Banner

Wat is de overeenkomst tussen schapendrijven en managen?

28 november 2019 | Door:  Arjan Jans

Arjan Jans, directeur van de kantoren Zwolle, Meppel en IJsselmuiden hebben wij gevraagd om voor deze nieuwsbrief een artikel te schrijven over de dagelijkse dingen die hij zoal meemaakt in zijn werk.  Arjan heeft gekozen om iets te schrijven over een workshop schapendrijven die het managementteam onlangs met elkaar gevolgd heeft. Hij wil graag zijn ervaringen en enthousiasme met jullie delen.

Verwachting

Mogelijk dat je dezelfde vraag stelt als ik; Wat is nu de connectie tussen schapendrijven en managen? Uit mijn ervaring zeg ik: “Meer dan ik in eerste instantie had verwacht. Schapen zijn over het algemeen vriendelijke dieren die gemakkelijk te hanteren zijn. Het zijn kuddedieren. Maar wat gaat er gebeuren als je als managementteam de opdracht krijgt om acht schapen van achter uit het land in een kooi te drijven. Wat zag ik gebeuren? Gaan we als managementteam in overleg of gaan we direct samen of individueel aan de slag. Hoe communiceren we met elkaar? En als er verschillend over de aanpak gedacht wordt hoe komt dan de beslissing tot stand. Mooi om te ervaren.”

Daarna het drijven

Wie pakt nu welke rol. Doet iedereen enthousiast mee en hoe reageert de kudde. Geweldig om te zien dat een kudde schapen puur reageert. Zij spelen geen rol. Dit is vooral te zien als de opdrachten moeilijker worden en de schapen een parcours moeten afleggen. Schapen rustig drijven is wel verstandig, anders springen de schapen allemaal verschillende kanten op. Maar wat ook mooi is om te zien, is dat als de schapen iets opgedreven worden er “automatisch” een leider ontstaat. Deze loopt voorop en de kudde volgt. Stopt dit schaap, dan stopt de kudde.

Is dit ook herkenbaar in een groep met mensen? Als er iets moet gebeuren en er wordt geen leider aangewezen, staan er dan ook niet een of meerdere personen “automatisch” op? Als je langzaam drijft zie je dat de kudde gaat grazen. Ze hebben alle tijd en hebben geen focus op de leider of hun doel. Zie je dit ook niet terug in organisaties? De beweging gaat te langzaam of het doel is niet duidelijk genoeg. De leider blijft staan en de groep kijkt om zich heen. Gaan we nu wat harder drijven, dan zie je de kudde bewegen, hebben focus en volgen de leider. Als de leider echter te ver vooruit loopt zie je ook onrust ontstaan, men is de leider kwijt.

Wat heb ik geleerd?

Laat de kudde even wennen aan de drijvers. Drijf de kudde iets op, er ontstaat automatisch een leider. Houdt de leider in de gaten. De kudde zal de leider volgen. Begeleid de leider naar het doel (de kooi) en doe dit in een dusdanig tempo dat de kudde niet gaat grazen maar ook niet op hol slaat. De kudde en de leider moeten aansluiting houden. Er moet focus blijven op het doel. De drijvers moeten goed samenwerken en goed naar elkaar luisteren. Men moet het gedrag van de kudde goed in de gaten houden en vooral de leider niet uit het oog verliezen. Ook oppassen dat de kudde niet uit elkaar valt. Dit geeft onrust en veel extra inspanning om de kudde weer bij elkaar te krijgen. Als het samenspel tussen leider, kudde en drijvers in goede harmonie gaat, loopt de kudde in een toch wel heel snel tempo zo de kooi binnen.

Is dit voor een goed draaiende organisatie die vooruit wil met een doel voor ogen, ook niet de meest effectieve en efficiënte methode? Samenwerken tussen de leiding van de organisatie, het management en het personeel met een goed doel voor ogen, in een tempo dat iedereen mee kan, waar leiding is, men de leider / richting van de organisatie volgt en waar geen chaos ontstaat bij verandering. Als je dit zelf wilt voelen en ervaren is wat mij betreft een workshop schapendrijven echt een aanrader.