Banner

“Ik heb voldoende uitdaging in het werk, je krijgt bij Alfa veel mogelijkheden”

2 juli 2024 | Door:  Esther van der Laan

Waar een kredietcrisis al niet goed voor is. Als Esther van der Laan ergens vijftien jaar terug nadenkt over een toekomst na haar studie notarieel recht, zit de klad in de economie. “Bij notariskantoren werden geen mensen meer aangenomen.” Ze besluit er nóg een studie bij te pakken: fiscaal recht. “In de studie notarieel recht krijg je al heel veel fiscale zaken mee. En fiscaal vond ik ook leuk.” Het is de reden waarom Esther nu moeiteloos switcht van juridische vraagstukken naar fiscale. En dat al elf jaar lang bij Alfa in Zwolle.

Over het waarom van die studiekeuzes hoeft ze niet lang na te denken. “Ik heb een oom die officier van justitie is geweest. Drie nichtjes werken in de juridische wereld. Een ander nichtje zit in de accountancy. Het zal wel in de familie zitten.” Twee tussenstappen na haar afstuderen later komt ze bij Alfa terecht. In eerste instantie schakelend tussen de drie kantoren die zijn samengevoegd in Zwolle, tegenwoordig uitsluitend in de stad die ook haar woonplaats is. Daar is Esther voor haar collega’s een vraagbaak voor een veelheid van opdrachten.

“De ene keer heb je iemand aan de lijn die iets met toeslagen heeft. De andere keer gaat het over box 3, wat tegenwoordig speelt. Ik ben betrokken bij samenwerkingsverbanden en bij bedrijfsoverdrachten. Het werk is heel divers.” Ook omdat zij zowel in het mkb- als in het agro-team kan worden opgesteld. Esther: “Je krijgt in de agrosector een ander soort vraagstukken. Voor mkb zijn het meer civiel-juridische zaken. Hoe moet je dit besluit nemen als BV of als stichting? Wie is uiteindelijk belanghebbende? Bij agro heb ik meer te maken met fiscale vraagstukken. Al merk ik dat het aantal juridische vragen daar toeneemt.”

In beeld bij complexere zaken

In elf jaar Alfa is haar rol gegroeid, zegt ze zelf. “De eenvoudige zaken, zoals een omzetbelastingnummer aanvragen of stopzetten, doe ik niet meer. Ik kom meer in beeld bij de complexere zaken. Het uitzoekwerk voor grote overeenkomsten bijvoorbeeld. Of grote aktes opstellen. Ik ben ook key-user fiscaal. Als de assistenten ergens niet uitkomen, dan ben ik een van de eerste vraagbaken. Bij grotere projecten van het hoofdkantoor word ik ook wel ingeschakeld.”

25- en 35-jarig jubileum

Die diversiteit maakt dat er over anderhalf jaar ongetwijfeld een 12,5-jarig jubileum gevierd kan worden in Zwolle. Met een lach zegt Esther: “Zeker! En wat mij betreft 25 en 35 jaar ook. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Alfa. Het werk is leuk. Ik heb fijne collega’s. De sfeer op kantoor is goed. En ik heb voldoende uitdaging in het werk. Je krijgt bij Alfa heel veel mogelijkheden.” Ook om te groeien. “Als ik terugkijk naar hoe ik binnenkwam bij Alfa en naar nu: daar zit echt wel een zelfvertrouwensprong in.”

AI kan helpen

Komen nieuwe ontwikkelingen ook in haar vakgebieden voor? “Het is niet dat het elke dag verandert. Maar artificial intelligence kan heel erg helpen bij complexere zaken. Het kan een eerste richting bepalen. Uiteindelijk kan AI helpen om dingen op te stellen, zodat je iets sneller kunt afmaken.”

Stijldansen als serieuze hobby

En dat duet tussen AI en mens moet haar zeker goed afgaan, als liefhebber van stijldansen. Wat begon met lessen om geen flater te slaan op haar eigen bruiloft, is voor Esther en echtgenoot Danny uitgegroeid tot een serieuze hobby, inclusief wedstrijden. “We wilden meer kunnen dan alleen maar de openingsdans. En we zijn besmet met het dansvirus, we begeleiden nu zelf aanstaande bruidsparen met de openingsdans en helpen bij de clublessen. Meerdere keren per week zijn we in de dansschool te vinden. Dansen is iets waar je samen aan moet werken. Je lacht met elkaar, je bent een keer gefrustreerd omdat je partner op jouw tenen staat. Maar zolang je er nog steeds lol in hebt is dansen iets om aan te blijven werken. Ook omdat de passen per jaar kunnen verschillen. De ene keer heb je een passenserie die je goed ligt. De andere keer is het een jaar lang een worsteling.” Maar als specialist in complexe zaken, zij het juridisch-fiscaal, moet dat haar en Danny toevertrouwd zijn...

Esther van der Laan

Esther van der Laan

Fiscaal adviseur

088 2533084 | evdlaan@alfa.nl


Meer over Esther