Fiscaal adviseur Gökhan Kinran: wel moslim, niet vasten

12 mei 2021

Sinds vorig jaar weet Gökhan Kinran dat hij diabetes type 1 heeft. Het was voor hem reden om dit jaar de ramadan (het vasten) helemaal aan zich voorbij te laten gaan. Als een grote stap voelde het niet, zegt hij zelf. Ook in andere jaren was hij nooit de volle dertig dagen aan het vasten. “Misschien ben ik daar wat makkelijker in, wat relaxter”, zegt de 30-jarige fiscaal adviseur van de Alfa-vestiging in Arnhem.

Om maar elke twijfel uit te vlakken: ja zeker, Gökhan is overtuigd moslim. “Ik ben niet heel praktiserend, maar ik geloof wel. Het geloof is belangrijk voor mij. Ik ben er elke dag mee bezig en probeer de beste ik te zijn. Ik geef er mijn eigen draai aan mee.”

Sinds 1 september vorig jaar is hij fiscaal adviseur bij Alfa. Hoewel Alfa bij uitstek een organisatie is die open staat voor diversiteit, is het aantal moslims op ruim duizend medewerkers op de vingers van één hand te tellen. Gökhan: “Nee, mijn collega’s weten niet veel van mijn achtergrond. We zijn door corona ook weinig in de gelegenheid geweest om zulke gesprekken te voeren. Met een uitje van kantoor doe je het misschien eerder. Bij mijn vorige werkgever EY was het geen issue. Daar hadden ze ook een aparte gebedsruimte in het kantoor.”

‘Het advieswerk in’

EY was de accountantsorganisatie waar hij begon, na zijn universitaire studie. “Bij EY was mijn werk met name gericht op het verwerken van de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Ik wilde meer het advieswerk en sparren met de ondernemer. Dat Alfa vooral groot is in het midden- en kleinbedrijf kreeg ik mee in het sollicitatiegesprek. Bij EY heb je vooral grote klanten. Maar mijn kracht ligt vooral in het gesprek met de ondernemer zelf. Meedenken met een klant. En ik ben niet alleen fiscaal adviseur, ik ben ook acquisiteur. Contact maken met ondernemers, daar ben ik nu ook al veel mee bezig. Ondanks corona heb ik het heel erg naar mijn zin.”

Jongere jaren

Op 12 april begon de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Het is de eerste keer dat hij ‘spijbelt’. Gökhan: “Ik heb vorig jaar de diagnose diabetes type 1 gekregen. Ik moet voorzichtig zijn met mijn lichaam. In mijn jongere jaren vastte ik altijd wel. Als je een jaar of dertien, veertien bent doe je mee met wat je ziet. En ik vond het ook best stoer om niet te eten en te drinken. Het is ook het gevoel van beheersing. Je leert je lichaam erdoor beter kennen. Je wordt er mentaal sterker van. Vasten is ook het reinigen van je ziel. Zo zie ik het.”

Twee culturen

Waar voor andere moslims de ramadan geen speelruimte kent, gaat Gökhan er losser mee om. “Ik heb een Nederlandse stiefvader, ik ben in twee culturen opgevoed. Op de middelbare school kwam ik in een gemêleerde groep terecht. Ik heb nooit alle dertig dagen volledig gevast, wel dagen in die periode. De hele ramadan vasten vond ik moeilijk. Misschien ook laks van mijzelf. Maar, Ik vind ook: je doet het voor jezelf. Iedereen moet weten hoe hij of zij het doet. Misschien ben ik daar wat makkelijker in, wat relaxter.”

Intermittent fasting

Toch zijn er overdag perioden dat hij niet eet. Maar dan om een andere reden. “Ken je intermittent fasting? Na acht uur ’s avonds eet ik niet meer, tot de volgende dag twaalf uur. Je slaapt in die tijd acht uur en je vast acht uur. Daar ben ik mee gestart om te kijken hoe mijn lichaam erop reageert. Nee, het is geen vervanger van de ramadan. Ik doe het voor mijn gezondheid. Ik heb er veel onderzoeken over gelezen, ik hoorde positieve verhalen.”

Zijn opvatting zal niet door iedere moslim worden gedeeld, erkent hij. De vijf zuilen, daar hoort vasten ook bij. Je hóórt te vasten, net zoals je hoort te bidden. Maar ik ben vrij opgevoed. Dat betekent voor mij dat ik op ontdekkingsreis ben om te kijken wat goed voor mij is. Wat voor mij belangrijk is, is dat je het goede uit de Koran haalt. En dat is dat je goed moet zijn voor een ander en voor jezelf.”