Banner

Kinderopvang en zorgboerderij ver van de bewoonde wereld is groot succes

20 april 2021

Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest voor de hand liggende locatie voor een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en zorgboerderij. Want de Uiterdijkenweg in Luttelgeest ligt nogal in niemandsland. “Sommige ouders komen zelfs uit Emmeloord, dat ligt twintig kilometer verderop. Die rijden gerust twee tot drie kinderdagverblijven voorbij. Die ouders kiezen bewust voor het buitenleven”, verklaart Wendy Lassche meteen hét succes van boerderij De Zonnestraal.

Geen kant en klare speeltoestellen of allerlei dure dingen. Wel: konijnen knuffelen, de varkens de schillen van het fruit brengen of - in het najaar - de suikerbietenberg beklimmen. “En stampen door de plassen. Dat vinden de kleintjes altijd nog het leukste dat er is”, lacht Wendy. Laarsjes en overalletjes in allerlei soorten en maten voorkomen dat de garderobe na een dagje Zonnestralen meteen door kan naar de wasmachine.

Aan de kaarsrechte Uiterdijkenweg heeft echtgenoot Bert er z’n bedrijf met 55 koeien, 25 stuks jongvee. De 100 hectare grond is bedoeld voor de teelt van aardappels, suikerbieten, uien, gras en mais. Het idee om uitgerekend een zorgboerderij en kinderdagverblijf aan huis te beginnen komt Wendy min of meer aanwaaien. “Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij. Ik weet hoe fantastisch het is met al die ruimte en dieren om je heen. In die tijd werkte ik in de jeugdzorg met jongeren die uit huis waren geplaatst. Die nam ik weleens een dagje mee naar de boerderij. Heel simpel: een rondje langs de dieren, het land op. In mijn beleving niet heel spannend. Maar dan kwamen we ‘s avonds weer terug op de groep en dan was het: dit was de mooiste dag van mijn leven! Toen dacht ik: het buitenleven en kinderen, hoe mooi is dat?”

Vooroordelen

De zorgboerderij kent een vliegende start. Ouders voor kinderopvang staan niet meteen te juichen. “We hadden een enquête gehouden op scholen: dit en dat zijn we van plan, heeft u interesse laat het dan weten. Niemand reageerde. Er waren allemaal vooroordelen: het stinkt op een boerderij, het is gevaarlijk want er rijden trekkers en het is ver weg. Maar ons gevoel was goed. In maart 2008 zijn we gestart, in augustus hadden we al 10 kindplaatsen.”

Inmiddels vangt Wendy met haar team van 22 medewerksters elke dag zo’n 35 kinderen op in het kinderdagverblijf. Op de meeste dagen is de buitenschoolse opvang bezet met 20 kinderen. Reclame hoeft ze er niet meer voor te maken. “Mond tot mond is de beste reclame”, lacht ze - geïnteresseerde ouders kunnen nog altijd aankloppen voor een plek.

‘Ik wil nog niet naar huis!’

Als het maar even kan gaat de hele groep naar buiten. Wendy: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel, daarom hebben we die laarsjes en overalletjes. Je ziet ze echt genieten van het buitenleven. De allerkleinsten gaan mee in de wandelwagen. Het leukste is als de ouders vanaf half vijf hun kinderen komen ophalen. Dan is het al gauw ‘ik wil nog niet mee naar huis, ik moet de dieren nog verzorgen’. Of ‘mijn dag is gewoon te kort’. Dat is wel een mooi compliment. En omdat we zowel melkvee als akkerbouw hebben kunnen de kinderen van alles zien.”

Favoriete dieren: de konijnen. “En de varkens vinden ze ook fantastisch. Na de lunch met de kinderen brengen we altijd de appelschillen en een overgebleven broodje langs. We hebben ook pony’s, die zetten we weer therapeutisch in voor onze zorgkinderen.”

Tweede boerderij

Inmiddels zijn de activiteiten van Bert en die van Wendy iets uit elkaar getrokken. Het toeval deed zich voor dat de buur-boerderij te koop kwam. Daar worden nu de BSO-kinderen van vier tot en met twaalf jaar opgevangen. Ook de zorgboerderij kan hier volop uit de voeten.  Wendy: “Twee kapiteins op één schip was niet altijd een gelukkige combinatie. Soms kon Bert niet bij z’n spullen of moest een melkauto even wachten omdat een auto van een van de ouders in de weg stond.”

Loonadministratie met Alfa Salaris en Personeel

De band met Alfa is er één van generatie op generatie, zegt Wendy. “Omdat Bert ook bij Alfa zit, ben ik er ook terechtgekomen voor mijn bedrijf. Ook voor de loonadministratie. Wij leveren het altijd wel kant en klaar aan, maar Alfa Salaris en Personeel doet voor ons het laatste stuk. Het bevalt heel goed. We hebben heel korte lijnen met salarisadviseur Jeanette Stolwijk van Alfa in Klazienaveen. We weten elkaar goed te vinden, schakelen snel met elkaar. En Alfa denkt ook mee. Dan is het weer ‘houd je er rekening mee dat dit of dat periodiek omhoog gaat’ of ‘denk je aan het tijdig verlengen van het arbeidscontract?’ Ook als er iets verandert in wet- en regelgeving hoor je het. Voor Alfa was het ook nieuw, de loonadministratie voor een kinderdagverblijf. Maar ze hebben het zich helemaal eigen gemaakt.”