Banner

De fiscale kant van een verfrissing voor jouw personeel

5 september 2023

Al is het inmiddels september, Nederland heeft weer te maken met zomerse temperaturen. Hoe zit het fiscaal als je jouw personeel daarom op een verfrissinkje trakteert? Wat is voor jou de voordeligste route?

Verfrissinkje belastingvrij?

Alle voordelen uit dienstbetrekking zijn voor uw personeel in beginsel belast. Een verfrissinkje op de werkvloer, zoals een colaatje, biertje of ijsje, is belastingvrij als u deze uitdeelt of verstrekt. Een vergoeding hiervoor, dus een financieel extraatje, is in principe belast.

Begrip werkvloer

Het begrip ‘werkvloer’ is fiscaal erg ruim. Alle ruimtes waar je als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent, behoren ertoe. Een ijsje of een koel drankje op kantoor, in het magazijn of de werkplaats, is dus onbelast.

Niet op de werkvloer, toch onbelast?

Ga je met jouw werknemers bijvoorbeeld een ijsje eten in de ijssalon tegenover je bedrijf, dan is dit niet op de werkvloer en is het ijsje in beginsel dus wel belast. Je kunt dit voorkomen door het ijsje onder te brengen in de werkkostenregeling (WKR). Het ijsje blijft dan voor jouw werknemers onbelast.

Blijf je met al jouw vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de zogenaamde vrije ruimte van de WKR, dan betaal je als werkgever ook geen belasting. Schiet je over de vrije ruimte heen, dan betaal je 80 procent belasting over het bedrag boven de vrije ruimte.

Meer weten?

Wil je meer weten over versnaperingen voor het personeel? Of heb je andere vragen over het toepassen van de werkkostenregeling? Aarzel dan niet contact op te nemen. Onze adviseurs staan je graag te woord.