Banner

Wordt de overdrachtsbelasting nu verlaagd of verhoogd?

15 oktober 2020 | Door:  Dick Leeuw

Heeft het kabinet op Prinsjesdag 2020 niet aangekondigd van plan te zijn om de overdrachtsbelasting te verlagen? Ja, dat klopt: voor starters op de woningmarkt. De verwachting is dat er voor hen een vrijstelling komt. Helaas is het minder bekend dat het algemene tarief van 6% wordt verhoogd naar 8%. Wat betekent dit voor jou?

De startersvrijstelling

Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Als het voorstel van het kabinet wordt omgezet in wetgeving, dan geldt vanaf 1 januari 2021 voor starters onder bepaalde voorwaarden een eenmalige vrijstelling. Zij zijn dan helemaal geen overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aanschaf van de woning als deze bestemd is als hoofdverblijf. Voor doorstromers blijft het lage 2%-tarief van toepassing, tenzij ze voldoen aan onderstaande startersvoorwaarden.

De voorwaarden voor deze vrijstelling zijn:

Als je aan de voorwaarden voldoet, bespaar je belasting door de aankoop of leverdatum van de woning naar volgend jaar te verschuiven. Bij een koopprijs van € 400.000 levert dat een besparing op van € 8.000. Een belangrijk punt is dat de voorwaarden per koper gelden. Als twee in gemeenschap van goederen gehuwde kopers (bijvoorbeeld 34 en 37 jaar) een woning kopen, dan geldt de vrijstelling voor de helft.

Voor alle andere onroerendgoedtransacties: wees er op tijd bij!

Kort gezegd: als je onroerend goed aanschaft kan je belasting besparen als de woning uiterlijk 31 december 2020 aan je is overgedragen én geleverd. Verkrijgingen van niet-woningen worden met ingang van 1 januari 2021 belast tegen 8% in plaats van 6%. Voorbeelden zijn bedrijfsgebouwen, bedrijfsruimten, hotels en pensions en grond die is bestemd voor woningbouw. Dit 8%-tarief geldt dus ook voor vakantiewoningen of woningen voor de verhuur. Hiervoor betaal je bij een eigendomsverkrijging tot het einde van dit jaar 2% overdrachtsbelasting.

Het hele plaatje

Het wetsvoorstel kan een reden zijn om wel of niet in 2020 nog onroerend goed aan te schaffen. Bij de aanschaf van onroerend goed spelen echter meerdere aspecten een rol. Daarnaast hoeft de aanschaf van een onroerend goed geen losstaand feit te zijn. Het kan onderdeel uitmaken van een bedrijfsopvolging, bedrijfsverplaatsing of financiële/estate planning.

Vind je het lastig om alle gevolgen te overzien? Wij helpen je graag met het maken van de keuze die het beste past bij jouw situatie. Neem hiervoor contact op met de (fiscaal) adviseurs van Alfa.

Dick Leeuw

Dick Leeuw

Belastingadviseur

088 2532778 | dleeuw@alfa.nl


Meer over Dick