Banner

“Op een kantoor merk je pas echt hoeveel je nog moet leren”

3 november 2020 | Door:  Hugo Davelaar

Het is nog een beetje rommelig op z’n nieuwe thuiswerkplek, in het appartement dat Hugo Davelaar nét met z’n vriendin betrokken heeft. Van de drie dagen dat hij bij Alfa in Zwolle werkt, komt hij er twee de deur niet uit in de tweede coronagolf. De andere twee dagen studeert hij nog aan Hogeschool Windesheim, accountancy. Een ‘duale studie’ heet het. “Je doet veel ervaring op en op school leer je de theorie erachter, dat loopt aardig parallel”, legt hij de aantrekkelijkheid van zijn ‘duobaan’ uit.

Met z’n 23 jaar is assistent-accountant Hugo Davelaar nog nét niet de jongste medewerker op kantoor in Zwolle. “Maar daar merk je verder weinig van. Alfa in Zwolle is een heel prettig kantoor. Laagdrempelig, heel toegankelijk. Mensen zijn geïnteresseerd in je. Ik kan hier mezelf zijn, ik hoef me niet anders voor te doen dan ik in werkelijkheid ben”, zegt hij telefonisch vanuit zijn kamer die langzaam maar zeker de contouren van een ‘echt’ thuiskantoor krijgt. “De eerste maanden waren we druk bezig met alles in orde brengen. Nu slingert er hooguit nog een plintje rond dat op z’n plek moet.”

Volle drie dagen

Al is de band met de collega’s door de coronamaatregelen er tijdelijk weer één op afstand. Hugo: “Ik had geluk toen ik in februari bij Alfa begon. Toen kon ik de volle drie dagen op kantoor terecht, omdat ik nog intensief begeleid moest worden. Daardoor krijg je toch al wat meer zelfstandigheid in je werk. Op kantoor loop je wel makkelijker naar iedereen toe. Je komt weleens iets tegen in je werk dat ingewikkeld is. Wanneer je thuis werkt is dan de vraag: moet ik het zelf even uitpluizen of zal ik bij een collega aan de bel trekken?”

Steeds complexer

Dat werk begint voor een duaal student accountancy met de wat meer routinematige werkzaamheden. “Je start met het inboeken van de administratie voor verschillende klanten, je doet kwartaalaangiftes, je bent bezig met de jaarrekening. Natuurlijk, het zijn beginnerstaken, al zie ik wel dat het steeds complexer wordt. Maar je moet wel leren hoe al die systemen werken. Op een kantoor merk je pas echt hoeveel je nog moet leren. Het bevalt goed.”

Druppeltje 107

Het is vooral het praktische aspect dat hem aanspreekt. Iets wat hij miste in een eerdere studierichting: farmacie, in Groningen. Het leek een logische stap met z’n bètapakket met scheikunde, natuurkunde en biologie. Lachend: “Zat ik tijdens een practicum de druppeltjes te tellen tot er een scheikundige reactie ontstond. Bij druppeltje 107 dacht ik: wat ben ik toch eigenlijk aan het doen!”

Een huisgenoot die ook een duale studie accountancy deed maakt Hugo enthousiast. “Ik hoorde allemaal verhalen van hem. ‘Hé, leuk’, dacht ik. Je adviseert klanten, je helpt ondernemers verder met jouw kennis. Ik ben naar open dagen en meeloopdagen geweest en het leek mij erg leuk. Dat is het ook nu ik in de praktijk werk.”

Klantbeheerder

Want dat is waar hij uiteindelijk naartoe wil: als klantbeheerder met ondernemers sparren. Heel erg concreet is dat nog niet, maar het is wel iets voor de lange termijn. Maar zeker het contact met klanten lijkt mij heel erg leuk. Dat is ook de kant van het vak die mij het meest trekt. Maar voor je klantbeheerder bent moet je wel weten waar je het over hebt.” Met een studie die ‘goed te doen’ is, moet het diploma accountancy haalbaar zijn, zegt hij zelf.

Onderbuikgevoel

Z’n keus voor Alfa heeft Hugo min of meer op gevoel gemaakt. Hugo: “Ik kon uit twee kantoren kiezen, beide in Zwolle. Alfa kende ik alleen van naam. Ik fietste er weleens langs. De keus voor Alfa heb ik daarom echt op m’n onderbuikgevoel gemaakt. Het is lastig uitleggen, maar het voelde gewoon prettiger. Ik heb er geen spijt van gehad. Alle lof voor Alfa. Ik word hier heel intensief begeleid. En de drempel om iets te vragen ligt heel erg laag. Mensen zijn altijd bereid je te helpen.”

 

Hugo Davelaar

Hugo Davelaar

Assistent accountant

088 2533101 | hdavelaar@alfa.nl


Meer over Hugo