Banner

In 2018 nog voordelig investeren in hernieuwbare energie?

14 september 2017 | Door:  René Grootscholten

Er komt ook dit najaar weer een subsidieronde in het kader van de SDE+-regeling aan. Het ministerie van Economische Zaken heropent de regeling van 3 tot 26 oktober. In totaal valt er zes miljard euro te verdelen. Heb je nog plannen voor een duurzaam energieproject? Neem die dan op korte termijn door met Alfa.

De SDE+-regeling is populair onder ondernemers. De regeling is bedoeld om het bedrijfsleven aan te zetten meer duurzame energie te produceren. Dat mag wat kosten, vindt de overheid: in 2017 is er twaalf miljard euro vrijgemaakt om investeringen een zetje in de rug te geven. Dat is het hoogste bedrag dat ooit in een jaar is verdeeld. Een deel van dat bedrag is bedoeld voor de najaarsronde, die in oktober weer geopend wordt.

De subsidie wordt, afhankelijk van de categorie, beschikbaar gesteld voor een periode van 12 of 15 jaar. De SDE+-regeling wordt vanaf 3 oktober in drie fases opengesteld. Als je tot de laatste fase wacht, kun je de hoogste subsidie ontvangen, maar loop je ook het risico dat het beschikbare budget al is uitgeput.

In vergelijking met eerdere subsidierondes zijn er enkele veranderingen.

  1. Investeringen in zon-PV kunnen op minder financiële ondersteuning rekenen. Het maximale subsidiebedrag daalt van € 0,125/kWh naar € 0,117/kWh. Dat heeft te maken met de kostendaling van zonnepanelen in combinatie met de steeds groter wordende zonprojecten.
  2. Kleinschalige zonne-energieprojecten (minder dan 1 MW) moeten voortaan binnen anderhalf jaar zijn gerealiseerd. Voorheen was die termijn drie jaar.
  3. De categorie ‘bij- en meestook van biomassa’ kan niet langer meer op subsidiegelden rekenen.

Bereid nú je aanvraag voor

Loop je al langer met het idee rond dat investeren in duurzame energie voor je bedrijf interessant kan zijn? Dan is dit het moment. Ondanks de hoogte van het SDE-budget, is het vooral bij zonne-energie-projecten van belang om op een strategisch moment in te dienen. Want: ga je voor de hoogst haalbare subsidie omdat je die gewoonweg nodig hebt, dan bestaat er ook een kans dat je achter het net vist. Daarom is goed overleg met je adviseur over de te volgen strategie eerste vereiste.
In ieder geval: zorg ervoor dat je subsidieaanvraag de beste kans maakt. Alfa kan je hierbij behulpzaam zijn!

 

René Grootscholten

René Grootscholten

Bedrijfskundig adviseur


Meer over René