Banner

Wat ga jij als melkveehouder doen in 2020?

15 januari 2020 | Door:  Andries Aalberts

Het jaar 2019 ligt net achter ons. Het was een bewogen jaar waarin veel gebeurd is. De stikstof crisis en boeren protesten zijn iedereen wel bijgebleven. Daarnaast was 2019 ook het jaar dat de stallen in Boxtel bezet zijn, was er droogte en er waren problemen met het vriespunt van de melk. Maar wie herinnert zich nog wat er in de nacht van 5 op 6 juni is gebeurd? Hoe goed is jouw focus en waar richt je de focus op? Dat is een vraag die ik je zou willen stellen aan het begin van 2020.

Kijk in de toekomst

Het jaar 2020 is net begonnen en voor de meeste agrarische bedrijven is het niet de drukste tijd van het jaar. Een mooi moment om naar de toekomst te kijken van jou en je bedrijf. Heb je al doelen gesteld voor dit jaar of de komende jaren?
Ondernemers die doelen stellen en zich daaraan vasthouden, kunnen hun bedrijven flink verbeteren en versterken. Wanneer je concrete doelen stelt en deze deelt met je zakelijke partners helpt dit om op de doelen te focussen.

Strategische vraagstukken

Dit jaar zullen er weer verschillende strategische vraagstukken op je afkomen.
De grond van de buurman kan te koop komen, je kan geen vergunning krijgen vanwege de nieuwe regelgeving of je wordt benaderd voor een zonneweide.

Wijk je af van je gestelde strategie of denk je terug aan de gestelde doelen? Past het vraagstuk in de gestelde doelen? Als dat niet zo is moet je goed nadenken of de doelen bijgesteld moeten worden of dat je vasthoud aan de gekozen strategie. Het is ook mogelijk dat de gestelde doelen door externe factoren niet behaald kunnen worden. Hoe flexibel ben je om jouw doelen en strategie aan te passen? De storm in de nacht van 5 op 6 juni 2019 heeft veel schade in Nederland aangericht. Zorg dat het bij jou persoonlijk en je bedrijf niet gaat stormen. Want wanneer je niet de juiste beslissingen neemt, kan dit veel schade aan aanbrengen.

Alfa is dichtbij

Alfa wil jou graag helpen bij het opstellen en realiseren van doelen. Daarnaast willen wij jou helpen de focus te houden op het doel. Dit kan door gebruik te maken van kwartaalcijfers BAS melkvee plus met een prognose om tussentijds te toetsen of je op koers ligt.

Ook vinden wij persoonlijke vaardigheden en ondernemerschap belangrijk. Om dit te versterken hebben wij de Alfa Agro Academie ontwikkeld. Dit is een cursus voor bedrijfsopvolgers waar gezamenlijk met andere ondernemers de verschillende facetten van het ondernemerschap aan bod komen. Naast de Alfa Agro Academie is het mogelijk om persoonlijk te sparren over de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Dit kan onder andere aan de hand van de DISC methode.

Meer informatie over de dienstverlening van Alfa kan je vinden op Alfa agrarisch bedrijfsadvies en specifiek voor de melkveehouderij op Alfa Bas Melkveeplus.
Met ruim 30 Vestigingen zijn wij overal dichtbij.

Andries Aalberts

Andries Aalberts

Bedrijfskundig adviseur

088 2533159 | aaalberts@alfa.nl


Meer over Andries