Banner

Vader en dochter Van Zuuk, voor al uw transport door heel Europa

1 mei 2023 | Door:  Rianne Mol-Kroezen

Als het even kan zit Benno van Zuuk achter het stuur van een van z’n vrachtwagens. Hoe verder, hoe liever. Maar naast het rijden komen er nog meer dingen kijken bij het runnen van een transportbedrijf. Gelukkig is daar dochter Nikki. En wat begint met een paar administratieve klusjes is inmiddels uitgegroeid tot haar dagtaak.  Als rechterhand van vader Benno regelt Nikki op kantoor alles wat er gedaan moet worden. ‘Behalve de planning. Dat doet m’n vader zelf, vanuit de auto.”

Want als er iets is dat Benno graag doet, is het wel onderweg zijn. Het liefst zo ver mogelijk: op Facebook post hij regelmatig de trotse bewijzen, van Slowakije tot Andorra. Vandaag rijdt hij ergens in het zuiden van Duitsland rond. Nikki: “Maar de meerderheid van de ritten is toch wel in Nederland, Duitsland en België. Af en toe zijn het wat verdere ritten, zoals naar Oostenrijk, Zwitserland, Spanje of Polen. Er is net een aanvraag binnengekomen voor Marokko. Daar kijkt hij nu al naar uit.”

Allerhande klusjes

Als ze haar opleiding tot vestigingsmanager achter de rug heeft, ligt een vervolg in bedrijfskunde in het verschiet. “Maar het schoolleven was het niet echt voor mij”, lacht Nikki. Ze begint met allerhande klusjes voor vader Benno. Die is ooit als eenmansbedrijf gestart, na als charterchauffeur voor een aantal opdrachtgevers te hebben gewerkt. Al snel groeide het aantal ritten boven z’n hoofd en moest Benno versterking inschakelen. Inmiddels telt B. van Zuuk transport zeven medewerkers en twee charterchauffeurs.

Vrachtwagen mee naar huis

In eigen huis staan zes vrachtwagens klaar. Tenminste: er is geen eigen huis. Nikki: “Nee, we werken niet met een locatie. Alle chauffeurs nemen hun vrachtwagen mee naar huis. Op industriegebieden is er altijd wel gelegenheid om ‘m ergens neer te zetten.” Zelf is ze bezig om het vrachtwagenrijbewijs te halen. “Ik heb geen ambities om op de vrachtwagen te rijden, hoor. Maar het kan weleens makkelijk zijn om het rijbewijs te hebben, als er een keer een spoedje of weekendrit is. Ik ben geen liefhebber van de vrachtwagen zelf geworden, maar wel van de transportsector. En ik zie mezelf hier wel blijven.”

Alles met administratie

En er is werk genoeg op kantoor, want het familiebedrijf heeft wel een eigen kantoorruimte. Nikki: “Ja, die huren we. We zijn begonnen aan de keukentafel maar daar zijn we uitgegroeid. Ik regel alles wat met de administratie te maken heeft. Ik ben goed in cijfers, dat gaat me wel makkelijk af. Maar er komt veel meer bij kijken. Import- en exportdocumenten maken bijvoorbeeld, een stuk expeditie pak ik op, ik maak prijsafspraken met klanten, regel alles omtrent het personeel en zorg voor de juiste vergunningen. En zo kan ik nog wel even doorgaan, deze dingen heb ik allemaal moeten leren.”

Investering in LZV

Specialisaties voor B. van Zuuk transport zijn er niet. “We vervoeren eigenlijk alles”, zegt Nikki, “van planten en bomen tot houten meubels en van horecagoederen, fitnessapparatuur tot spa’s, van die grote zwembaden. Onze grootste klant is een partijhandelaar uit het oosten. Hier hebben we nauw contact mee, de samenwerking is heel erg leuk.”
Deels gaat het transport per LZV (Lange Zware Voertuigen). Een investering die Benno en Nikki ook hebben gedaan vanuit duurzaamheidsoverwegingen. “Je kunt in één keer meer meenemen dus je hoeft minder keren heen en weer te rijden. We stimuleren onze chauffeurs om het LZV-rijbewijs te halen. We zoeken het ook in slimmer koppelen van ritten, zodat je halverwege verder kunt gaan met een volle wagen. Maar om voorloper te zijn in duurzaamheid, daar zijn we als bedrijf net even te klein voor.”

‘Alfa denkt wel mee’

Maar niet te klein om klant te worden bij Alfa. “We hadden al een accountant maar we misten een stukje kennis, we misten het meedenken. En dat doet Alfa wel. Met de investering in die LZV attendeerden zij ons erop dat er een speciale regeling is voor subsidies. Nee, dat wisten we niet. Ook heeft Alfa ons geholpen bij de herstructurering van ons bedrijf. En er zijn wel meer dingen waarbij Alfa zegt: als je het nu zus of zo doet kun je besparen of investeren in nieuwe kansen. Ja, we zijn heel blij met klantbeheerder Rianne Mol en salarisadviseur Vanessa Broekmann.”

 

 

Rianne Mol-Kroezen

Rianne Mol-Kroezen

Klantbeheerder

088 2533063 | riannemol@alfa.nl


Meer over Rianne