Banner

“Na een drukke dag op kantoor is de boerderij ontspanning”

31 mei 2022 | Door:  Anco de Munnik

Ooit wordt hij de opvolger van zijn ouders op het melkveebedrijf, aan de rand van Kampen. Tot die tijd is Anco de Munnik assistent accountant in het IJsselmuidense kantoor van Alfa. Specialisatie: de melkveehouderij, hoe kan het ook anders. Ook is hij steun en toeverlaat voor boeren die niet een-twee-drie de weg weten in de digitalisering van de facturen. “Mooi van Alfa dat ik als assistent die kans heb gekregen.”

Nu nog is de omgang met de 95 melkkoeien werk voor pa de Munnik. “Het is wel de bedoeling dat ik de boerderij ga overnemen”, zegt Anco. “Voor ons tweeën is er nu te weinig werk. Maar op deze manier heb ik bij Alfa toch met agrariërs te maken. Je hebt altijd gespreksstof, als je met een ondernemer praat. Mijn vader wordt 65 jaar in juni. Over officieel stoppen is er nog niet gesproken, daarvoor vindt hij het boeren nog veel te leuk. Het zal erop uitdraaien dat hij steeds iets minder gaat doen, en het fysiek zware werk aan mij overlaat.”

Aan een goede theoretische basis zal het Anco niet ontbreken. Hij volgde een opleiding aan de Hogere Agrarische School in Dronten. “Ik had twee opties: voervertegenwoordiger worden of de accountancy in. Maar ik ben niet echt het type om de hele dag verkooppraatjes te houden. En de cijfers trokken mij uiteindelijk meer.”

Aanspreekpunt

Als Alfa een assistent accountant zoekt, is de keus snel gemaakt. Inmiddels heeft Anco de tien jaar volgemaakt. Niet alleen in zijn huidige rol, ook omdat hij bij Alfa de kans heeft gekregen om zich verder te verdiepen in de automatisering. “Binnen ons cluster ben ik het aanspreekpunt voor klanten en collega’s voor AgriNota, het digitale facturenplatform voor de agrarische sector. Ik probeer zoveel mogelijk ondernemers over te halen om er gebruik van te maken.”

Het scheelt dat digitale facturen tegenwoordig de standaard zijn in de agrarische sector. Anco: “Je moet zelfs weleens moeite doen om een factuur op papier te krijgen. Maar nog niet elke ondernemer wil eraan. Zeker niet de boeren die niet goed onderlegd zijn in het werken met de computer. Die willen graag een beetje gevoel bij een factuur houden. Ik ben er een dag in de week mee bezig. Mooi van Alfa dat ik als assistent die kans heb gekregen.” Ook intern binnen Alfa gaan we digitaal werken. Boekhoudingen die (nog) op papier worden ingeleverd, worden omgezet naar digitaal. Hiervoor is er een nieuwe oplossing: Scan & Herken, een applicatie die facturen en declaraties automatisch herkent. Ook daarin helpt Anco collega’s verder op weg.

Toekomst in de melkveehouderij

Sinds kort woont hij met echtgenote en twee kinderen op het ouderlijk bedrijf, als ‘warming-up’ voor de stap naar het zelfstandige boerenbestaan. Daar gaat elke morgen om zes uur de wekker. “Zodat ik op tijd met Alfa kan beginnen en ik ’s avonds tijd heb voor de werkzaamheden op de boerderij. Je doet het nu een stuk makkelijker. Ik loop de deur uit en je bent op je werk.”

Toekomst ziet hij zeker in de melkveehouderij. “Zeker nu. Ik zeg altijd: als je het nu niet kunt verdienen, dan red je het nooit. De kosten zijn wel flink gestegen, maar de melkprijs nog veel meer. Als ondernemer moet je meer over kunnen houden. We hebben twee melkrobots, we zouden nog kunnen groeien naar 110 tot 120 koeien. We doen ook mee aan het duurzame zuivelconcept van Albert Heijn. Daar zijn we ingestapt om extra waarde te creëren.”

Vrije dag

Drukker is het dagelijks bestaan er wel op geworden, constateert Anco. “Ik heb vroeger altijd aan wedstrijdzwemmen gedaan. Nee, gewoon in de middenmoot hoor. Maar ik ben het zwemmen altijd wel blijven doen, een avondje in de week. Het laatste half jaar is het er al niet meer van gekomen.” Maar klagen doet hij niet. “Ik werk bewust 32 uur per week bij Alfa. Woensdag is altijd mijn vrije dag. Bij Alfa ben ik begonnen met vijf dagen per week. Dan mis je het buiten zijn wel. En ik vind het een mooie combinatie. Als ik op kantoor een drukke dag heb gehad, vind ik het ontspannend om ’s avonds thuis op de boerderij aan het werk te zijn.”

Anco de Munnik

Anco de Munnik

Assistent accountant

088 2533080 | ademunnik@alfa.nl


Meer over Anco