Banner

Zorg dat de bedrijfscontinuïteit veilig wordt gesteld met een noodopvolgingsplan

29 juni 2021

Stel je kunt door een ongeval of ziekte langere tijd niet meer ondernemen. Wie zorgt er dan voor het bedrijf? Heb jij alles goed geregeld voor je gezin? Dit is een situatie waar je liever niet over nadenkt, maar het kan ons allemaal overkomen. Hoewel je de kans wellicht klein acht dat het zich voordoet, kan de impact ontzettend groot zijn. Het noodopvolgingsplan is de basis om alles goed te regelen.

Het noodopvolgingsplan

Je hebt vast veel informatie in je hoofd over de strategie en de bedrijfsvoering. Je bespreekt wellicht de te verrichte investeringen of de aan te nemen opdrachten met anderen, maar weten zij ook wat er moet gebeuren als je er niet meer bent? Het noodopvolgingsplan is een middel om dit onderwerp bespreekbaar te maken, naar de toekomst te kijken, je wensen vast te leggen en te waarborgen en de hierbij passende maatregelen te nemen.

Samen kunnen wij toewerken naar een handleiding, waarmee je partner, gezin of aangewezen (tijdelijke) opvolger weet wat er moet gebeuren bij een crisissituatie. Je (tijdelijke) opvolger weet welke taken hij/zij op zich moet nemen, wie het geldverkeer regelt, wat de wachtwoorden voor de systemen zijn en de namen van de belangrijkste contactpersonen bij de bank, leverancier en accountant. Het noodopvolgingsplan biedt houvast voor de uit te voeren dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse werkzaamheden.

Nadenken over opvolging

Tijdens dit proces kan Alfa je ondersteunen in de te maken keuzes. Wie dient het bedrijf (tijdelijk) op te volgen? Is er iemand binnen het bedrijf die het kan en wil overnemen? Hoe kunnen wij hem of haar voorbereiden? Als er geen opvolger is, hoe bevorderen wij de verkoopbaarheid van het bedrijf? Aan wie wens je het juist wel of juist niet te verkopen? Door te starten met een noodopvolgingsplan ga je nadenken over onderwerpen, waar je anders niet lang stil bij zou staan.

Juridische vastlegging

Het nadenken over onderwerpen, het bespreken en vastleggen in een noodopvolgingsplan zorgt er nog niet voor dat alles geregeld is. In veel gevallen is het ook noodzakelijk om diverse zaken juridisch vast te leggen. Vanzelfsprekend kunnen wij je hierbij ondersteunen.

Is je (tijdelijke) opvolger bijvoorbeeld ook bevoegd om beslissingen te nemen? Mocht je iets overkomen, dan kan je (zaken)partner via de kantonrechter het bewind over je bedrijf aanvragen. Dit kan echter tot wel drie maanden duren, voordat het geregeld is. En dat is funest voor je bedrijf. Een oplossing is om een (levens)testament af te sluiten, waarmee de volmacht geregeld wordt. Heb je al een testament? Dan kunnen wij meteen beoordelen of die nog up-to-date is.

Neem contact op met Alfa Accountants en Adviseurs

Het wegvallen van jou als ondernemer is een belangrijk onderwerp om over na te denken. Het is verstandig om dit tijdig te doen, namelijk op het moment dat je zelf nog handelingsbekwaam bent. Je kunt de gevolgen niet wegnemen, maar de impact wel verkleinen voor je gezin. Neem hiervoor contact op met je relatiemanager of klantbeheerder om je tijdig voor te bereiden.

Wil je direct aan de slag? Neem dan contact op met Hop Pham en vraag bij hem de Personal QuickScan aan, waarmee je met een aantal vragen direct aan het denken wordt gezet.