links bestuurder Tanny Gunter en rechts management assistente Margreet Doorn

Kwaliteitscertificaat 

Werken met cliënten vraagt immers veel van de medewerkers. Ook gemeenten stellen eisen, zoals een kwaliteitscertificaat. Iets waaraan Parousie met het ISO 9001-certificaat voldoet. Tanny: “Maar we zijn geen behandelafdeling. Wat wij hier doen is echt begeleiden. Onze medewerkers hebben ervaring in groeps- en individuele begeleiding. Wel hebben alle cliënten een psychiatrische diagnose. Je moet dus wel iets weten van de psychiatrie of bekend zijn met het ggz-terrein. Bij het werven van mensen ligt de nadruk nu op hbo’ers om meer balans in het personeelsbestand te creëren.”  

Christelijke grondslag 

Parousie is een christelijke organisatie. ’De Bijbelse visie op zorg staat centraal’, zegt Parousie op de eigen website. Er wordt gebeden voor de maaltijden, de zondagsrust wordt in ere gehouden en christelijke feestdagen als Kerst worden opgeluisterd met een viering. Zijn ook niet-kerkelijke cliënten er welkom? Tanny: “Er is een verschil tussen je eraan conformeren of het onderschrijven. Ook al ben je zelf niet zo opgevoed, er wordt van je verwacht dat je je er indirect naar voegt. Een verplichting is het niet. Maar in de thema’s en de onderwerpen die aan de orde komen is onze christelijke grondslag altijd zichtbaar. Iedere cliënt heeft bijvoorbeeld een persoonlijke begeleider die voor je geloofsovertuiging staat. Maar als dat bij iemand niet meer actueel is, kun je het altijd nog wel over normen en waarden hebben.” 

Tevreden over Alfa 

De zorg voor de salaris- en personeelsadministratie is neergelegd bij Alfa Salaris en Personeel. “Waarom? Dat was al in de tijd voordat wij hier kwamen te werken”, lacht management-assistente Margreet Doorn die de contacten met Alfa onderhoudt.  “We zijn heel tevreden over de diensten van Alfa. Behalve de salarissen die Alfa voor ons bijhoudt is het voor ons ook een adviseur. Er is recent iets veranderd in de Wet arbeidsmarkt in balans. Dan komen salarisadministrateur Ada van Drie en salarisadviseur Astrid Schröduer hiernaartoe om te adviseren hoe we dat het beste kunnen aanvliegen. Ze nemen de contracten met ons door. We hebben hier ook te maken met overheidsregels zoals de zorgbonusregeling. Dan adviseert Alfa ons weer hoe we die het beste kunnen aanvragen. Alfa zorgt voor een stabiele basis bij Parousie.” 

Ada van Drie

Ada van Drie

Salarisadministrateur

088 2531505 | avandrie@alfa.nl


Meer over Ada