Banner

Het fosfaatreductieplan is een feit. Blijft u wel liquide?

2 maart 2017

Sinds 1 maart 2017 hebben we met het fosfaatreductieplan te maken. Daarmee komt er een einde aan maanden van onzekerheid. De regeling heeft direct gevolgen voor veehouderijbedrijven met vrouwelijk rundvee, die zijn gegroeid in het aantal dieren. Als het goed is, heeft u in beeld hoeveel dieren u mag houden om boetes te voorkomen. Wat gaat er veranderen in de geldstroom?

Nadat u bepaald heeft hoeveel GVE u in 2017 per diercategorie gaat houden, is het belangrijk om de nieuwe realiteit door te rekenen. U heeft dan helder wat de impact van de GVE-regeling is op uw liquiditeit en rentabiliteit voor het komende jaar. Wellicht is het nog belangrijker om te toetsen met welke doelstelling u in 2018 verder wilt. En leidt die doelstelling wel tot voldoende financieel perspectief?

Als u minder koeien mag houden dan begroot, vallen er (toegerekende) kosten weg. Het saldo  op bedrijfsniveau zal echter zo goed als zeker dalen. Om goed zicht te krijgen op het rendement en de liquiditeit, is het verstandig de gevolgen door te rekenen.

Geen aanpassing bedrijfsvoering

Bent u van plan de bedrijfsvoering niet aan te passen (gelijke hoeveelheid grond, machines en arbeid)? Dan kunnen andere factoren als de verwachte productie per koe en de verwachte melkprijs medebepalend zijn voor de liquiditeit en het rendement in 2017. Wellicht is er sprake van een productiestijging per koe, doordat het ondereind van de veestapel gaat verdwijnen.

De daling van het rendement zal niet veel afwijken van de daling van het saldo. Op een bedrijf met een productie per koe van 8500 kg en een saldo van 25 cent/kg dalen het rendement en de liquiditeit al snel circa € 2000 per koe per jaar die u minder mag melken dan was voorzien. Door ook rekening te houden met de eenmalige opbrengst van het (overtollige) vee krijgt u voor 2017 snel een beeld wat de gevolgen van het fosfaatreductieplan voor uw liquiditeit zijn.

Wel aanpassing bedrijfsvoering

Mogelijk besluit u om uw bedrijfsvoering in 2017 wel aan te passen. Bijvoorbeeld door minder of  geen jongvee meer aan te houden of driemaal daags te gaan melken. In die gevallen kan het zinvol zijn een nieuwe begroting op te stellen.

Op tijd ingrijpen bij tekorten

Als u een liquiditeitstekort voorziet, is het belangrijk om keuzes te maken en dit tijdig met uw bank te bespreken. Banken hebben al aangegeven ondernemers passend te zullen (bij)financieren als zij door het uitvoeren van het fosfaatreductieplan in liquiditeitsproblemen komen. Melkveehouders die niet volgens het reductieplan werken en met liquiditeitstekorten te maken krijgen, kunnen op minder ondersteuning van hun bank rekenen. Ook hier geldt weer dat een meerjarenplan bij de bank van toegevoegde waarde is.

Uw liquiditeitsontwikkeling en uw rendement in 2017 zijn ook een graadmeter voor de komende jaren. Misschien zijn er met het zicht op de fosfaatrechten (ook) voor de langere termijn ingrijpende maatregelen nodig.

Neem contact op met Alfa

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze adviseurs hebben de kennis om u in deze hectische tijden bij te staan. Met 31 vestigingen zijn wij overal dichtbij.