Banner

Rudi Elting: driekwart recreatieondernemer, één kwart binnenvaartschipper

25 april 2019 | Door:  Christel Claassen

Een paar zomerse dagen in april: betere reclame kan Rudi Elting niet hebben voor zijn vakantiepark Mooi Oavelt. “Het stroomt meteen vol met mensen die hier een vaste jaarplaats hebben”, ziet hij om zich heen. Met een camping, een chaletpark en een groepsaccommodatie (‘de mooiste van Drenthe’, belooft de website) heeft Mooi Oavelt drie pijlers onder het succes. Of nee, eigenlijk vier: parkeigenaar Rudi is een week per maand actief als... kapitein in de binnenvaart.

Een vakantiepark runnen, dat betekent vooral: continu investeren. “lk had het er pas nog over met de fysiotherapeut”, zegt Rudi lachend. “Wat ik zou doen met een paar ton. Nou, meteen in het bedrijf stoppen!” Gasten stellen steeds meer eisen, weet hij. “Het zwembad was eerst niet verwarmd. Nou, dat moet eigenlijk wel, vinden ze dan. Inmiddels is het bad ook al overdekt. Campingplaatsen worden steeds groter. Was jaren terug 100 vierkante meter heel gewoon, tegenwoordig zijn de plaatsen 250 vierkante meter. Mensen op het chaletpark hebben al plaatsen van 300, 400 vierkante meter.”

Marinushoeve

Doof voor de wensen van de gasten zijn Rudi en echtgenote Gerrie nooit geweest. Daarom mag Mooi Oavelt ook niet klagen. Sinds de twee het bedrijf dat zijn vader is gestart overnamen, is er veel veranderd. Zo staat aan de rand van het terrein de Marinushoeve, een pracht van een groepsaccommodatie voor vakantievierders en vergadertijgers. “We hadden eerst een kampeerboerderij op het terrein. Die hebben we gesloopt om er die groepsaccommodatie van te maken, de Marinushoeve. Die is genoemd naar mijn vader die plotseling is overleden. Het was een investering van ruim een miljoen euro, waarvoor we eerst een gedegen marktonderzoek hebben laten uitvoeren. Ook met Arjan Jans van Alfa hebben we overlegd. Maar tot nu toe hebben we daar geen spijt van.” Ook de camping loopt naar wens, inclusief de verhuur van vaste standplaatsen: “We hebben geen plek meer vrij.”

Chaletbouwer

En dan is er nog het chaletpark. Rudi verkoopt niet alleen de chalets die er op ruime kavels in de bossen van Havelte staan, hij is onderhand ook bouwer geworden. “We hadden er eerst een projectontwikkelaar voor in de arm genomen. Die hield vol dat we in vier jaar tijd alle chalets verkocht zouden hebben. Toen hij er na die periode nog maar vier, vijf had verkocht, hebben we de stekker uit de samenwerking getrokken. We zijn die chalets zelf maar gaan bouwen. In het begin was het de bedoeling om het eigen park vol te krijgen. Maar we bouwen nu ook al chalets voor andere parken.”

Nieuwe werkplaats

Ook dat vroeg weer een forse investering. Rudi: “Vorig jaar hebben we een nieuwe werkplaats voor de chaletbouw neergezet. Die oude werkplaats was een zooitje. Dat heeft gewoon klanten gekost, die schrokken ervan. Onze zoon Michael wil er graag mee verder. Daarom pakken we het serieus aan. We hebben zelfs een marketingplan laten maken. Er moet wel continuïteit in zitten, anders blijf ik achter met een dure nieuwe loods van anderhalve ton.” Daarmee is de opvolging in de familie nagenoeg geregeld: dochter Esmeralda werkt ook al mee in Mooi Oavelt.

Binnenvaartschipper

Het is hard werken op Mooi Oavelt, dat 52 weken per jaar in bedrijf is. Vakanties schieten er weleens bij in, zegt Rudi eerlijk. Maar die haalt hij op een nogal ongebruikelijke manier in. “Eens in de maand vaar ik een week als kapitein op een binnenvaartschip. Dat is voor mij ontspanning, een beetje varen. Even je hoofd helemaal leegmaken. En ik pak nog een leuk zakcentje mee. Gerrie vindt het goed. Met de kerstdagen en de bouwvak vaar ik niet. Het is niet omdat ik de camping met tegenzin doe. Anders zou ik er direct mee stoppen. Plezier in mijn werk staat voorop. En dat heb ik óók op het park. We hebben een heel gezellige ploeg.”

Overnametraject

Alfa is er om over de centjes te waken. “Hoe lang? Geen idee, ik denk al vijftien jaar, toen we voor de investering in de Marinushoeve stonden. Dan laat je Alfa toch allemaal dingen uitzoeken. Leuk dat wij die plannen hebben, maar kan het allemaal wel? Toen het bedrijf van mijn vader overging naar ons, heeft Alfa ook geholpen. En nu zitten we weer in het volgende overnametraject. Hoe gaan we het vormgeven dat onze zoon en dochter het gaan voortzetten? De bank zegt: zoek dat allemaal zelf maar uit. Daarom zijn we blij met Alfa, Christel Claassen als ons vaste contactpersoon en waar nodig haar collega-adviseurs.”

 

Christel Claassen

Christel Claassen

Klantbeheerder

088 2533085 | cclaassen@alfa.nl


Meer over Christel